Ett av fire tidsskriftforlag har inngått avtale med Unit, og dermed kan i alle fall noe plass i tidsskrifthyllene fylles opp også i årene som kommer. Foto: Mina Ræge

Enighet om tilgang til 1500 tidsskrifter. Unit inngår avtale med forlaget Wiley.

Tidsskrifter. Unit har kommet til enighet med Wiley med en portefølje på 1500 tidsskrifter, to dager etter at de valgte å ikke forlenge avtale med forlaget Elsevier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unit har kommet til enighet med Wiley, et forlag med en portefølje på omtrent 1500 tidsskrifter, i de pågående tidsskriftsforhandlingene. Det ble klart klokken 09.00 fredag 15. mars.

Fakta

Tidsskriftforhandlingene

Unit forhandler nye avtaler om tilgang til tidsskrifter for universitets- og høgskolesektoren, etter at dagens avtale gikk ut 31. desember. Den kostet universtiteter og høgskoler over 200 millioner kroner i året (2016-tall).

Forlagene Springer Nature, Elsevier, Taylor & Francis og Wiley sitter på andre siden av forhandlingsbordet, og står for rundt 8000 tidsskrifter.

Tirsdag 12. mars ble det offentlig at unit ikke forlenget sin avtale med Elsevier. Fredag 15. mars kom nyheten om at man har landet en avtale med Wiley.

Det er vanskelig å bli enige, fordi norske mål og retningslinjer krever at alle norske vitenskapelige artikler som er finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024.

Dette innebærer:

** Øyeblikkelig åpen tilgang til alle artikler publisert i tidsskrift av forskere knyttet til en av konsortiets deltagende organisasjoner.

** Lesetilgang til alle tidsskrifter for deltagende organisasjoner.

** Bærekraftig prismodell, som gjør overgangen til åpen tilgang mulig.

** Åpenhet omkring avtalevilkår

Dette skal også skje uten økte kostnader.

Siden før jul har forhandlingene om tilgang til tidsskriftene til de fire største forlagene i verden pågått på overtid.

Tidligere i uka ble det klart at samme Unit, direktoratet for felles IKT- og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, ikke forlenger sin avtale med forlaget Elsevier, en avtale som omfatter 2400 tidsskrifter.

Les også:

Den første avtalen i sitt slag

Med avtalen med Wiley oppfylles også vilkårene Norge har satt for åpen publisering, hevder Unit i en pressemelding.

— Dette viser at politikken for åpen tilgang til forskning er i ferd med bære frukter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Hun legger til:

Units mål er etterhvert å inngå lignende avtaler med en rekke andre forlag.

Roar Olsen

— Dette er et stort gjennombrudd for arbeidet vårt for åpen tilgang til forskning. Gjennom avtalen betaler man for å sikre åpen publisering av alle norske artikler i Wileys tidsskrifter og opprettholder samtidig lesetilgangen til artikler som ennå ikke er åpne i abonnementstidsskriftene, sier Nybø.

Disse vilkårene ble vedtatt av regjeringen i august 2017 og har vært det som først og fremst har vanskeliggjort enighet med tidsskriftforlagene. Vilkårene stiller krav til åpenhet, lesetilgang og prismodeller som ikke har vært stilt før, uten at det skal koste ekstra.

Åpen tilgang

Avtalen gjør artikler fra norske forskere åpent tilgjengelig. Med en etter norske forhold unik «publiser og les-avtale», får norske forskere publisere åpent i Wileys velrenommerte tidsskrift, heter det i en pressemelding fra Unit.

Unit understreker også at avtalen er i tråd med regjeringens «Nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler» og bidrar til modernisering og omstilling av forskning.

Kostnadene til åpen publisering skal være dekket innenfor avtalen, samtidig som lesetilgangen opprettholdes. Den kalles derfor en «publiser og les-avtale».

Løsningen er fremforhandlet i samarbeid mellom Unit, NTNU, UiO, UiB og UiT på vegne av de deltagende norske forskningsinstitusjonene. I totalkostnader er Wiley den nest største avtalen Unit forhandler på vegne av norske forskningsinstitusjoner. 37 norske institusjoner deltar i denne avtalen.

Håper på lignende avtaler med flere

Roar Olsen er direktør i Unit.

— Unit har på vegne av våre forskningsmiljøer fremforhandlet en «publiser og les-avtale» med Wiley. Avtalen gir åpen publisering og samtidig tilgang til forskningsartikler fra ca. 1500 tidsskrifter. Denne typen avtale er den første i sitt slag i Norge. Units mål er etterhvert å inngå lignende avtaler med en rekke andre forlag, sier Olsen i en pressemelding.

Prorektor for forskning på NTNU, Bjarne Foss er også veldig godt fornøyd.

— Vi er meget tilfreds med å ha fått til en god avtale med Wiley. Det betyr mye å få til en avtale med et akseptabelt kostnadsnivå som gir en tydelig dreining mot Open Access i løpet av få år. Dette har vært krevende forhandlinger, men avtalen viser hva en samlet universitets- og høgskolesektor kan oppnå i forhold til sterke internasjonale konsern når vi setter tydelig makt bak kravene våre, sier Foss, ifølge samme pressemelding.

Hadde nesten avtale klar i starten av februar

Etter det Khrono erfarer var en avtale med et av forlagene tilnærmet klar allerede mandag 5. februar. Unit forberedte seg på en lansering 6. februar.

Også forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø refererte til en nærstående enighet i begynnelsen av februar, da hun på Stortingets talerstol sa at Unit om kort tid forventet å signere en avtale med et av de store forlagene.

Men en uforutsett stopp i forhandlingsinnspurten gjorde at nyheten om en enighet drøyde i godt over en måned.

Tre avtaler gjenstår — Unit usikre på tilgangen hos de største

Når Unit nå har inngått en avtale med Wiley, og valgt å ikke inngå avtale med Elsevier, gjenstår det to avtaler. Forhandlingene her fortsetter foreløpig.

Forlaget SpringerNature har bekreftet til Khrono at de ikke har planer om å stenge tilgangen samtidig som forhandlingene pågår. Unit selv oppgir at tilgangen er usikker.

Den samme forsikringen ga forlaget Taylor and Francis. Men også her har Unit tidligere oppgitt at tilgangen framover er uavklart.

Anbefalingen fra OsloMet til ansatte og studenter.

Risikerer en mer omfattende prosess

Ved OsloMet anbefalte biblioteket i februar brukere å laste ned artikler. Sjef for læringssenter og bibliotek, Lars Egeland, sier at de jobber med alternativer til de tidsskriftene der det ikke blir signert nye avtaler.

— Vi jobber med noen alternativer som skal gjøre det mulig å få tak i artikler. Men det blir en mer omstendelig prosess, i alle fall sammenlignet med at forskere og studenter går inn selv og laster ned, sa Egeland til Khrono da vi snakket med ham februar.

— Hva slags alternativer er det snakk om?

— Det er alternativer der man kan gå gjennom et firma og bestille artikler. Men da blir det også dyrere, sier bibliotekssjefen, som håper på enighet. Men jeg håper også at kommende enighet med andre forlag vil peker framover mot åpen tilgang, la Egeland til.

— Vårt viktigste verktøy for å følge med på ny forskning

Tidsskriftforhandlingene opptar mange ansatte ved universitetene og høgskolene. På Samfunnsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo oppfordret man i januar studenter om å laste ned tidsskriftartikler innen 5. februar.

Anbefalingen til SV-fakultetet på Universitetet i Oslo.

— Vi følger i stor grad med på nyere forskning gjennom tidsskriftene. Får vi ikke tilgang, blir det vanskeligere. Erfarne forskere har sine nettverk, vet hva som rører seg i sine miljøer og vil nok kunne klare seg godt. Men for studenter og de mindre erfarne er det et godt verktøy å kunne følge med i de viktigste tidsskriftene, sa professor Nils-Henrik von der Fehr ved Økonomisk institutt, da Khrono snakket med ham i februar.

Han omtaler tidsskriftene som den viktigste kilden til ny forskning. Derfor er en enighet mellom forlag og Unit kjærkomment.

— Det er i aller høyeste grad en god nyhet hvis det blir en enighet. Vi håper at alle skal ha tilgang til de ressursene de trenger, sa von der Fehr, før han visste om det ble noen enighet i forhandlingene eller ikke.

I januar oppfordret fakultetet hans alle studenter om å laste ned nødvendige artikler og pensum, fordi ansatte var opptatt av konsekvensene dersom det ikke skulle bli laget nye avtaler.

— Det har vært ansatte som på lokalt initiativ tenkte at det var lurt å gjøre studentene oppmerksomme på hva som foregår, slik at man kan være føre var. Da lagde vi et opplegg med en anbefaling for hele fakultetet, forklarer von der Fehr.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS