statsbudsjettet 2025
Vil fase ut støtte til mangfoldskomite: — Ikke behov for lenger
Frp mener det ikke lenger er noen diskriminerende hindre ved universitetene og høgskolene, og vil fase ut støtten til Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning.
I sitt alternative statsbudsjett for 2025 går Fremskrittspartiet (FrP) også inn for å øke studiestøtten, sette av midler til å starte bygging av 1000 nye studentboliger og til nye studieplasser innen psykologi og helse.
På minussiden kommer et effektiviseringskutt på 1 prosent i staten, noe som vil bety 464 millioner mindre til universiteter og høgskoler.
— Var nyttig for 40-50 år siden
FrP foreslår å fase ut støtten til Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) og starter med å kutte 2 millioner kroner i tilskuddet til komiteen i 2025.
I 2024 har komiteen fått 5,9 millioner som et øremerket tilskudd gjennom Universitets- og høgskolerådet, som er sekretariat for komiteen.
Himanshu Gulati, FrPs representant i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, sier at han i dagens moderne Norge ikke kan se noe behov for denne komiteen lenger.
— Arbeidet til komiteen var nok nyttig for 40—50 år siden, men i dag er det et mangfold både blant studenter og ansatte innen høyere utdanning. Det er kvinner, menn og innvandrere fra en rekke ulike bakgrunner. FrP mener det viktigste er at flinke og smarte mennesker jobber på universitetene og høgskolene, og mener at det i dag ikke er noen diskriminerende sperrer som står i veien, sier han.
I sitt alternative statsbudsjett kutter FrP også 20 millioner i arbeid med kjønns-og seksualitetsmangfold innenfor kirke- og kulturfeltet, blant annet får FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold kutt i støtten.
Vil kreve mer effektiv drift
Med FrP ved makten må universiteter og høgskoler belage seg på et effektiviseringskutt på 1 prosent, tilsvarende 464 millioner kroner. Det er dobbelt så mye som Høyre foreslår i sitt alternative budsjett.
— Fremskrittspartiet legger til grunn at det er mulig å effektivisere driften av offentlig sektor. Derfor vil vi ha en avbyråkratiseringsreform som øker bevisstheten rundt hvordan staten bruker dine og mine skattepenger, heter det i Frps budsjettforslag.
I Høyres alternative budsjett for 2025 er det lagt inn et avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt på 0,5 prosent, mens regjeringen fjernet ABE-kuttet fra og med statsbudsjettet for 2024. I stedet kom et nytt kutt, inndragning til satsinger, som for 2025 er foreslått til 167 millioner.
— Vi prioriterer å vise en retning, der dimensjoneringen av studietilbud blir mer målrettet mot det samfunnet og næringslivet trenger. Vi ønsker også en gjennomgang av forskningsmidlene, der vi vil fokusere på forskning som er mer i tråd med behovet i samfunnet, sier Himanshu Gulati.
FrP kutter støtten til folkehøgskoler med 100 millioner kroner, mens tematisk forskning, inkludert forskningsinfrastruktur, sektorovergripende og tverrsektoriell forskning får kutt på 300 millioner.
— Godt for studentene
Over en fireårsperiode vil FrP trappe opp studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet. Begrunnelsen er høy prisstigning og økende boutgifter, noe som gjør det viktig å øke studiestøtten og gjøre den mer forutsigbar.
— Vi har over flere år foreslått en opptrapping av studiestøtten. Det er en av våre viktigste satsinger å hjelpe studentene, slik at det blir mulig å studere på heltid. Opptrappingen er nødvendig i en tid der studentene har fått dårligere økonomi blant annet på grunn av inflasjonen, sier Gulati.
Det blir tatt godt imot av Norsk studentorganisasjon (NSO), som mener FrPs budsjett er et godt budsjett for studenter. Men NSO gjerne sett at partiet også hadde reversert regjeringens forslag om eksamensavgift og endringer i konverteringsordningen, samt fjernet studieavgift for internasjonale studenter.
— FrP har lyttet til studentbevegelsens tydeligste krav over mange år, og det skal de ha all honnør for. I kombinasjon med flere studentboliger er dette tiltak som vil bedre studentenes situasjon, sier NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak.
Partiet vil dessuten øke frikortgrensen fra 70.000 kroner i dag til 150.000 kroner, noe studenter som jobber ved siden av studiene vil kunne nyte godt av.
Nye studieplasser
Sammen med Høyre, Venstre, SV og Rødt, støtter FrP finansiering av 48 studieplasser til det nye profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Stavanger. Dette kommer til å stå i innstillingen som utdannings- og forskningskomiteen legger fram for Stortinget, får Khrono opplyst.
FrP av 50 mill. til nye studier eller studieplasser og da er helse og psykologi prioritert. I tillegg til dette kommer én milliard kroner i generell økning til utdanningsformål i kommuner og fylkeskommuner.
Pluss og minus i forhold til regjeringens budsjettforslag
Påplussinger:
- Knytte studiestøtten til 1,5 G over fire år: 250 millioner.
- Bygge 1000 ekstra studentboliger, oppstart: 83 millioner.
- Nye studier/studieplasser innen psykologi og helse: 50 millioner.
- Heve frikortgrensen, som i dag er på 70.000 kroner til 150.000 kroner: 950 millioner.
Kutt:
- Effektiviseringskutt 1 prosent i staten, tilsvarende 464 millioner for universitets- og høgskolesektoren
- Kutte støtten til folkehøyskoler: 100 millioner.
- Utfase Komiteen for kjønnsbalanse og mangfold i forskning: 2 millioner.
- Kutt i strategiske forskningsprioriteringer — tematisk forskning, inkludert forskningsinfrastruktur, sektorovergripende og tverrsektorielle forskning: 300 millioner.
Nyeste artikler
Godt nytt kutt-år
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka
Amerikaneren kom til Norge for å forske på bjørn, og fant ut hvor avhengige de er av blåbær
Redaksjon sa opp i protest etter forlagets bruk av KI
Stritt år i vente for høgskoler og universiteter: — Tøft på mange fronter
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene