Ingen ny norsk avtale med Elsevier. Dersom forlaget kutter tilgangen til litteraturressursene, vil det være en ny situasjon i norsk sammenheng, skriver innleggsforfatterne. Foto: Nils Martin Silvola

Krever en bedre publiseringsavtale med Elsevier

Brudd. De fire rektoratene i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen stiller seg bak at avtalen med forlaget Elsevier ikke blir forlenget. Forlaget står for en stor andel av norsk publisering.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske universitetene arbeider for å sikre at offentlig finansiert forskning er åpent tilgjengelig.

Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning) har på vegne av den norske kunnskapssektoren (UH-, helse- og instituttsektor) i snart ett år forhandlet med de fire store internasjonale forlagene Elsevier, Wiley, Taylor & Francis og SpringerNature om avtaler fra 2019 og fremover. Siden nyttår har vi forhandlet på overtid. UiB, UiO, NTNU og UiT har rådgitt UNIT i denne prosessen. De nasjonale retningslinjene for åpen tilgang har vært førende for forhandlingene. Hovedutfordringen har vært å sikre åpen tilgang til forskningslitteratur publisert av norske forskere i en bærekraftig betalingsmodell.

Elsevier, det største av de fire forlagene, har så langt ikke kommet oss i møte med vårt mål om å oppnå åpen tilgang til norske forskningsresultater med en bærekraftig finansieringsmodell. Vi har derfor valgt å ikke akseptere det siste tilbudet fra Elsevier.

Vi må imidlertid forvente at Elsevier vil kutte tilgangen til 2019-publikasjonene gjennom sin online plattform, samt til eldre publikasjoner der vi ikke har arkivrettigheter.

Margareth Hagen, Kenneth Ruud, Bjarne Foss og Åse Gornitzka

Elsevier står for en stor andel av norsk publisering, og er dermed en viktig aktør på veien mot åpen tilgang. Vi beklager at avtalen vi har blitt tilbudt ikke i tilstrekkelig grad imøtekommer våre krav, men håper samtidig at vår beslutning vil få forlaget til å vurdere andre avtaler som sikrer en økonomisk bærekraftig åpen tilgang til norske forskningsartikler.

Vi må imidlertid forvente at Elsevier vil kutte tilgangen til 2019-publikasjonene gjennom sin online plattform, samt til eldre publikasjoner der vi ikke har arkivrettigheter. Dette betyr at forskere og studenter må gå frem på en annen måte for å få tilgang til artikler publisert i Elsevier sine tidsskrift. Universitetsbibliotekene våre har en beredskap slik at våre forskere og studenter raskt kan få tilgang til de fleste artikler som vi nå eventuelt vil miste tilgang til.

Dersom Elsevier kutter tilgangen til litteraturressursene, vil det være en ny situasjon i norsk sammenheng. Situasjonen er imidlertid ikke unik i et internasjonalt perspektiv. Den samme situasjonen finner vi i Sverige og Tyskland. Også universitetene som utgjør University of California (UC) har nylig vedtatt å ikke akseptere en avtale med Elsevier. Det er i hele tatt en betydelig innsats for å transformere publiseringssystemet til åpen tilgang kombinert med et fornuftig kostnadsnivå. Det er velkjent at marginene til de store internasjonale forlagene er høye.

Vi er fortsatt i forhandling med, og vurderer de siste tilbudene vi har mottatt fra de andre forlagene.

Forhandlingene og dialogen med forlagene videreføres. Universitetenes arbeid for å sikre åpen tilgang har pågått lenge. Dagens forskningspubliseringssystem er ikke økonomisk bærekraftig, og fremmer heller ikke i tilstrekkelig grad internasjonalt forskningssamarbeid. Vi, forskersamfunnet og forlagene, må i fellesskap komme frem til nye modeller som fremmer kvalitet og internasjonalt forskningssamarbeid.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS