MEDISINSTUDENTER FRA GAZA

Gaza-studentene har kommet til Norge

Onsdag kom åtte av ti medisinstudenter fra Gaza til Norge for å fortsette medisinutdanningen sin. Palestinas ambassade møtte studentene på Gardermoen.

Medisinstudentene fra Gaza samlet på flyplassen. Etter lang pause får de endelig fortsette medisinutdanningen sin.
Publisert Oppdatert

Det er en stor forsamling som venter på medisinstudentene fra Gaza på flyplassen. De skal på utveksling ved Universitetet i Oslo (UiO) og har reist lenge for å komme seg hit. Blant de oppmøtte er representanter fra Palestinas ambassade, sammen med ansatte og studenter fra UiO og aktivister.

Medisinprofessor Anne Kveim Lie fikk gode klemmer, og studentene var glade for endelig å bli samlet. Dema Ahmed, Malak Taha, Rozan al-Dabous, Farah Miqdad, Heba Slim og Manar al-Khodari kom med flyet tidlig onsdag ettermiddag.

Farah Miqdad får en god klem av studievenninnen Amal Mezher.

Har ikke ord

Fakta

Medisinstudenter fra Gaza

  • Universitetet i Oslo (UiO) har koordinert studieopphold og garantert reise og opphold for ti medisinstudenter fra Gaza kommende semester. 
  • Det niende semesteret på medisinutdanningen foregår på engelsk, som gjør at studenter fra andre land kan komme på utveksling til UiO. 
  • Oppholdstillatelse ble først avslått for ni av de ti studentene, men regjeringen grep inn og ga Utlendingsdirektoratet beskjed om å reversere besluttningen. 
  • Studentene går på Al-Azhar-universitetet i Gaza, som har blitt bombet under krigen.

Mohammed Yosri Abo Selmyia og Ayman Alneirab kom med et tidligere fly onsdag. Sammen med Amal Mezher, som kom til Oslo fredag i forrige uke, ventet de spent på sine studiekamerater. Ni av de ti medisinstudentene fra Gaza er nå i Norge. 

— Vi er veldig glade for å være her, ord kan ikke uttrykke følelsene mine. Jeg er så glad for å få muligheten til å studere her, sier Selmyia til Khrono.

Farah Miqdad har det bra, men er sliten. 

— Da jeg kom ut av gaten ble jeg så gira at jeg kunne løpt en runde rundt flyplassen, sier Farah Miqdad. 

— Jeg tror jeg kan snakke for alle når jeg sier at vi nesten ikke kan tro det enda. Kanskje når vi har kommet oss litt på plass, sier Miqdad.

Etter mange gode samtaler, klemmer og introduksjoner, setter en sliten gjeng studenter seg på en minibuss mot hovedstaden og studiestart rett rundt hjørnet. 

Fikk avslag fra UDI

UiO tar dette høstsemesteret imot ti utvekslingsstudenter fra Gaza. De studerer medisin, og har fått utdannelsen satt på vent på grunn av krig. I rekordfart ordnet UiO garanti for finansiering og opphold, samt studieplasser på UiO. Utlendingsdirektoratet sa likevel nei til studentenes visumsøknader fordi de kommer fra et land det var lite sannsynlig studentene kunne returnere til. 

Saken vakte sterkt engasjement hos helsepersonell og førte til mange kampanjer og opprop i sosiale medier. I starten av august ba regjeringen UDI om å snu i saken

Medisinstudenter Mohammed Yosri Abo Selmyi og Manar al-Khodari på vei ut av flyplassen.

Glad for all hjelpen

Selmyia er glad for all hjelpen studentene har fått til å komme seg til Norge. Nå er han litt sliten, men ved godt mot. 

— Vi håper at det blir fint her i Norge med dere, sier Selmyia.

For Alneirab er det første gang han er i Norge. Anne Kveim Lie fra UiO tok imot de to og hadde med seg flagg og palestinaskjerf. I tillegg var medisinstudent Hajar Ghafaji på plass for å si velkommen. Hun er en av fadderne til gruppen fra Gaza. 

Fra venstre, medisinstudent ved UiO Hajar Ghafaji, frivillig Anne Line Kirste, medisinprofessor Anne Kveim Lie, Medisinstudentene Ayman Alneirab og Mohammed Yosri Abo Selmyia.

Endringslogg. 14. august klokken 13:35 er tittel og ingress endret fra at de to studentene som kom onsdag formiddag var først i gruppen til Norge. Den første studenten fra Gaza kom fredag i forrige uke. 

Powered by Labrador CMS