khronos spåkonkurranse

Dette sier vinneren av spåkonkurranse om 2021

Slik gikk det med spåkonkurransen. Syv spåmenn måtte dele 1. plassen, og blant disse var det Morten Nikolaisen som ble trukket ut til å få premie.

— Korona vil nok fortsette å dominere nyhetsbildet, men kanskje det vil komme litt flere gode nyheter? spør spåmannen Morten Nikolaisen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mot slutten av 2019 lanserte Khrono en aldri så liten spåkonkurranse, der vi inviterte leserne til å spå 2020.

Lite visste vi da at året som kom skulle bli av det meget spesielle slaget, men selv om året ble som det ble, fortsatte ting å skje.

Et stykke nede i denne artikkelen kan du lese fasit på spåkonkurransen.

Syv må dele førsteplassen

Blant de 17 spørsmålene vi til slutt endte opp med, fikk vi svar på 15. To av spørsmålene vet vi rett og slett ikke fasit på ennå.

Blant de 153 som sendte inn svar til spåkonkurransen, var det syv personer som klarte å svare riktig på 13 av de 15 spørsmålene.

De syv er Aleksander Terjesen Berget, Gunnar Bovim, Børre Kristiansen, Morten Nicolaisen, Nina Emaus, Ane Magnussen og Geir Kværk, som alle nå altså kan kalle seg «Khrono-spåmenn og Khrono-spåkvinner».

— Dette overrasker meg stort

Men bare én av dem for premie, og etter en høytidelig trekning kan vi avsløre at vinneren er 38 år gamle Morten Nikolaisen, som opprinnelig kommer fra Sortland, men som nå bor og jobber i Tromsø.

— Så kjekt! Dette overrasker meg stort, fordi jeg vanligvis pleier å bomme på slikt, sier Nikolaisen når Khrono overbringer ham beskjeden om at han har vunnet.

Morten Nikolaisen ser inn i fremtiden...

Som så mange andre av de som sendte inn sine spådommer for det kommende året, har også Morten Nikolaisen en tilknytning til den høyere utdanningssektoren. Han er nemlig studieleder for fysioterapiutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet.

Nikoaisen forteller at han besvarte de 17 spørsmålene på rent instinkt, og at han ikke brukte lang tid på det. På spørsmål om hva han tror om det kommende året, svarer 38-åringen følgende:

— Korona vil nok fortsette å dominere nyhetsbildet, men kanskje det vil komme litt flere gode nyheter?

— Hva er din drømmenyhetssak for 2021?

— Det må være at myndighetene bestemmer seg for å få på plass mer direkte finansiering av praksisstudier for studenter innenfor helsefagene. Vi har et praksisfelt som stiller opp i stort monn, men med bedre finanseiering kunne vi ha jobbet enda bedre og tettere på tvers av praksisfeltene og utdanningsinstitusjonene, samt tilbudt studentene praksisstudier av enda bedre kvalitet, svarer Nikolaisen.

Premie er på vei i posten!

Her er spørsmålene vi stilte, svarprosentene og ikke minst fasit!

1. Kommer universitets- og høgskolerektorene til å klare å redusere det samlede klimaavtrykket sitt? PS! Gjelder bare rektorene sine reiser i jobbsammenheng.

JA: 67,3% – NEI: 32,7%

FASIT: Uten å ha undersøkt dette ytterligere, hersker det liten tvil om at rektorene, i alle fall samlet sett, lykkes med å redusere klimaavtrykket sitt. Koronapandemien har ført til atskillig mindre reising, ikke bare blant befolkningen generelt, men også blant rektorene i universitets- og høgskolesektoren.

_

2. I 2019 fikk sju universiteter og høgskoler ny rektor. Tror du flere enn fem offentlige universiteter og høgskoler får nye rektor i 2020?

JA: 15% – NEI: 85%

FASIT: Mange har blitt ansatt, og skal tiltre sine nye jobber i løpet av 2021, men det var kun NTNU som fikk fikk ny rektor i løpet av 2020. Dommerpanelet ser at spørsmålet kan tolkes på flere måter, men uansett hvordan man vrir og vender på det, så er ikke tallet fem eller høyere.

_

3. Er Iselin Nybø (V) fortsatt forsknings- og høyere utdanningsminister når vi skriver 1. desember 2020?

JA: 53,6% – NEI: 46,4%

FASIT: Nei. Da Erna Solberg presenterte sitt nye mannskap for Kongen i statsråd 24. januar, ble det klart at Nybø ble næringsminister, mens Henrik Asheim (H) tok over som forsknings- og høyrere utdanningsminister. Les mer her.

