Rangering

Universitetet gikk til topps på rangering. Nå er eks-dekan dømt for å forfalske data

Skal ha sendt inn falske data slik at universitetet klatret helt til topps.

Moshe Porat var dekan ved Temple University's Fox School of Business. Nå er han dømt for svindel.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono): En tidligere dekan ved Fox School of Business ved Temple University i Philadelphia ble forrige uke dømt for svindel i en sak som kaster mørke skygger over både universitetet på den amerikanske østkysten og rangeringsindustrien.

I samarbeid med to andre skal Moshe Porat, som var dekan ved Fox School of Business fra 1996 til 2018, ha sendt inn falske data til U.S. News for å sørge for at universitetet klatret på tidsskriftets nasjonale rangering.

For dette er han dømt for såkalt overføringsbedrageri (wire fraud).

Risikerer 25 år i fengsel

Han risikerer ifølge amerikanske medier opp til 25 år i fengsel og en bot på 500.000 amerikanske dollar. De to andre, en professor og en regnskapssjef, har erklært straffeskyld og risikerer opptil fem år i fengsel og 500.000 dollar i bot.

— Saken var utvilsomt uvanlig, men i bunn og grunn er det bare et tilfelle av svindel og underliggende grådighet, heter det i en uttalelse fra US Attorney Jennifer Arbitter Williams.

Hun legger til at Porat hadde gitt feilaktige opplysninger for å «bedra rangeringssystemet, potensielle studenter og givere».

Tidligere ansatte skal ha beskrevet han som bestemt på å få skolen opp på rangeringene. Selv benekter den tidligere dekanen anklagene mot ham, han skal ha hevdet at det handlet om uskyldige inntastingsfeil.

— Et ulykkelig øyeblikk for våre studenter og alumner, het det i en uttalelse fra universitetet etter at juryen felte sin dom. De fastholdt samtidig at det ikke var representativt for universitetet.

Klatret voldsomt

Porat og medhjelperne lyktes. Skolen klatret voldsomt på rangeringene fra U.S. News.

Basert på den falske informasjonen fra Fox Business School skal tidsskriftet ha rangert skolens digitale MBA-program (Master of Business Administration) som det beste i USA fire år på rad, fra 2015 til 2018. Nå er samme program rangert som nummer hundre i landet.

I bunn og grunn er det bare et tilfelle av svindel og underliggende grådighet.

Jennifer Arbitter Williams

Et annet MBA-program klatret fra plass nummer 53 i USA i 2014 til nummer sju i 2017.

Det skal også ha lyktes økonomisk.

I en pressemelding fra US Attorney's Office heter det at «Porat skrøt av disse rangeringene i markedsføringsmateriale rettet mot potensielle Fox-studenter og givere». De legger til at dette på få år førte til en dramatisk vekst for disse programmene og «millioner av dollar i økte skolepenger».

Det hører også med til historien at Porat selv tjente mer enn 600.000 dollar i året som dekan, godt over fem millioner norske kroner, senere fikk han som professor over 300.000 dollar, «til tross for at han ikke har undervist eller publisert vitenskapelige arbeider siden 2018», som det heter i tiltalen.

Samme tiltale skal, ifølge Inside Higher Education, ha pekt på et møte i 2013 der ansatte ved U.S. News skal ha fortalt ansatte ved Temple University at de ikke gikk gjennom data som ble sendt inn om digitale MBA-programmer fordi de «manglet ressursene til det».

Ikke de eneste

CNN påpeker at saken mot Porat og de andre kommer bare et par år etter FBI med etterforskningen «Operation Varsity Blues» avslørte at rike og berømte amerikanere i årevis hadde betalt store summer for å sikre ungene en plass på eliteuniversiteter. Over 50 personer ble siktet, blant dem 33 foreldre.

Saken blottlegger makten rangeringene fra U.S. News har, slår CNN fast og legger til at «over flere år har disse rangeringene fått en sentral rolle for hvor folk bestemmer seg for å søke, og skolene har tilpasset seg deretter».

Som både de og andre medier påpeker er ikke saken det første eksempelet på at universiteter tas i å manipulere rangeringssystemet, blant annet med feilinformasjon.

Powered by Labrador CMS