NTNU

Demonstrerer mot Borten Moe: «Lite som minner om tillit»

«De siste 5 måneder har vi dessverre sett en kortsiktig tankegang fra politisk side», mener Forskerforbundet ved NTNU og arrangerer demonstrasjon mot statsråden.

Nestleder i Forskerforbundet ved NTNU, Tord Mjøsund Talmo.
Publisert

«Forskning og utdanning trenger langsiktige satsninger, og valg som tas i dag har stor betydning både om 10 og 50 år. De siste 5 måneder har vi dessverre sett en kortsiktig tankegang fra politisk side, som rammer både nasjonalt og Trondheim spesielt».

Det skriver nestleder Tord Mjøsund Talmo og styreleder Patric Wallin i Forskerforbundet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet (NTNU) i et leserinnlegg i Universitetsavisa.

Nå oppfordrer duoen ansatte ved NTNU til å legge ned arbeidet mellom klokken 12 og 13 kommende mandag, og samles til en demonstrasjon på gressplenen bak Hovedbygget ved Gløshaugen.

— Jeg har aldri vært med på en politisk streik før, og jeg har aldri følt behovet for det før nå, sier nestleder Talmo til Khrono.

— Bred skepsis

Talmo forklarer aksjonen med en voksende misnøye mot forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) og regjeringen.

«Det er svært lite som minner om tillit i måten Borten Moe styrer akademia, til tross for fagre løfter om tillitsreform», skriver Talmo og Wallin i leserinnlegget.

Den utløsende faktoren for aksjonen var revidert nasjonalbudsjett, opplyser Talmo. Først ble gigantprosjektet NTNU Campussamling betydelig nedskalert og satt under administrasjon av Kunnskapsdepartementet. Deretter ble det klart at Ocean Space Centre utsettes til 2025. Den avgjørelsen ble tidligere denne uka reversert.

I tillegg har regjeringens og Borten Moes håndtering av Forskningsrådet bidratt til at nok er nok, sier Talmo.

— Det har vært bred skepsis i norsk akademia siden Borten Moe tiltrådte, men man har latt nåde gå for rett. Nå er det tydelig at universitet- og høgskolesektoren har blitt en salderingspost der det er lett å spare penger ved et pennestrøk. Jeg spør meg hva det gjør med utviklingen i kunnskapssektoren. Det er reelle mennesker bak disse tallene.

Nobelprisvinner skal tale

I påvente av resultatet fra tariffoppgjøret har Forskerforbundet avventet en aksjon. Men partene kom til enighet og det ble ingen streik. Dermed tok fagforeningen kontakt med NTNU for å varsle om aksjonen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har vært tydelig på at økonomistyringen av nye bygg skal være streng.

Og tidspunktet er ikke tilfeldig valgt. Fire dager senere, 17. juni, skal Stortinget behandle revidert nasjonalbudsjett.

— Jeg har tro på demokratiet. Vi har sett at regjeringen har snudd i Ocean Space Centre-saken, og der tror jeg presset som har kommet fra Trondheim har hatt en medvirkende faktor. Jeg håper aksjonen vil bli lagt merke til på Stortinget, og særlig av trøndelagsbenken, sier Talmo.

Med på talerlisten har Forskerforbundet fått ett kjent fjes. Nobelprisvinner May-Britt Moser har sagt ja til å holde en appell. Det samme skal Stipendiatorganisasjonen Dion, representanter fra Studenttinget og styreleder i Forskerforbundet, Patric Wallin.

Foreløpig kun Trondheim

Talmo og Forskerforbundet har i første omgang sett for seg dette som en politisk aksjon ved NTNU, men forteller at de har vært i kontakt med Forskerforbundet ved andre utdanningsinstitusjoner rundt om i landet.

Leder i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen (UiB), Steinar Vagstad, sier at de ikke har noen aksjonsplaner mot Borten Moe og regjeringen.

Men Vagstad skjønner godt opplevelsen av regjeringens manglende tillit til universitets- og høgskolesektoren.

— Den forrige regjeringa kuttet flatt og tok dermed penger fra institusjonene, men i motsetning til dagens regjering overlot de til institusjonene selv å finne ut hvor de skulle kutte. Det er jo også en form for tillit i seg selv, sier Steinar Vagstad, som nå også sitter som ansattrepresentant i UiB-styret.

Powered by Labrador CMS