Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Vil endre opptaksreglene og etablere nasjonal satsing for å rekruttere flere menn Mannsutvalget overleverte onsdag sin sluttrapport til regjeringen. Spesielt to momenter er verdt å merke seg for den høyere utdanningssektoren.
Vitenskapsakademiene er ikke mannsbastioner Khronos oppslag om de nasjonale vitenskapsakademiene er utdatert, unyansert og bidrar til å segmentere fordommer. DNVA har arbeidet systematisk med å øke kvinneandelen over lengre tid.
Hun er preses. Men 8 av 10 medlemmer i akademiene er menn De nasjonale vitenskapsakademiene er mannsbastioner, og har få konkrete planer om hvordan de skal få flere kvinnelige medlemmer.
— «Hør på jentungen», var det noen som sa. Da var jeg 50 Kathrine Skretting var leder i akademia i mange år. Hun mener synet på kvinnelige ledere har endret seg.
Har akademia fått fripass i arbeidet mot rasisme? Forskningssektoren er fraværende i regjerings arbeid mot rasisme og diskriminering. Er denne sektoren så annerledes enn andre sektorer når det kommer til rasisme? Tvert imot, skriver førsteamanuensis Ronald M. Synnes og professor Yan Zhao.
Får 1 million fra Forskningsrådet for å få inn flere mannlige ledere VID Vitenskapelige høgskole får 1 million av Forskningsrådet for å øke mannsandelen på helsefagene sine og få flere menn inn i toppstillinger.
Fikk avslag på halvparten av søknadene om kjønnspoeng NTNU får innvilget kjønnspoeng på to nye studier, men mister mange flere.
Kvinnerekord i rektorstolen Fra årsskiftet er 10 av 21 rektorer ved landets statlige universiteter og høgskoler kvinner. Det må være rekord.
Likestilling i akademia: Hva skal til for å nå helt til topps? Kvinner vil bli professorer og dosenter, men er usikre på om de kan gjøre det på sine premisser. Hva kan universitets- og høyskolesektoren gjøre for at likestillingen skal nå helt opp i toppen av det faglige hierarkiet?
Pandemien var bra for likestilling, meiner nobelprisvinnar Når kvinner giftar seg, kastar mange likestillinga under bussen. Men under pandemien skjedde det noko, seier nobelprisvinnar Claudia Goldin.
Danmark: Berre 14 prosent trur på fast forskarstilling Danske stipendiatar har vanskeleg å sjå føre seg at det ventar ei fast forskarstilling på dei. Kvinnene er minst optimistiske.
Han fekk personleg opprykk, ho vart professor på anna måte. Det er uvanleg i forskingsnoreg Kvinnelege professorar får stort sett slik stilling ved opprykk ved eigen institusjon. Menn kjem utanfrå. Men for eitt professorpar var det litt annleis.
UiS-leiinga svarar på ope brev om mangfald frå tilsette og studentar Universitetet i Stavanger skal vere eit ope, mangfaldig og inkluderande universitet, skriv universitetsleiinga.
Opprop: Ønsker mer mangfold og inkludering ved Universitetet i Stavanger Vi forventer at dette brevet blir starten på en mer ambisiøs og proaktiv satsing på å skape et åpent, mangfoldig og inkluderende universitet.
Få kvinner på publiseringstoppen: — Det er jo ikke helt likestilling i dette landet Kun 11 av de 100 forskerne som publiserer mest, er kvinner. Toppforsker Sigrun Halvorsen tror blant annet det handler om at menn har mulighet til å jobbe mer enn kvinner.
Student skal ha byttet kjønn for å komme inn på prestisjestudium Høye opptakskrav skal ha fått flere gutter til å gå til drastiske skritt for å sikre seg nok opptakspoeng.
Høna og egget - derfor vil ikke kvinner inn i IT Vi vet at å snakke om kjønnsdiskrimineringene hjelper - så la oss snakke om det . Først da blir problemet med høna og egget mulig å løse, skriver informasjonsteknologistudent Gyda Elisa Sæter.
Hva er mangfold i norsk akademia? Mangfoldet er i norsk akademia er importert og kommer av en internasjonaliseringsprosess, uavhengig av inkludering av nasjonale etniske minoriteter.
Ny studie viser hva som virker for å få flere kvinnelige professorer Likestillingsrådgivere og -komiteer har størst effekt for å øke andelen kvinnelige professorer i akademia.
Disse kvinnene sier ja når journalister ringer, selv om det koster — Vi må tåle å stå i kontroverser, sier professor ved OsloMet, Elisabeth Eide.
Ho vart professor utan å jobba overtid Å verta professor var ein ting. Men eit verv som prorektor er noko Gunhild Odden er glad for at ho venta med til yngstebarnet var sju.
Fryktar langvarige konsekvensar for kvinnelege stipendiatar Kvinnelege stipendiatar med barn vart ekstra sårbare under koronapandemien. Pedagogikkprofessor Rune J. Krumsvik fryktar at ein vil sjå konsekvensar for denne gruppa i lang tid.
Ho kombinerer mammaliv og stipendiatliv: — Eg opplever ikkje meistring Den eine er frisk, den andre er sjuk. Slik har eigentleg heile hausten vore for småbarnsmor og stipendiat Julie Solberg Knutsen.
Stusser over at ingen reagerer når ledelsen er så dominert av kvinner Civita-leder Kristin Clemet etterlyser kritikk av kvinnedominansen i Forskningsrådets ledergruppe. Hun viser til at Orklas ledergruppe ble «hudflettet» da deres ledergruppe kun besto av menn.
Likestillingskrise i kjønnssensitiv forskning Hvis det ikke gjøres noe med den økende kjønnsubalansen i akademia, risikerer vi at menn velger andre utfordringer og yrkesveier, skriver Guttorm Grundt.
Jenter vil bli vinnere hvis karakterer skal telle mer Kvinneandelen på populære studier vil øke hvis opptaksutvalgets anbefalinger blir gjennomført. Det vil utvalget motvirke med kjønnskvoter.
Foreslår støtte til å ta med barn og barnevakt på jobbreise — Å forlate ungene er det verste som finnes, sier nobelprisvinner May-Britt Moser, som foreslår at arbeidsgiver skal gjøre det lettere å ta med barna på jobbreiser.
Arbeidet for kjønnsbalanse i norsk forskning har to hovedutfordringer Det er bred enighet i Norge om likestilling som et felles mål. Dette kan føre til manglende engasjement og en tro på at ting løser seg av seg selv, skriver Mari Sundli Tveit.
Bare én av ti kjønnsforskere er menn: — Det er helt utrolig Det er langt fra kjønnsbalanse blant norske kjønnsforskere. Det kan føre til at temaer som angår menn ikke blir forsket på, mener både Likestillingsombudet, Mannsforum og forskerne selv.
Årsakene til at det er få kvinnelige professorer overrasket forskerne Forklaringsmodeller som passer for USA, passer ikke for Norge.
NMH om kritikken: Utviklingen går saktere enn mange skulle ønske Vi er stolte av å ha studenter som er kritiske når det er nødvendig, skriver Sidsel Karlsen, viserektor for forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid ved NMH.
NMH-student: Menn dominerer semesterplanen På Noregs musikkhøgskole er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ei kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet.
Synd å kun minnes mennene fra fortidens debatter Ved Universitetet i Bergen hadde vi markante kvinnestemmer som snakket høyt, skriver Ann Nilsen.
Disse mennene mener at kvinner bør ha en mindre krevende jobb Samfunnsforsker Jørn Ljunggren mener menn med kortere utdanning er en interessant gruppe å se på når det gjelder likestillingsspørsmål.
Jenter har vært i klart flertall i høyere utdanning de siste 20 årene Professor: — Jentene presterer nå best i alle fag bortsett fra ett.
Kjønnsbalanse: — En viss tendens til krisemaksimering Mari Teigen tror omprofilering av enkelte fag og bredere bruk av kjønnspoeng kan være nyttige virkemidler for å få jevnere kjønnsbalanse blant studenter.
Internasjonalisering har gitt økt likestilling i akademia Norske universiteter og høgskoler rekrutterer en økende andel professorer som er født utenfor Norge, og mange av disse er kvinner, skriver Kaja Wendt og Hebe Gunnes.
Dei har mangla likestillingskomite i eit år. No skal ny veljast I førre møte sendte styret ved Universitetet i Bergen likestillingsplanen i retur. No skal dei velja kven som skal sitja i likestillingskomiteen — ein komite som har mangla i nesten eit år.
Dei er tolv i styret. Ho er einaste kvinne I styret til prestisjeprosjektet Oslo Science City er det elleve menn og ei kvinne. Ein må jobba langsiktig for å få inn fleire kvinner i toppleiarstillingar, ein kan ikkje venta til ei stilling er ledig, seier kvinna - Alexandra Bech Gjørv frå Sintef.
Kvinner kom dårligst ut av hjemmekontor-ordningen, viser studie De tilsynelatende familievennlige arbeidsordningene under pandemien, som antas å ha vært en fordel for kvinner, kan ha hatt motsatt effekt.
Fra to til syv kvinner i toppledelsen Universitetet i Sørøst-Norge har siden 2016 tredoblet antall kvinnelige toppledere.
Dette er landets minst likestilte studieområde. Her er 97 prosent av studentene kvinner 14 av 62 utdanningsområder har mindre enn 20 prosent menn. Her er fagene der gutta mangler.
Et inkluderende akademia er fortsatt en utopi «Som ung kvinnelig student i akademia kan jeg bekrefte at glasstaket enda er høyst til stede i akademia.»
Historien om et av Norges mest enkjønnede universiteter er her Over 200 års høyere utdanningshistorie i spenningsfeltet mellom praksis og teori. Samt en betydelig historie om likestilling er klar.
Søkes: Flere kvinnelige forskere Skal vi løse de store utfordringene verden står overfor, må vi rekruttere fra mer enn halve befolkningen.
Fire av ti vitenskapelig ansatte er kvinner, bare en av fire professorer Rapport tar tempen på kjønnsbalansen blant forskere og universitetstopper.
Foreslår nye medlemmer av Kif-komiteen Jussdekan Ragnhild Hennum og urfolksprofessor Torjer Olsen foreslås som ledere i Komiteen for mangfold og kjønnsbalanse i forskning.
En europeisk sinke på likestilling Forskningsrådet har en praksis som betyr at kvinner må yte mer over kortere tid enn menn i konkurransen om de prestisjetunge prosjektene.
Norges best betalte rektorjobb er ledig. Her er «snakkisene» Rektorstillingen ved BI har vært besatt av menn i 78 år sammenhengende. Kvinner oppfordres ikke spesielt til å søke den ledige rektorjobben.
Kvinnelige studenter i Kabul markerte støtte til Taliban Taliban-myndighetene hevder kvinnene selv hadde bedt om å få arrangere markeringen.
Mangfold må bli mer enn et «buzzword» Jeg etterlyser en grundig refleksjon rundt hva vi mener med mangfold og et klart fokus på praksis som kan kobles til dette.
Mitt ønske om å jobbe i akademia ble knust av arbeidskulturen At det var de kvinnelige ansatte som skulle bidra mest til min erfaring med dette, opplevde jeg som overraskende, skriver jusstudent Gidske Dekker-Olsen.
Kvinnekulturen i akademia er problemet, ikke Gutteklubben Grei, mener jussprofessor — Når en kvinne vil opp i akademia står det en hel skokk misunnelige medsøstre og holder henne i skjørtekanten, sier professor Benedikte Moltumyr Høgberg ved UiO.
Mannlig leder ansatt på filosofi-institutt på NTNU Protestene ble ikke hørt. Med 10 mot 1 stemme vedtok fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet ved NTNU å ansette den mannlige søkeren.— Likestilling ble grundig diskutert, sier styreleder.
Foreslår enkle grep for å få flere kvinnelige toppforskere Uformelle særtrekk i systemet for akkreditering, ansettelser og opprykk hindrer likestilling i akademia. Sintef-forskere foreslår tre grep.
Ingen universiteter er fornøyde med arbeidet for etnisk mangfold — Det er spesielt interessant at universitetene er tilbakeholdne med å vurdere arbeidet som bra, sier rapportforfatter Sabina Tica.
Ubalansert om kjønnsbalanse og likestilling Katja Enberg undervurderer kjønnsbalanseutfordringene, og ingen av scenariene hun presenterer i sine demografiske simuleringer er særlig realistiske eller aktuelle, skriver forfatterene.
Likestilling: Like muligheter men treg kjønnsbalanse? Likestilling er tema som vekker store følelser og vi alle har våre egne erfaringer som farger våre synspunkter, men data, derimot, snakker sin klare tale, skriver Katja Enberg.
Pandemien trekker likestillingen i feil retning Ettersom Norge topper nesten alle internasjonale likestillingsbarometre, skulle man kanskje tro at nordmenn var eksperter på dette feltet. Slik er det dessverre ikke, skriver forfatter Marta Breen.
Likestillingen har uviklet seg i feil retning gjennom pandemiåret Statsministeren må nå se på likestilling som et verktøy for å komme sterkere ut av pandemien, skriver Curt Rice.
Vi trenger flere kvinnelige toppledere i akademia Likestillingslandet Norge på et middels Europeisk nivå når det gjelder andelen kvinnelige professorer. Det er for dårlig.
Aksjonerte bort «date med en valgfri kb-babe» NHH-studentene samler inn penger til utdanning i Malawi. Noe av det som ble auksjonert bort var en date med en «babe».
— Må aldri tru at seksuell trakassering ikkje kan skje Tidlegare hadde toktleiar Kikki Kleiven ein runde på toaletta om bord på skipa og fjerna pornobilete før studentane fekk koma om bord.
Ho varsla om seksuell trakassering. Den mannlege professoren mista både jobben og ein isbre Når viktige menn med mykje makt i universitetsmiljøet vert utfordra, er det vanskeleg for yngre trakasserte kvinner å nå fram med sine skuldingar, seier norsk professor.
Pandemien har spist av tid til forskning. Noen har mistet mer tid enn andre, gjett hvem Kvinnelige akademikere med barn har mistet mest forskningstid, ifølge undersøkelse.
Likestilling er kontinuerlig arbeid Blant de norske breddeuniversitetene er UiT Norges arktiske universitet nå best i klassen på likestilling. UiT har 40% kvinnelige professorer og dosenter. Det er et resultat helt i verdenstoppen, skriver Anne Husebekk og Hege K. Andreassen.
11 av 15 rektorer ved private høgskoler er menn De private høgskolene henger etter på kjønnsbalanse i toppledelsen. VID-rektor Bård Mæland er likevel redd det kan bli for få menn.
Hva var det som skjedde på psykologi? Professor Agnes Andenæs skriver om forskjellen mellom hypotetiske og faktiske evalueringer av kandidater til førstestillinger.
Er en plan for likestilling nok? Fra neste år må hver juridisk enhet ha en handlingsplan for likestilling for å søke midler fra Horisont Europa. Men er det nok, spør Kif-komiteen.
Kvinners akademiske kompetanse vurderes ikke dårligere enn menns – tvert imot De mest positive vurderingene i favør av de kvinnelige kandidatene finner vi innen fysikk og psykologi, skriver Midtbøen og Finseraas.
— Jeg føler ikke at jeg er dårligere egnet til å være professor enn andre Det er systemet, ikke kvinnene, det er noe galt med, sier professor Vigdis Vandvik.
– Opprettholder vår skjeve kjønnsbalanse over tid Fakultetet skulle tilsetja 40 prosent kvinnelege førsteamanuensar, men ser ut til å enda under halvparten. No er fleire institusjonar med i eit prosjekt som skal gjera noko med likestillinga i akademia.
Etterlyser tid til samanhengande forsking Tida går til utvalsarbeid, administrasjon, undervisning. Men forsking? Kvinnelege forskarar må verta flinkare til å seia nei, seier prorektor.
Studentenes fredspris går til METU LGBTI+ Solidarity Den tyrkiske studentorganisasjonen vinner prisen for sitt arbeid for likestilling, åpenhet og et fargerikt campus for skeive studenter.
Skandale i kjemitidsskrift: Et varsko for norsk akademia? Det er bekymringsfullt at mange forskere ikke anerkjenner betydningen av mangfold, skriver prorektor Kenneth Ruud og professor i kjemi ved UiT, Abhik Ghosh.
To nye ledere på plass i sørøst Thomas Slagsvold og Per Ludvik Kjendlie er ansatt i ledelsen ved Universitetet i Sørøst-Norge. Dermed har universitetet ansatt ni nye ledere denne våren.
Fyrer løs mot universitetene: «Ekstreme ideer om likestilling» «Ekstreme ideer», sier en. «En sterk krenkingskultur», sier en annen. En fersk bok skaper debatt om likestillingsarbeid på svenske campuser.
OsloMet-rektor Rice vil la kvinner komme tilbake på jobb før menn Rektor Curt Rice er redd for konsekvensene for kvinners karriere dersom de må ha hjemmekontor for lenge.
Husk likestilling i den nye arbeidshverdagen! Hva gjør koronakrisen med likestillingen, og den enkeltes arbeidsmiljø?
Halvparten av studentene sier «ja» til kjønnspoeng En undersøkelse Norsk studentorganisasjon har fått gjennomført viser at flertallet av norske studenter sier ja til kjønnspoeng. Men ingeniørstudentene er ikke enig.
Går fra departementet til Sørøst Ingvild Marheim Larsen går fra Kunnskapsdepartementet til Universitetet i Sørøst-Norge. Styret ved universitetet ansatte torsdag tre nye viserektorer.
Historiefaget på kvinnejakt Ved Universitetet i Bergen er berre 30 prosent av masterstudentane i historie kvinner.
Når ikke eget mål om andel kvinnelige professorer Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har bare 26 prosent kvinner i professorstillinger. Dårligst i landet, sammen med NTNU.
Over halvparten av leiarane er kvinner. Men professorane er framleis menn Berre kvar fjerde professor ved NTNU er kvinne. Ved OsloMet er kvinnene i fleirtal.
Kjære, utålmodige minister Akademiet for yngre forskere beskriver utfordringer med likestilling for kvinner i akademia. Sjekk deres forslag til tiltakspakker.
Henriette Seim stiller til val i NSO — Det er ikkje alltid kult å seia at ein er NLA-student, seier Henriette Seim. No stiller ho til val i Norsk studentorganisasjon.
Flere søker fire nye år i ledelsen ved Universitetet i Sørøst-Norge Mannstungt. Forrige gang man ansatte ledelse ved daværende Høgskolen i Sørøst-Norge endte man opp med 9 menn og 2 kvinner. Nå er seks åremålsstillinger lyst ut igjen og flere ønsker seg en ny periode.
En ond sirkel Det er vanskelig å se hvordan det skulle kunne skape noen positiv forandring dersom vi gjør forskjellene mellom mennesker usynlig, skriver Melina Duarte ved UiT Norges arktiske universitet.
