Debatt atle simonsen

Debatt: Nei til Super League i høyere utdanning

Atle Simonsen slår til lyd for å opprette medisinutdanning i Stavanger og mener motbøren fra de rike og eldre universitetene er feilslått og urimelig.

Universitetsrektor i Tromsø, Anne Husebekk (bildet), er en av flere som har irritert Atle Simonsen ifølge hans innlegg.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Forslaget om en rikmannsliga i fotballen ser ut til å avgå med døden lenge før den rakk å oppstå.

Eierne i disse tolv klubbene gamblet på å gjøre det som var best for dem selv og egen lommebok, og ikke fotballen som helhet - og de tapte.

Det er store forskjeller på det som skjer i fotball-Europa og diskusjonene på Stortinget om hvem som skal få utdanne leger, advokater og psykologer. Men diskusjonen handler i stor grad om det samme.

De fire gamle og rikere universitetene i Tromsø, Bergen, Oslo og Trondheim er del av høyere utdannings Super League (gradsforskriften), denne forskriften gir disse studiestedene monopol på visse utdanninger. Ingen kan rykke ned, ingen kan rykke opp.

Nå har regjeringen foreslått å erstatte monopolet med et opprykksystem hvor kvalitetssikrerorganet i høyere utdanning, Nokut, tillater andre universiteter å utdanne advokater og psykologer hvis de tilfredsstiller strenge faglige krav til kvalitet. Regjeringen vurderer også å gjøre det samme på medisin, men skal ha en mer grundig prosess.

De som sitter på toppen i utdanningshierarkiet, medlemmene i høyere utdannings Super League, har hatt ligaen sin i fred over lang tid og kjemper nå sterkt imot at noen skal rykke opp i det gode selskap

Atle Simonsen, Universitetsfondet i Rogaland

I landets tredje største byregion Stavanger gjøres det en jobb for å kunne rykke opp. Det bygges et nytt moderne sykehus som i praksis vil bli stående på campus til Universitetet i Stavanger (UiS), og UiS har over tid gjort grundig forarbeid både i form av å utvikle et fagfellevurdert studieprogram og samlet inn nær 100 millioner kroner fra det lokale næringslivet for å dekke oppstartskostnader med en ny medisinutdanning.

De som sitter på toppen i utdanningshierarkiet, medlemmene i høyere utdannings Super League, har hatt ligaen sin i fred over lang tid og kjemper nå sterkt imot at noen skal rykke opp i det gode selskap. De skyr tydeligvis ingen midler. Avisen Nordlys kaller det sågar for et angrep på Nord-Norge, intet mindre. UiT-rektor Anne Husebekk følger opp med å kalle det et «dyrt og skadelig eksperiment», smak på den.

Husebekk burde vite at noen eksperimenter også blir vellykkede. Etablering av medisinutdanning i Tromsø og Trondheim er eksempler på slike vellykkede eksperimenter som har løftet kvaliteten på landets medisinstudier som helhet. Min hypotese er at det samme vil kunne skje dersom UiS får utdanne leger.

UiS har verken ønsker eller behov for å flytte verken fagmiljø, studenter eller penger fra de andre byene til Stavanger. Fagmiljøet som Husebekk er redd skal flytte fra Tromsø til Stavanger er allerede på plass i byen og har gjennom 20 år utdannet leger for UiB ved Stavanger Universitetssjukehus.

Medisinstudentene skal hentes fra utlandet og eksterne pengebidrag for å sikre at det ikke skal koste samfunnet noe mer å starte i Stavanger, fremfor å øke kapasitet andre steder, er på plass. UiS-modellen er faktisk rimeligere, da den legger opp til at man skal hente norske studenter hjem fra utlandet ved at de tar de tre siste årene ved UiS.

Super League-klubben glemmer også sakens viktigste premiss; vi utdanner bare halvparten av våre egne leger i Norge, resten i utlandet. Ekspertene mener vi bør øke kapasiteten med 440 plasser, hvorav vi ønsker at 70 plasser skal være i Stavanger.

(les videre under AnnonseN)

Last ned Khrono-appen og få varsel om den viktig debatt og nyheter.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-

Når man vet at ingen studenter, forskere eller midler skal flyttes fra andre universitet til UiS, står man igjen med at dette egentlig handler om at mye vil ha mer, og at det Super League-universitetene egentlig sier er: «Skal det komme flere studieplasser i medisin til Norge, skal vi ta alt selv». De velger hva som er best for en selv, framfor hva som er best for landet.

Fagfellevurderingen av studiet ved UiS forteller at nyskapingen vil bidra til å løfte kvaliteten på medisinutdanningen i hele Norge. En kamp for å få dette til er ikke et angrep på verken Nord-Norge eller andre landsdeler, men et angrep på ideene bak Super League.

Det er også noe merkelig at de som mener at det er fullstendig perfekt at fire universitet deler på dagens 600 medisinstudenter, også mener at det er «farlig» dersom fem universitet skal dele på 1000 medisinstudenter. Da sier de samtidig at det er uforsvarlig små miljø i dag. Så, hvem skal ut?

Powered by Labrador CMS