Debatt ● Sunniva Whittaker (UHR)

Derfor trenger vi Kif-komiteen

Kampen for rettigheter og likestilling kan aldri anses som vunnet, skriver UHRs styreleder Sunniva Whittaker.

— Likestilling er et kontinuerlig arbeid. Demokrati og menneskerettigheter er på retrett generelt i verden, og en stadig lavere andel av verdens befolkning bor i et demokrati, skriver Whittaker.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) fyller 20 år i år. Vi i Universitets- og høgskolerådet (UHR) har vært så heldige å være vertskap for komiteens sekretariat hele denne tiden, og vi har god kjennskap til både komiteens og sekretariatets arbeid.

Fremskrittspartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett å legge ned komiteen. Vi forstår uttalelsen som at arbeidet med likestilling og mangfold nå er fullført, så derfor er det ikke lenger behov for komiteen. Dette er vi sterkt uenig i, av flere grunner.

Frps stortingsrepresentant Himanshu Gulati uttaler til Khrono at «Arbeidet til komiteen var nok nyttig for 40—50 år siden, men i dag er det et mangfold både blant studenter og ansatte innen høyere utdanning». Akademiet for yngre forskere hadde nylig en god kronikk om hvilke utfordringer sektoren fortsatt står overfor. Vi vil derfor fokusere på hva komiteen har gjort, og hvorfor den fortsatt har mye ugjort foran seg.

Kif-komiteen jobber med likestilling på flere felt: etnisitet, sosial bakgrunn og kjønn. Mandatet vil snart utvides til også å gjelde høyere utdanning. Komiteen bidrar med kunnskap og anbefalinger til alle landets universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter.

Akademia har blitt mer likestilt de siste 20 årene, men vi er ennå ikke likestilte. I den tiden Kif-komiteen har eksistert, har vi sett en klar fremgang i likestillingen innen forskning. For eksempel har andelen kvinnelige professorer økt fra 17 til 21 prosent i perioden 2013—2021. Kvinneandelen i naturvitenskapelig forskning økte fra 30 til 33 prosent fra 2013 til 2021. Blant professorene i alle fagdisipliner hadde andelen kvinner økt fra 34 prosent i 2021 til 36 prosent i 2022.

Hvis det er én ting vi har sett særlig de siste 5-6 årene i verden så er det at opparbeidede og tilkjempede rettigheter ikke er noe som kan tas for gitt.

Sunniva Whittaker

Hvis det er én ting vi har sett særlig de siste 5—6 årene i verden så er det at opparbeidede og tilkjempede rettigheter ikke er noe som kan tas for gitt. Likestilling er et kontinuerlig arbeid. Demokrati og menneskerettigheter er på retrett generelt i verden, og en stadig lavere andel av verdens befolkning bor i et demokrati. 

Dette viser at kampen for rettigheter og likestilling aldri kan anses som vunnet. Nettopp derfor er det behov for kontinuerlig fokus og arbeid for likestilling og mangfold.

Mangfold og likestilling er nedfelt i UHRs strategi og handlingsplan. Vi skal bidra til et mangfoldig og helhetlig utdanningssystem. Kif-komiteen gir oss kunnskap, anbefalinger og drivkraft i dette arbeidet. Derfor mener UHR at det er behov for Kif også i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS