USA

Eliteuniversitet trekker seg fra mektig rangering

Som det første store universitetet trekker Columbia University seg fra rangering.

Falt seksten plasser i fjor, trekker seg i år. Her fra campus ved Columbia University.

Brussel (Khrono): Det blåser kraftig rundt rangeringene fra U.S. News & World.

I fjor varslet jussutdanningene ved en rekke prestisjeskoler — Yale, Harvard, Berkeley, Stanford, Columbia og Georgetown — at de trakk seg fra U.S. News sin årlige rangering over jussutdanninger i USA. Nå tar et av disse universitetene det et steg videre. 

Columbia University, i den såkalte «eføy-ligaen» — Ivy League — av amerikanske universiter, har varslet det trekker seg fra U.S. News & World Report's undergraduate college rankings. 

Columbia er ikke den første utdanningsinstitusjonen som trekker seg fra denne rangeringen, men er det første store universitetet som gjør det. Det er en tungvekter, sammenlignet med collegene som har trukket seg tidligere. The Economist mener beslutningen kan signalisere et vendepunkt. De spør om det kan være starten på en masseflukt fra rangeringene.

— En katastrofal idé

Rangeringene fra U.S. News har lenge vært omstridt i USA, og kritikken har vokst i takt med at rangeringene har fått stadig større innflytelse. Men til tross for kritikken har altså universitetene fortsatt å sende inn data. 

En av de mest omtalte sakene handler om nettopp Columbia, som tidligere har gjort det svært godt på slike rangeringer. I 2021 ble det rangert som det nest beste på U.S. News sin «best colleges»-liste, bak Princeton. 

Året etter serverte matematikkprofessoren Michael Thaddeus ved Columbia en 21 sider lang analyse, etter å ha vært vitne til at universitetet hadde klatret på rangeringen, fra plass nummer atten tilbake i 1988. Thaddeus hevdet det var sendt inn «unøyaktige, tvilsomme eller svært misvisende data».

Han stilte ikke bare spørsmål ved dataene, men hele rangeringsregimet.

— Hele konseptet med universitetsrangeringer er en katastrofal idé, sa han til Chronicle of Higher Education den gangen.

Innrømmet unøyaktige data

Universitetet forsvarte først tallene, men innrømmet senere å ha sendt unøyaktige data. Det trakk seg også fra fjorårets rangering, hvorpå U.S. News svarte med å sende dem ned seksten plasser.

I et intervju med The Guardian sa Thaddeus at han mente det var uttrykk for svakheten ved et system som stoler på institusjonenes egne tall. 

— Jeg har lenge ment at alle universitetsrangeringer er grunnleggende sett verdiløse. De er basert på data som har lite å gjøre med den akademiske verdien til en institusjon og at dataene kanskje ikke er nøyaktige i utgangspunktet, sa han. 

Den siste beslutningen om å trekke seg fra en sentral rangering, omtaler Thaddeus som «et svært positivt steg» overfor Chronicle of Higher Education.

Sier de har lyttet

I en uttalelse fra Columbia heter det at de er bekymret for at rangeringene har fått for stor innflytelse over opptaksprosessen. De slår også fast at disse rangeringene «ikke nøyaktig fanger studentopplevelsen eller institusjonens prioriteringer».

U.S. News har svart på Columbias beslutning med å forsvare rangeringene. 

— Vi har konsekvent slått fast at rangeringene bør være en faktor i beslutningsprosessen, sier administrerende direktør Eric Gertler, i en uttalelse gjengitt i New York Times.

Han sier de har lyttet til kritikerne, og viser til at de i mai annonserte at metodikken skal endres slik at en legger mer vekt på suksessen skolene har i å uteksaminere studenter med ulik bakgrunn. Dette er noe som også applauderes av Columbia.

Ifølge U.S. News har 35 millioner sjekket rangeringene deres de siste 12 månedene. 

Dømt for forfalsking

Det er forøvrig ikke bare Columbia som har vært i hardt vært på grunn av dataene de har sendt inn.

I 2o21 ble en tidligere dekan ved Fox School of Business ved Temple University i Philadelphia, dømt for svindel. I samarbeid med to andre skal han ha sendt inn falske data til U.S. News for å sikre at universitetet skulle klatre på rangeringene.

Powered by Labrador CMS