«BYGGESKANDALER»
Setter ny NTNU-campus under administrasjon
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sa at kostnadene med ny NTNU-campus måtte betydelig ned. Nå varsler Kunnskapsdepartementet detaljstyring av prosjektet.
I to brev til NTNU og Statsbygg beskriver departementet hvordan hele prosjektet med campussamling ved NTNU skal redefineres. Samtidig tar Kunnskapsdepartementet grep om hele prosjektet. De skal ha ukentlige møter med NTNU og Statsbygg for å følge opp at endringene som varsles blir utarbeidet slik som departementet vil.
Bare oppgradering
I brevet til NTNU ber departementet om at det utarbeides tre alternativer som er betydelig nedskalert i forhold til prosjektet med campussamlingen slik det har vært beskrevet til nå. Det varsles også at Statsbygg ikke skal jobbe videre med det opprinnelige prosjektet som hadde en kostnadsramme på 11,8 milliarder kroner.
Det ene alternativet skal være et såkalt nullalternativ der dagens aktivitet på Dragvoll forblir der den er og med kostnader for å oppgradere bygningsmassen på Dragvoll. De to andre alternativene skal beskrive flytting av aktiviteten fra Dragvoll til Gløshaugen slik det opprinnelig var tenkt, men der et av alternativene skal være kun det strengt nødvendige som må til for å få til flyttingen.
Det skal også utarbeides et anslag på salgsverdi ved salg av eiendommene på Dragvoll.
«Alle alternativene skal være nøkterne og tilstrebe lave enhetskostnader og høy arealeffektivitet», heter det i brevet som går fra Kunnskapsdepartementet til NTNU.
Det gis en frist til 25. mai med å presentere de nedskalerte forslagene til løsninger for nytt campus ved NTNU.
Tok grep etter «byggeskandaler»
De detaljerte instruksene kommer etter at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe var i møte med NTNU og Statsbygg denne uken. Da varslet han at prosjektet med campussamling ved NTNU måtte reduseres betydelig både i omfang og kostnad.
— Vi har behov for å rydde opp etter byggeskandalene til forrige regjering, sier statsråden til Dagens Næringsliv (abo) etter regjeringens budsjettkonferanse sist helg.
Nå tar ministeren styring over prosjektet og varsler tett oppfølging av prosjekt og kostnader.
Det blir bedt om at det presenteres et justert ressursbehov for prosjektet også i 2022 til revidert nasjonalbudsjett i mai.
«KD ber Statsbygg om å presentere et justert ressursbehov for prosjektet i 2022 og at dette innspillet sendes departementet senest i løpet av fredag 1. april. KD legger til grunn at Statsbygg spiller inn forslag om en betydelig nedskalering av aktiviteten og ressursbehovet i 2022 sammenlignet med opprinnelige planer», heter det i brevet.
Oppfølging hver uke
Det kommer også detaljerte instrukser fra Kunnskapsdepartementet når det gjelder kostnader ved utbyggingen som ved sist anslag skulle koste 11,8 milliarder kroner.
«I utgangspunktet skal enhetsprisene ikke overstige enhetspriser for sammenlignbare bygg. I den grad enhetsprisene overstiger slike nivåer må det forklares og begrunnes», er formuleringen i brevet som har gått til Statsbygg.
Til slutt i brevet varsler Kunnskapsdepartementet at NTNU og Statsbygg vil bli kikket i kortene løpende for å sikre at arbeidet med forslagene til nedskalert prosjekt gjennomføres som ønsket.
«Departementet vil følge arbeidet de kommende ukene tett, blant annet gjennom deltakelse i ukentlige arbeidsmøter med NTNU og Statsbygg», heter det i brevet.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år