Vi mener dette er akseptabel forskjellsbehandling Når vi velger å gi prioritet til kvinner for et tiltak som opprykksprosjektetet, så er det ut i fra erkjennelsen av at forbilder er viktig for et fremtidig likestilt og mangfoldig universitet og erkjennelsen av at kvinner jevnt over fortsatt tar hovedtyngden av omsorgsarbeidet på hjemmebane.
Kritiserer handlingssplan om likestilling ved UiT: Handlingsplan for ulikestilling og ekskludering Likestillingsplan. Jeg er imot planer, som antyder at jeg — utelukkende på grunn av mitt kjønn — trenger tilbud om ekstra kurs, skriver Kathrin H. Hopmann.
Kjønnsbalansen blant professorer varierer. Mye. Balanse. Både Minda Holm og Gullvåg & Liestøl peker utvilsomt på viktige utfordringer, særlig knyttet til uformell kjønnsdiskriminering. Spørsmålet er om deres observasjoner kan – eller bør – generaliseres, skriver NTNU-professorer.
15 av 33 utdanningsinstitusjoner mangler lovpålagt plan for likestilling. Ingen bedring det siste året. Likestilling. Planer for likestilling på stedet hvil.
Slik løfter vi likestilling ved NTNU Kjønn. Vi er ikke tilfredse med egen håndtering av de omdiskuterte ansettelsene og skjevheten i kjønnsbalansen ved filosofisk institutt, skriver prorektor ved NTNU, Toril A. Hernes.
Nei, kvinner og menn har ikke nødvendigvis lik mulighet til akademisk karriere Likestilling. Professor Knut Liestøl og rektor Curt Rice synes ikke det er klart at kvinner og menn har lik mulighet for akademisk karriere. De er kritiske til Nifus rapport om saken.
Agder: Har fortsatt en jobb å gjøre for å få opp andelen kvinnelige professorer Kjønnsbalanse. Universitetet i Agder har fått opp andelen kvinner blant professorene fra 19 til 27,9 prosent siden 2015, men er likevel langt unna målet om en kvinneandel på 35 prosent. På landsbasis er nå 30,7 prosent av professorene kvinner.
Lucy Smith er den eneste kvinnelige rektoren i UiOs 200-årige historie. Det er et problem. Likestilling. Hvordan kan UiOs strategi 2030 bidra til endringer som gjør det sannsynlig at vi vil få flere enn én kvinnelig rektor for eksempel innen 250-års jubileet? Jeg tror vi kan lære av de største politiske partiene og deres nominasjonsprosesser, skriver prodekan ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli.
«Det er en overraskende liten interesse for mangfold ved Universitet i Oslo.» Strategi. Ledelsen ved Universitetet i Oslo får kritikk for manglende interesse og mangel på helhet når de jobber med mangfold.
Kolstø og Piene ble professorer da kvinneandelen var på to prosent 8.mars. Anne-Brit Kolstø og Ragni Piene var blant de to prosentene av kvinner som var professorer på 80-tallet. I dag er andelen på 30,74 prosent. — Det var en vidunderlig frihet å være professor, sier Kolstø.
Synnes: Vi må få flere kvinner i akademiske toppstillinger 8.mars. Tallet på kvinnelige forskere har økt mye de siste årene, men fortsatt er bare 30 prosent av alle forskere på verdensbasis kvinner, skriver stortingsrepresentant med doktorgrad, Marianne Synnes (H).
Gi jenter rollemodeller som likner dem selv 8.mars. Vi lever i en tid med like utdannings- og karrieremuligheter for begge kjønn. Likevel er det skjev kjønnsfordeling i akademia og arbeidslivet, skriver rektor Curt Rice i anledning kvinnedagen.
Tiltak på mange fronter for å endre tradisjonelle kjønnsvalg Kjønn og utdanningsvalg. — Vi bor i verdens mest likestilte land, likevel velger de unge like tradisjonelt som man alltid har gjort. Vi må komme videre og endre disse mønstrene, mener statsråd Iselin Nybø.
Flertallet av høgskolene mangler handlingsplan for likestilling Likestilling. Nesten alle universitetene har aktive handlingsplaner for likestilling, men et stort flertall av statlige og private høgskoler har ikke slike planer på plass viser informasjon Kifinfo har hentet inn.
Flere søker midler for å bedre kjønnsbalansen blant forskere Likestilling. Sist Forskningsrådet lyste ut midler for å bedre kjønnsbalansen i akademia, ble bare to prosjekter funnet gode nok. Nå er 50 nye millioner lyst ut og 23 har søkt.
Flere kvinner enn menn blant forskerne melder om utfordrende arbeidshverdag Likestilling. Forskningsresultater fra FRONT viser at langt flere kvinnelige vitenskapelig ansatte rapporterer om en gjennomgående utfordrende forskerhverdag enn sine mannlige kollegaer.
Bærekraft og likestilling: Synlige arrangementer eller lavmælte endringer i det daglige Rektorblogg. Rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, er utfordret på universitetets arbeid med bærekraftsmål og likestilling. Jeg synes faktisk ikke det er helt enkelt å finne gode og ansvarlige måter å jobbe med bærekraftsmålene på, skriver han.
Kjønnsskjevt akademia i det likestilte Norge Kjønn. Kvinnelige forskere ønsker ikke støtteordninger, men likebehandling og rettferdighet.
SV: Rigid tolkning av kvotering Kvotering. SV ber Kunnskapsdepartementet snu i saken om mannskvotering på psykologi. Curt Rice etterlyser statsrådens begrunnelse for nei til kvotering.
Kampen mot rosa filtre i akademia må kjempes med kløkt i fellesskap Likestilling. Det er lite som tyder på at den mer uformelle verdifastsettelsen i akademia er kjønnsnøytral. Kampen mot at rosa filtre får virke i det skjulte må kjempes i fellesskap og med kløkt, skriver rektoratet ved UiO.
Få søker midler for å hjelpe kvinner til opprykk Likestilling. Forskningsrådets program for bedre kjønnsbalanse i akademia er midtveis, men bare litt over en tredjedel av midlene er delt ut.
For få kvinnelige professorer 8.mars. Mye går i riktig retning. Likevel er bare 31,9 prosent av landets professorer kvinner. Det er for lite, skriver rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Vegrer kvinnelige søkere seg for lederstillinger på UiT? Rekruttering. Jeg sperret øynene opp da jeg så søkerlisten til stillingen som universitetsdirektør. Hvor er kvinnene, spør Ida-Elise S. Asplund, leder av Studentparlamentet ved UiT.
Rice med råd til Nobelstiftelsen Noble råd. Curt Rice har vært i Sverige og gitt Nobelstiftelsen råd om hvordan man kan få kjønnsbalanse ved prisutdelingene. Han hadde fire råd, og tror at de kanskje vil se nærmere på tre av dem.
Universitetsstyret skjerpet UiOs ambisjoner på likestilling Likestilling. Ledelsen ved Universitetet i Oslo må skjerpe ambisjonene på likestilling etter at universitetsstyret har sagt sitt om forslag til en likestillings- og mangfoldsplan.
Vil vise hvor streken går Aldri OK. Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen lanserer kampanjen «Aldri OK», om grensen mellom hva som er greit og hva som ikke er det.
To av tre professorer er menn Likestilling. En av tre professorer er kvinne, men ved norske universiteter og høgskoler totalt jobber det flere kvinner enn menn.
Kun to får støtte for å bedre kjønnsbalansen Forskning. Forskningsrådet lyste i høst ut 40 nye millioner for å bedre kjønnsbalansen i faglige toppstillinger, men bare 7 millioner blir delt ut til to prosjekter.
