Norge har signert avtale om åpen publisering hos Elsevier
Ny avtale. Etter nye forhandlingsrunder har norske forskningsinstitusjoner signert en ny og unik avtale med forlaget Elsevier. Avtalen gir tilnærmet full åpen tilgang til forskningsartikler, skriver vise- og prorektorene Hagen, Foss, Gornitzka og Ruud.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De norske universitetene arbeider for å sikre at offentlig finansiert forskning er åpent tilgjengelig. Åpen tilgang til norske forskningsresultater har stått sentralt i forhandlingene med de ulike forlagene. Elsevier er en av verdens største utgivere av vitenskapelige artikler med åpen tilgang. Elseviers kanaler er viktige for mange norske forskere.
Forlaget har vært kjent for i liten grad å komme forskningsmiljøene i møte på deres ønske om økt grad av åpen publisering til en god pris. Forhandlingene om publiseringsavtaler har derfor vært svært utfordrende og endt med brudd både i Tyskland, Sverige og Ungarn, og nå nylig også med University of California. Dette har gjort Elsevier til et av de mest omstridte akademiske forlagene i en tid hvor oppmerksomheten rundt åpen tilgang aldri har vært større.
Vår avtale kan være et signal om at Elsevier endelig vil utforske en overgang til mer åpen tilgang på en måte som er økonomisk bærekraftig både for forlag og forskningsinstitusjoner.
Margareth Hagen, Bjarne Foss, Åse Gornitzka og Kenneth Ruud
Da norske forskningsinstitusjoner ikke aksepterte Elseviers forrige tilbud, risikerte vi å miste tilgang til forlagets tidsskrifter. Forhandlingene fortsatte imidlertid, og vi har nå blitt enige om en avtale hvor våre viktigste målsetninger er oppfylt.
I den nye avtalen vil omtrent 90 prosent av alle artikler med norske korresponderende forfattere kunne publiseres åpent til samme kostnad som det vi tidligere har betalt for å lese artikler i Elseviers tidsskrift. Hvis norske forskere øker sin publisering hos Elsevier ut over det avtalte antall artikler, vil prisen for disse artiklene være på linje med publiseringskostnader hos sammenlignbare tidsskrift og forlag.
- Les også: Krever en bedre avtale med Elsevier
Vår avtale kan være et signal om at Elsevier endelig vil utforske en overgang til mer åpen tilgang på en måte som er økonomisk bærekraftig både for forlag og forskningsinstitusjoner.
Dette er så langt den eneste offentlig kjente avtalen av sitt slag for Elsevier. Vitenskapelig publisering domineres av fire store forlag; Elsevier, Wiley, Taylor & Francis og SpringerNature. Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning) inngikk en avtale som likner Elsevier-avtalen, med Wiley i mars.
Det betyr to av fire publiser og les-avtaler nå er i havn. Vi kan nå være i en unik posisjon til å være med å påvirke utviklingen av landskapet rundt åpen publisering. Dette er et landskap som er langt ifra ferdig utformet - mye er i spill i endringsprosessen vi nå står midt inne i. Vi må følge med på hvordan de inngåtte avtalene vil virke, og ikke minst se på resultatene av øvrige pågående forhandlinger.
Tidligere trakk vi frem at forskersamfunnet og forlagene i fellesskap må komme frem til nye modeller som fremmer åpen tilgang, god kvalitet og internasjonalt forskningssamarbeid. Publiseringsavtalen med Elsevier viser at dette lar seg gjøre, og gir nye muligheter for å fremme norsk forskning internasjonalt.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!