Gaza
Medisinstudentene får komme til Norge
Statsministeren griper inn og instruerer UDI til å omgjøre visumavslaget. — Dette er som en drøm, sier en av studentene.
Jonas Gahr Støre instruerer Utlendingsdirektoratet (UDI) om å la de ti medisinstudentene fra Gaza komme til Norge for å ta et utvekslingssemester ved Universitetet i Oslo (UiO).
Det var NRK som omtalte saken først.
— Mangelen på helsepersonell vil gjøre et hardt rammet helsevesen enda mindre i stand til å håndtere en allerede stor humanitær katastrofe. Derfor har regjeringen bestemt at ti medisinstudenter nå får komme til Norge for å gjennomføre et utvekslingsopphold ved Universitetet i Oslo, sier Støre i en pressemelding.
Når Khrono tar kontakt, har Rozan al-Dabous nettopp våknet til nyheten om at hun får komme til Norge likevel.
— Det er som en drøm, sier hun til Khrono.
Inspirasjon for andre land
Studentene vil kunne komme til Norge i tide til studiestart 19. august.
Utenriksminister Espen Barth Eide håper Norges beslutning kan inspirere andre land til å gi tilsvarende bidrag, sier han i en pressemelding.
— Vår vurdering er at det er tunge utenrikspolitiske hensyn i saken. I Gaza er det et enormt behov for helsearbeidere, og disse ti studentene vil kunne bidra i årene som4 kommer. På grunnlag av dette, har vi i dag besluttet at studentene skal få oppholdstillatelse, sier han.
— Det er en høy terskel for å instruere UDI i enkeltsaker. Slik skal det være. Dette er et unntak som skjer på grunn av den helt spesielle situasjonen som helsesektoren i Gaza nå er i, sier Støre.
Universitetet ble bombet
Vanligvis kan ikke regjeringen påvirke UDI sine avgjørelser i enkeltsaker. Det kan gjøres unntak hvis det er utenrikspolitiske hensyn eller nasjonale interesser som påvirker saken. Da kan departementet likevel instruere UDI.
Universitetet i Oslo har invitert de ti medisinstudentene fra Gaza til Norge for å ta det femte semesteret i utdanningen sin. Universitetet koordinerte studieplasser i rekordfart og har garanterte for reise, bolig og utgifter. Alt som gjensto var oppholdstillatelse fra UDI, og søknadene ble avslått i juli.
Medisinstudentene har ingen mulighet til å studere ved hjemuniversitetet, Azhar-universitetet i Gaza, fordi det og alle andre universitet i Gaza har blitt bombet.
— Veldig, veldig fint
— Dette er veldig, veldig fint. Dette har vi ønsket oss og vi har hatt et håp om at det skulle skje. Det tar jo tid for UDI med sine rutiner, og regjeringen må bruke tid på å se på saken. Det har de åpenbart gjort, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Styreleder ved Al Azhar-universitetet Khalil Abofoul forteller til Khrono at han er glad for nyhetene.
— Jeg var ikke bekymret, for jeg stolte på det norske folk, sier Abofoul.
UiO er allerede i gang med å få studentene fortest mulig til Norge, forteller Stølen, og sier de vil gjøre alt de kan for å gi dem et godt utvekslingssemester.
— Nå er vi godt forberedt. Studentene får faddere når de kommer, som de allerede har videochattet med. Det er gjort en enorm innsats på Det medisinske fakultetet.
Universiteter må bidra
— I dag skal vi være veldig glade. Det er et bidrag til å gjenoppbygge Gaza, og da må både norske og europeiske universiteter ha en rolle. Det krever en innsats, og jeg er overbevist om at universiteter må bidra, sier Stølen.
Avslaget som først kom fra UDI, skapte kraftige reaksjoner, blant annet kampanje på sosiale medier, demonstrasjon og opprop. Oppropet har samlet inn nær 10.000 underskrifter, og hadde som mål å legge press på regjeringen i saken.