Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Jeg savner mer mangfold i akademia Jeg har ofte opplevd at personer med min bakgrunn er underrepresentert blant professorer og forskningsledere, noe som kan føre til tvil om egne evner og muligheter for å lykkes.
Å tørre å spørre er det viktigste i arbeid med individuell tilrettelegging i høyere utdanning Tilrettelegging: Da rullestolbrukeren Marie skulle begynne å studere på Norges idrettshøgskole, var spørsmålene mange for alle parter. Svarene kom til underveis, for de skjønte alle at de måtte tørre å spørre.
Det rekrutteres ikke mangfoldig nok til høyere utdanning Deler av de unge i Oslo klarer ikke å se for seg en fremtid innen høyere utdanning. Men vet de egentlig hva som foregår bak våre røde murvegger? Slik eksperimenterte vi med varierte former for rekruttering.
UiS-leiinga svarar på ope brev om mangfald frå tilsette og studentar Universitetet i Stavanger skal vere eit ope, mangfaldig og inkluderande universitet, skriv universitetsleiinga.
Opprop: Ønsker mer mangfold og inkludering ved Universitetet i Stavanger Vi forventer at dette brevet blir starten på en mer ambisiøs og proaktiv satsing på å skape et åpent, mangfoldig og inkluderende universitet.
Vil ha bot for brot på språklova. Under fem prosent nynorsk ved fleire universitet Mange ser ut til å ikkje bry seg om språkleg mangfald, meiner Språkrådet.
Hva er mangfold i norsk akademia? Mangfoldet er i norsk akademia er importert og kommer av en internasjonaliseringsprosess, uavhengig av inkludering av nasjonale etniske minoriteter.
Lik tilgang til høyere utdanning? I hvilken grad speiler rekrutteringen av studenter til høyere utdanningsinstitusjoner mangfoldet i samfunnet vårt? Spørsmålet er påtrengende, ikke minst i den kulturelle smeltedigelen som Oslo-regionen er, skriver Oddgeir Osland.
Halvparten av natur- og teknologiforskerne i norsk akademia er innvandrere De fleste utenlandske forskerne som kommer til Norge, har bakgrunn fra Tyskland eller Sverige.
Rasisme: — Universitet og høgskular har eit sterkt behov for opplæring Kunnskapssektoren slit med å forstå at den har eit problem med rasisme og diskriminering, hevdar forskar Mona Abdel-Fadil.
Styret i Innlandet sender utviklingsavtale tilbake Styret ved Høgskolen i Innlandet etterlyser hvassere mål og er ikke fornøyd med utviklingsavtalen som kom på bordet mandag ettermiddag.
Jeg ønsker undervisning om kjønns- og seksualitetsmangfoldet i sykepleien Akademia har i en årrekke hatt et stort fokus på normkritikk, skeiv teori og postkolonialisme. Sykepleie henger milevis etter, skriver sykepleierstudent Daniel T. Stabu.
Vi trenger mer skeiv kunnskap En rangering av mennesker, hvor noen måter å leve og elske på skal stå over andre, er ikke akseptabelt uansett hvor i verden det forekommer, skriver innleggsforfatterne.
Hennum ny leder av Kif-komiteen Jussdekan Ragnhild Hennum ved Universitetet i Oslo er ny leder av Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning.
Foreslår nye medlemmer av Kif-komiteen Jussdekan Ragnhild Hennum og urfolksprofessor Torjer Olsen foreslås som ledere i Komiteen for mangfold og kjønnsbalanse i forskning.
Kvinner diskrimineres fortsatt gjennom hele karrieren Når det gjelder både kjønn og mangfold, er vi alle nødt til å ta inn over oss at vi diskriminerer uten å ha et bevisst forhold til det.
Welcome to Norway! Akademiet for yngre forskere: Det er nok å ta tak i av utfordringer utenlandsfødte forskere møter i Norge.
Internasjonalisering, mangfold og nordmenn i norsk akademia «I noen fagmiljø har det blitt betydelig færre norske vitenskapelige ansatte og dette er noe vi bør og skal jobbe med. Denne innsatsen skal ikke gå på bekostning av våre internasjonale kolleger»
Mangfold må bli mer enn et «buzzword» Jeg etterlyser en grundig refleksjon rundt hva vi mener med mangfold og et klart fokus på praksis som kan kobles til dette.
Mannlig leder ansatt på filosofi-institutt på NTNU Protestene ble ikke hørt. Med 10 mot 1 stemme vedtok fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet ved NTNU å ansette den mannlige søkeren.— Likestilling ble grundig diskutert, sier styreleder.
Konflikt rundt mangfold og for få høyrepopulister på lærerutdanningen Instituttleder ved lærerutdanningen på NTNU provoserte mange internt da han ønsket debatt om hvordan de kunne rekruttere flere fra høyresiden og de populistiske delene av befolkningen. To ledere har nå sluttet.
Ingen universiteter er fornøyde med arbeidet for etnisk mangfold — Det er spesielt interessant at universitetene er tilbakeholdne med å vurdere arbeidet som bra, sier rapportforfatter Sabina Tica.
Ubalansert om kjønnsbalanse og likestilling Katja Enberg undervurderer kjønnsbalanseutfordringene, og ingen av scenariene hun presenterer i sine demografiske simuleringer er særlig realistiske eller aktuelle, skriver forfatterene.
Likebehandling og mangfold i forskning og høyere utdanning er et institusjonelt og politisk ansvar Mangfold sikrer demokratisk og epistemisk legitimitet. Selv om norsk forskning og høyere utdanning har blitt bedre på å rekruttere, har vi fremdeles en vei å gå for å nyttiggjøre oss av mangfoldet.
Er norsk akademia egentlig så mangfoldig? Går vi mangfoldstatistikken nærmere i sømmene, viser tallene at 80 prosent av forskerne har utdannelse fra utlandet, og at vitenskapelig ansatte fra Tyskland utgjør den desidert største gruppen, skriver innleggsforfatterne.
Ønsker seg flere ansatte med hijab Andelen innvandrere blant vitenskapelig ansatte og forskere er doblet.
UiAs billige antidiskriminering Symboler og tilstedeværelse er viktig, men å stille ut regnbueflagget i Q42 kan vanskelig beskrives som en seier, skriver innleggsforfatterne.
Raja: «Jeg er dessverre ikke overrasket over nedslående tall fra akademia» — Norge er mangfoldig, og det er på høy tid at dette også gjenspeiles i ledersjiktet, sier Abid Q. Raja. Han, og flere, vil ha mer fakta på bordet om toppene i akademia.
Khrono gransker toppene i akademia: Han er unntaket 22 av 273 ledere ved norske universiteter og høgskoler har bakgrunn fra andre land. Bare 2 har bakgrunn fra land utenfor Europa og Nord-Amerika.
Ja, sektoren og UiO har en mangfoldsjobb å gjøre Det kommer til å ta tid, men jeg er ikke i tvil om at vi vil få se et stadig mer mangfoldig akademia – det er både ønskelig og nødvendig.B
Manglende synliggjøring av mangfold i utdanning Vi ønsker å se libanesisk og afghansk mat i kantina, vi ønsker å studere sammen med jenter i hijab, vi ønsker arabisk som valgfag, vi ønsker at vi markerer andres høytider så vel som våre egne, skriver de to studentlederne ved Høgskolen i Østfold.
Skandale i kjemitidsskrift: Et varsko for norsk akademia? Det er bekymringsfullt at mange forskere ikke anerkjenner betydningen av mangfold, skriver prorektor Kenneth Ruud og professor i kjemi ved UiT, Abhik Ghosh.