_

4. Vil ett eller flere universiteter i Norge miste sin universitetsstatus?

JA: 83,7% – NEI: 16,3%

FASIT: Nei, det har ikke skjedd.

_

5. Vil én eller flere høgskoler få universitetsstatus?

JA: 67,3% – NEI: 32,7%

FASIT: Nei, det har ikke skjedd, men som kjent jobber Høgskolen i Innlandet fortsatt intenst med å oppdatere søknaden sin, med et klart mål om å en gang få universitetsstatus.

— Det hadde selvsagt vært artig hvis fikk levert universitetssøknaden fra oss før jeg går av som rektor, sa rektor Kathrine Skretting til Khrono i november.

_

6. Vil det bli servert kjøtt på Universitetet i Bergen sitt julebord?

JA: 64,7% – NEI: 35,5%

FASIT: Etter at UiB gikk for kjøttfritt julebord i 2019, var det knyttet stor spenning til om det samme kom til å skje året etter. Det fikk vi dessverre aldri svar på, da årets julebord ved UiB med avlyst som følge av koronapandemien.

_

7. Kommer søkertallene til sykepleierutdanningen til å gå opp igjen etter nedgangen i 2019?

JA: 78,4% – NEI: 21,6

FASIT: Ja! I forhold til nedgangen i 2019, opplevde sykepleie en økning på 5,8 prosent i 2020. Samtidig var det hele 16,7 prosent flere som hadde medisin som førstevalg. Les mer her.

_

8. Psykologistudentene ved ELTE i Ungarn tapte mot staten i Oslo tingrett, men har anket dommen. Vil de vinne neste runde i lagmannsretten?

JA: 32% – NEI: 68%

FASIT: Dette vet vi rett og slett ikke svaret på enda, da saken først er berammet til lagmannsretten i februar i år. Les mer om ELTE-saken her.

_

9. Vil ett eller flere norske universiteter eller høgskoler avslutte samarbeidet med Kina?

JA: 32,7% – NEI: 67,3%

FASIT: Så vidt Khrono kjenner til, er det ingen som offisielt har avsluttet alt samarbeid med Kina.

_

10. Vil det nye bygget til NMBU på Ås bli klart til å tas i bruk?

JA: 66,7% – NEI: 33,3%

FASIT: Nei. Her er det nok mulig å diskutere, da innflyttingsprosessen så vidt startet før jul. Et enstemmig dommerpanel i Khrono har uansett valgt å si at bygget ikke ble klart til bruk, ettersom innflyttingen så vidt er i gang og ettersom bygget ennå ikke er tatt skikkelig i bruk. Les mer her.

_

11. Vil én eller flere nordmenn få en nobelpris?

JA: 5,9% – NEI: 94,1%

FASIT: Nei, Moser-ekteparet er fortsatt sist i rekken av norske nobelprisvinnere.

_

12. Kommer det mer penger til utvikling av campus ved NTNU?

JA: 68,6% – NEI: 31,4%

FASIT: Ja, i slutten av september ble det klart at NTNU får 11,6 milliarder kroner til ny campus.

_

13. Kommer ett eller flere norske universiteter til å være blant topp 100 på THE-rankingen?

JA: 53,9% – NEI: 47,1%

FASIT: Nei. Nærmest: Universitetet i Oslo på 131. plass. Les debattinnlegg om rangeringer her.

_

14. Vil regjeringen droppe ABE-reformen (effektiviseringskutt) for universitetene og høgskolene i 2020?

JA: 15,7% – NEI: 84,3%

FASIT: Nei, dette skjedde ikke.

_

15. Kommer NLA Høgskolen til å miste høgskoleakkrediteringen?

JA: 22,2% – NEI: 77,8%

FASIT: Nei, dette skjedde ikke.

_

16. Vil UiT Norges arktiske universitet gjøre om vedtaket og likevel ta inn studenter i bachelor i teologi?

JA: 28,8% – NEI: 71,2%

FASIT: Nei, dette skjedde ikke.

_

17. Kommer UiB-rektor Dag Rune Olsen til å få seg ny jobb, eller varsle at han får seg ny jobb?

JA: 56,2% – NEI: 43,3%

FASIT: Her kan man vel trygt si at svaret er ja. Dag Rune Olsen takket i desember ja til jobben som rektor ved UiT Norges arktiske universitet, og mandag 4. januar 2021 valgte han også å gå av som rektor ved Universitetet i Bergen. Les mer her.

Powered by Labrador CMS