rangeringer

Universitetet ble rangert som nummer 2. Falske data, mener professor

Da Columbia klatret på rangering, dykket professoren ned i tallgrunnlaget.

I 1988 var de rangert som nummer 18. Nå er de rangert som nummer 2. Tilfeldig?
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono): Er Columbia University det nest beste universitetet i USA?

Om vi skal tro en rangering fra U.S. News & World Report er svaret ja. På deres liste ligger universitetet bak Princeton, men foran Harvard og MIT.

Nå stiller imidlertid en professor ved Columbia spørsmål ved faktagrunnlaget for plasseringen. Han stiller også spørsmål ved hele rangeringen.

— Hele konseptet med universitetsrangeringer er en katastrofal idé, sier Michael Thaddeus til Chronicle of Higher Education.

Den amerikanske universitetsavisa skriver at Thaddeus, som er professor i matematikk ved Columbia, begynte å undervise ved universitetet i 1998. Den gangen var Columbia rangert som nummer ni, noe de hadde vært i flere år. Etter å ha sett på hvordan de krøp oppover på rangeringen, bestemte han se for å analysere grunnlaget.

Makt i rangering

Thaddeus offentliggjorde nylig en lengre analyse på sin egen side hos Columbia. Der viser han til at universitetet tilbake i 1988 lå på attende plass på rangeringen.

De har med andre ord klatret kraftig oppover på rangeringen.

Som Khrono har skrevet om før ligger det mye makt hos denne rangeringen, som blant annet har betydning for hvor folk bestemmer seg for å søke.

Thaddeus viser i sin gjennomgang til at rangeringen selv hevder å være basert på objektive faktorer. Han skriver at 20 prosent er basert på en «peer assessment survey», der universitetstopper blir bedt om å rangere andre institusjoner, mens resten utelukkende er basert på numeriske data samlet inn av institusjonen selv.

Det er disse dataene han har dykket ned i.

Universitetet forsvarer tallene

Chronicle of Higher Education beskriver hvordan matematikeren skaffet seg tilgang til dataene rangeringen er basert på, samtidig som han lastet ned data fra universitetets katalog over klasser og ansatte.

Etter å ha analysert dataene hevder han blant annet at administrasjonen ved universitetet har sendt inn unøyaktige data om størrelsen på klasser, prosentandelen av heltidsansatte med doktorgrad eller andre grader, og hvor mye universitetet bruker på undervisning.

Siden U.S. News er avhengig av selvrapportering fra institusjonene, kan unøyaktige data påvirke plasseringen på rangeringen, slår avisa fast.

Selv står universitetet ved tallene, i en uttalelse som er referert av Chronicle skriver de at de «tar på alvor ansvaret vårt for å rapportere nøyaktig informasjon til føderale og statlige myndigheter, og til private rangeringsorganisasjoner».

Chronicle beskriver dels store gap mellom tallene og strid i tolkningen mellom professoren og universitetet.

Thuddau sier selv til avisa at han håper å oppnå to ting med analysen: Det ene er en uavhengig gransking av Columbias tall, det andre er å undergrave hele rangeringen til U.S. News. Han mener det trengs noe annet, at det er bedre om universitetene gjør alle data tilgjengelig, sånn at studentene selv kan sjekke det som er viktig for dem.

Dekan ble dømt

Det er ikke første gang det er oppmerksomhet rundt rangeringen fra U.S. News. Forrige gang var da en tidligere dekan ved Fox School of Business ved Temple University i Philadelphia før jul ble dømt for svindel.

I samarbeid med to andre skal Moshe Porat, som var dekan ved Fox School of Business fra 1996 til 2018, ha sendt inn falske data til U.S. News for å sørge for at universitetet klatret på den nasjonale rangeringen.

— Saken var utvilsomt uvanlig, men i bunn og grunn er det bare et tilfelle av svindel og underliggende grådighet, het det i en uttalelse fra US Attorney Jennifer Arbitter Williams.

Hun la til at Porat hadde gitt feilaktige opplysninger for å «bedra rangeringssystemet, potensielle studenter og givere».

Powered by Labrador CMS