Telenor trener akademikere som sliter på jobbmarkedet. Tre av fire ender opp i jobb. For mange holder det ikke at de har en høyere utdanning, de sliter likevel med å få jobb i det norske arbeidslivet. Telenors «Open mind» gjør noe med det.
Minda Holm: Om å være kvinne i akademia - og om reaksjonene når jeg skriver om det Mangfold. Selvfølgelig kan man ha det vanskelig selv om man har privilegier. Dagens akademiske arbeidsliv er vanskelig for mange, skriver stipenidat og forsker Minda Holm om det å snakke høyt om kjønn i akademia.
Vi må bidra til mer kjønnsnøytral kommunikasjon på sykepleierutdanningen Rekruttering. NTNU bør jobbe for at flere menn blir sykepleiere. Det vil pasientene tjene på.
Hvordan Norge kan vurdere å godta homoterapi kan vi ikke begripe Mangfold. 22 organisasjoner sier #NeiTilHomoterapi: EU har anbefalt forbud. Onsdag skal Stortinget avgjøre om konverteringsterapi skal være lovlig.
Det bør aldri legges til rette for diskriminerende holdninger Mangfold. Studentene ved NLA Høgskolen reagerer kraftig, og tar sterk avstand fra at NLA Høgskolen tillater arrangementer som konversjonsterapi-seminaret tirsdag.
Eliten i samfunnsstyringen Mangfold. Både høyre- og venstresiden står for en politikk basert på forsvar av de bestående sosiale strukturer, inkludert vår tids økonomiske og akademiske eliter, skriver Noralv Veggeland.
Arbeiderklassen trengs i akademia Mangfold. Arbeiderklassen er underrepresentert og overklassen overrepresentert. Er det like viktig med mangfold i forskningen som det er i et demokrati og innen politikk, spør lege og forsker Ishita Barua.
Slik løfter vi likestilling ved NTNU Kjønn. Vi er ikke tilfredse med egen håndtering av de omdiskuterte ansettelsene og skjevheten i kjønnsbalansen ved filosofisk institutt, skriver prorektor ved NTNU, Toril A. Hernes.
Nei, kvinner og menn har ikke nødvendigvis lik mulighet til akademisk karriere Likestilling. Professor Knut Liestøl og rektor Curt Rice synes ikke det er klart at kvinner og menn har lik mulighet for akademisk karriere. De er kritiske til Nifus rapport om saken.
Torkel Brekke går fra UiO til OsloMet Folk. Skal bygge opp et miljø i kulturelt og religiøst mangfold ved OsloMet.
Etterlyser mangfold i styrerommene Styrer. Departementet ønsker mer mangfold i styrene, har fått innspill på flere kandidater.
NSO: Flere kvinner på talerstolen i år Balanse. Kjønnsbalansen på talerstolen under årets landsmøte var bedre enn i fjor, NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen er fornøyd, selv om det ennå ikke er 50/50.
«Det er en overraskende liten interesse for mangfold ved Universitet i Oslo.» Strategi. Ledelsen ved Universitetet i Oslo får kritikk for manglende interesse og mangel på helhet når de jobber med mangfold.
Åpen forskning og innovasjon - hvordan og for hvem? Åpenhet. Forskningsrådet beskriver åpen forskning på en måte som snur den tradisjonelle forskerpraksis opp ned.
Internasjonale forskere for mer norsk og mer mangfold Nytt forum. Forskere ved Universitetet i Oslo lanserer Forum for internasjonale forskere i Oslo (FIRO). Alle universiteter bør gjøre det samme, mener de. For å finne ut hva man mener med internasjonalisering og mangfold, blant annet.
Det mangfoldige akademiet Mangfold. Norskfødte etterkommere av innvandrere er sterkt underrepresentert blant forskere i Norge, mens de er overrepresentert i høyere utdanning. Dette er det verdt å dvele over.
Mangfaldsforskar: Lønner seg å vere kvit på campus Mangfald. Rasismen har blitt tydelegare i Storbritannia etter Brexit, og viser seg også i akademia, ifølge mangfaldsforskaren Kalwant Bhopal. I november kjem ho til Noreg i høve mangfaldskonferansen.
Veiden kritisk til rektor Rice' (av)kolonisering på OsloMet Avkolonisering. Rektor Curt Rice ved OsloMet roser krav om avkolonisering av akademia, skriver Minerva. — Feil, sier Curt Rice. — Tøysete og Trump-nivå av Rice, mener Pål Veiden.
Dype samfunnsendringer, usikkerhet og tillit 1. mai-blogg. Sosial bærekraft er vel så viktig som økonomisk bærekraft framhever rektor og prorektor på Universitetet i Oslo og sier regjeringen må prioritere forskning på kulturell kompleksitet og mangfold.
Notert: Master-mentor i Oslo Mangfold. Studenter med flerkulturell bakgrunn kan søke seg inn på masterprogram i Oslo kommune. Kommunen lokker med mentorer og kontorplass.
Rice med råd til Nobelstiftelsen Noble råd. Curt Rice har vært i Sverige og gitt Nobelstiftelsen råd om hvordan man kan få kjønnsbalanse ved prisutdelingene. Han hadde fire råd, og tror at de kanskje vil se nærmere på tre av dem.
Universitetsstyret skjerpet UiOs ambisjoner på likestilling Likestilling. Ledelsen ved Universitetet i Oslo må skjerpe ambisjonene på likestilling etter at universitetsstyret har sagt sitt om forslag til en likestillings- og mangfoldsplan.
Kjønn, legning og hudfarge må være revnende likegyldig Mangfold. En gruppe personer der den ene er mexicaner, den andre indianer, den tredje homofil osv. er ikke mangfoldig dersom alle sammen mener det samme.
Gutteklubben Starmus Alvorlig talt, Starmus, nå må dere skjerpe dere, skriver HiOA-rektor og leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning, Curt Rice. Han mener andelen kvinner på scenen på vitenskapsfestivalen i Trondheim var miserabel.
Storm etter imam-forslag Massiv medieomtale og netthets ble resultatet da Terje-André Kvinlaug foreslo en ordning med egen studentimam.
De krysser landegrenser for å lære om mangfold Denne våren går studenter fra Norge, Russland og Finland på felles mastermodul for andre gang. Gjennom kurset får de ferdigheter i å håndtere mangfold i undervisningen — ved å lære om mangfold av hverandre.
Ikke mitt studentparlament William Sæbø, tidligere fagpolitisk ansvarlig i Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus, skriver om mistilliten som ble vedtatt mot ham 2. februar.
Rice krever lederkompetanse på likestilling og mangfold Ledere må ha kompetanse på likestilling, mener både NTNU og Universitetet i Agder. Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo vil følge etter og føye til mangfold.
Minst mangfold på høgskoler på Vestlandet, og på HiOA Ny statistikk om mangfold blant tilsatte i høyere utdanning viser at andelen innvandrere og etterkommere av innvandrere i forskningen er på 25 prosent, mens andelen på HiOA bare er 13 prosent.
Flest ikke-vestlige studenter hos teologene Det Teologiske Menighetsfakultet har landets høyeste andel ikke-vestlige studenter. Norges idrettshøgskole har landets laveste.
Setter ledelse for mangfold på agendaen Det er ingen fordel, snarere en ulempe, å være utlending i det norske akademia.
Universell utforming = mangfold Jeg opplever at i flere deler av vår institusjon er det manglende fokus og bevissthet til læringsmiljø og universell utforming, skriver Ane Larsen Mjøen, læringsmiljøansvarlig for studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus.
Mangfold – en utfordring eller en ressurs? Bjørn Smestad ønsker seg en konstant debatt om mangfold og spør hvordan kan HiOA bedre utnytte mangfold som en ressurs – i hverdagen.
Congrats, you have an all male panel! Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, blogger om mangfold: #allmalepanel og #allwhitepanel.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år