Reaksjoner på at Graver ønsker «erotisk anerkjennelse» på jobb #metoo. Jusprofessor Hans Petter Gravers uttalelse om at det er viktig med «erotisk anerkjennelse» også på arbeidsplassen, skaper reaksjoner. — Uheldig og oppsiktsvekkende uttalelse, mener professor Malcom Langford.
Rapport om makt, mannsdominans og manglende likestilling på jus i Oslo Kjønn og juss. I dag offentliggjør ledelsen ved Det juridiske fakultet ved UiO den ett år gamle rapporten hvor det påstås at kvinner har sluttet på grunn av sextrakassering. Mannsdominans, makt og manglende likestilling kan bli tema på et allmøte tirsdag.
Kan bli lettare for kvinner å bli professor Skal undervisningserfaring vege like tungt som forskingserfaring for å bli professor, kan dette føre til at fleire kvinner får det ettertrakta opprykket, seier Curt Rice.
Stolt æresdoktor fra sør I 25 år har professor Patricia Kameri-Mbote jobbet med kvinnerett ved afrikanske universiteter. Et arbeid som har resultert i at de afrikanske universitetene på flere områder ligger foran sitt støtteuniversitet i Norge, Universitetet i Oslo.
Ekspertutvalg om gutter og fravær mangler forskere Et nytt ekspertutvalg skal finne ut hvorfor gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. Forskere som har studert gutter og jenter, kjønn og likestilling glimrer med sitt fravær, skriver Harriet Bjerrum Nielsen.
Dekan beklager overfor de som er trakassert Dekan på Det juridiske fakultet på Universitet i Oslo, Dag Michalsen, beklager i en epost til alle ansatte at seksuell trakassering har forekommet. Og han forteller om flere tiltak.
Legger ned kvinnesatsing Forskningsrådet har trukket tilbake bevilgningen til kvinnesatsing i Høgskolen i Sørøst-Norge, etter at likestillingnemnda fant programmet diskriminerende. Nå oppretter høgskolen et nytt program, åpent for både kvinner og menn.
Når likestilling havner i baksetet I studentpolitikken er det lite som er mer sexy enn #studentkravet, og det er nettopp #studentkravet som havner i førersetet når det skal velges ny Velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk Studentorganisasjon, mener kandidat til nettopp det vervet, Jonas Strisland.
En kuriositet om likestilling Professor Kai A. Olsen ved Høgskolen i Molde mener at spørsmålet om hvem som skal lede høgskolen, er for viktig til at man kan la det styres av byråkratiske regler.
Mødre er mindre likestilt enn kvinner som ikke har fått barn Kvinner og menn i yrker med høy konkurranse er likestilte - helt til de får barn, sier forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI, Selma Therese Lyng.
Kvinnesatsing i Sørøst får stempelet diskriminering Likestillingsombudet stopper likestillingsprosjekt som skulle føre til flere kvinnelige professorer og dosenter ved Høgskolen i Sørøst-Norge, der mannsdominansen er stor i faglige toppstillinger.
Fra 8.marstog til nudes Vi hadde lilla vegger på barneværelset og satt i barnevogn i demonstrasjonstog. Rosa og lysblått hørte ikke til vår verden. I dag er vi mødre. Og barneklærne er igjen rosa og lyseblå.
Høgskulen på Vestlandet har best kjønnsbalanse 4 av 10 i ledergruppene ved norske universiteter og høgskoler er kvinner. Ved Høgskolen i Sørøst-Norge er det 2 av 11, mens ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er det akkurat like mange menn som kvinner. — Det var nok litt tilfeldig, sier rektor Berit Rokne.
Det blei nei til mannekvotering Universiteta i Bergen og Oslo får ikkje lov av Kunnskapsdepartementet til å kvotere inn gutar: Likestillingslova opnar ikkje for å særbehandle menn på same måte som kvinner.
Rice krever lederkompetanse på likestilling og mangfold Ledere må ha kompetanse på likestilling, mener både NTNU og Universitetet i Agder. Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo vil følge etter og føye til mangfold.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut