rangering
Trakk seg fra rangering etter strid om data. Så falt universitet seksten plasser
Det blåser kraftig rundt amerikanske universitetsrangeringer. — En vits, mener USAs utdanningsminister.
Brussel (Khrono): — That system of ranking is a joke.
Ordene kom fra den amerikanske utdanningsministeren Miguel Cardona for noen uker siden. Han hadde fingeren rettet mot såkalte universitetsrangeringer.
Cardona ba om en kulturendring.
— Too often our best-resourced schools are chasing rankings that mean very little on measures that truly count: college completion, economic mobility, narrowing gaps to opportunity for all Americans, slo han fast.
Økende kritikk
Cardonas er ikke den første som kritiserer universitetsrangeringenes makt i USA, der de har betydelig innflytelse over hvilke skoler folk velger, slik New York Times beskrev forrige uke.
Uttalelsen fra Cardona kom bare uker før en av de aller mektigste og mest omdiskuterte rangeringene ble offentliggjort forrige uke: US News & World Reports årlige rangering av de beste collegene i USA.
Ifølge CNN sier selskapet selv at rundt 40 millioner mennesker leste fjorårets «best colleges»-liste.
I forbindelse med årets rangeringen beskriver den amerikanske tv-kanalen en økende kritikk mot disse rangeringene i USA. I opptakten til årets rangering fra U. S. News har det gjentatte ganger stormet rundt rangeringen.
Innrømmet unøyaktige data
En av de mest omtalte sakene kretser rundt Colombia University, som i fjor ble rangert som det nest beste i USA, bak Princeton, men foran Harvard og MIT.
Det var før en professor ved Columbia stilte spørsmål både ved faktagrunnlaget for plasseringen og hele rangeringen.
Matematikkprofessor Michael Thaddeus analyserte grunnlaget etter å ha vært vitne til hvordan hans eget universitet hadde klatret opp på rangeringen. I en lengre analyse viste han til at universitetet i 1988 lå på attende plass. De hadde med andre ord klatret voldsomt.
Etter å ha analysert dataene hevdet han at det var sendt inn «unøyaktige, tvilsomme eller svært misvisende data».
Saken rystet amerikanske universiteter. Den tok en ny vending bare dager før årets rangering skulle offentliggjøres. Etter at de tidligere har forsvart tallene, innrømmet universitetet nå å ha sendt inn unøyaktige data for vurderingene som ligger til grunn for rangeringen.
I juli varslet universitetet at de trakk seg fra årets rangering. U. S. News svarte med å sende dem ned seksten plasser, tilbake til attende plass.
Mener de er verdiløse
Etter offentliggjøringen av årets rangering sier Thaddeus i et intervju med The Guardian at det aldri var målet hans å drive Columbia nedover på rangeringen.
— Det ville ha vært et bedre resultat om selve rangeringene ble «knocked down» og folk sluttet å lese dem, sluttet å ta dem så seriøst, sier han til avisa.
Han mener det voldsomme fallet til Columbia avdekker svakheten ved et system som er avhengig av institusjonenes egne tall, uten å sjekke selv.
— Jeg har lenge ment at alle universitetsrangeringer er grunnleggende sett verdiløse. De er basert på data som har lite å gjøre med den akademiske verdien til en institusjon og at dataene kanskje ikke er nøyaktige i utgangspunktet, sier han.
Overfor avisa sier også Thaddeus at han mistenker at data er rigget av administratorer for å rettferdiggjøre en økning i skolepengene til 65.000 dollar i året, mer enn fem ganger beløpet foreldre av dagens studenter betalte på åttitallet.
Ble dømt for svindel
Det er ikke første gang det blåser rundt rangeringer fra US News. I desember ble en tidligere dekan ved Fox School of Business ved Temple University i Philadelphia dømt for svindel.
I samarbeid med to andre skal han ha sendt inn falske data til US News, nettopp for å få universitetet til å klatre på rangeringene. De lyktes, før svindelen ble avslørt.