sykepleie
Danskene vil utdanne og importere sykepleiere fra India og Filippinene
Danskene får kritikk for en intensjonsavtale de har inngått med India om å utdanne og importere sykepleiere til Danmark. Statsråd Oddmund Hoel avviser ikke tanken og følger interessert med på det danske initiativet.
— Vi følger interessert med på initiativene fra Danmark og andre land for å importere helsepersonell, men vi har så langt ikke satt i gang noe arbeid med dette i Norge, svarer forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel på spørsmål om import av sykepleiere fra andre land, eller om etablering av norsk sykepleierutdanning i andre land enn Norge kan være aktuelt.
— Kompetansemangelen gjør at vi må ta stilling til alle grep, men målretta import av sykepleiere kan uansett ikke være hovedløsningen, sier Hoel.
I likhet med Norge opplever også våre nordiske naboer mangel på helsepersonell. I Danmark viser prognosene at de vil mangle opptil 8000 sykepleiere i 2030.
Danmark til India
For å bøte på problemet ser danskene til Asia, og i vår inngikk de en intensjonsavtale med India:
— Jeg er veldig glad for, at Danmark og India er enige om å undersøke potensialet i å etablere et felles utdanningsløp. Det skal selvfølgelig skje med respekt for begge lands muligheter og behov, så det blir et likeverdig samarbeid til gagn for begge land, uttalte den danske utdannings- og forskningsministeren Christina Eglund ifølge en pressemelding, rett før hun i mars dro til India for samtaler.
Allerede i januar inngikk de danske regjeringspartiene Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne en bred politisk avtale med Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre om rekruttering av helsepersonell fra utlandet.
Utelukker ingen modeller
Den danske regjeringen har særlig pekt seg ut India og Filippinene som mulige samarbeidsland.
Den danske utdannings- og forskningsminister Christina Egelund vil foreløpig ikke utelukke noen modeller.
Hun sier at én modell kunne være at en dansk profesjonshøyskole etablerer et utdanningsløp i enten India eller Filippinene, og at studentene etter endt utdanning tilbys jobb i Danmark.
Beslutningen om å se utenfor landegrensene for å finne en løsning på sykepleiermangelen, blir møtt med kritikk.
Fagforeningen Dansk sygeplejerråd mener det er uetisk for et høyinntektsland som Danmark å hente arbeidskraft fra utlandet, og mener det er andre løsninger som burde utforskes først.
— Vi vet at det er 5000 sykepleiere som har forlatt helsevesenet. Regjeringen kan begynne med å se på hvordan vi skal få dem tilbake før vi gjør «strandhugg» i andre land, sa Dorthe Boe Danbjørg til Danmarks Radio tidligere i år.
Internasjonal kritikk
Danskene høster også internasjonal kritikk.
Howard Catton, administrerende direktør i International Council of Nurses, en sammenslutning av fagforeninger for sykepleiere i Sveits, går også hardt ut mot den danske regjeringen.
— Det har vært en stor økning i etterspørselen etter helsepersonell. Det har resultert i at en rekke høyinntektsland i praksis tar handleturer etter sykepleiere i andre land, fordi de ikke kan utdanne nok av sine egne sykepleiere, sa Howard til Danmarks Radio.
Howard påpeker at India og Filippinene er blant landene som eksporterer flest helsepersonell til andre land.
— Det resulterer i en dårligere standard på helsetjenesten for befolkningen, simpelthen fordi det er færre sykepleiere å ta av. Og dette er land som allerede har få sykepleiere, sa Howard.
India mangler 2,4 millioner sykepleiere
Howard viser til tall fra 2019 som viser at danskene hadde 10,9 sykepleiere per tusen innbyggere. Samme tall var 4,8 i Filippinene og 1,7 i India. I Norge hadde vi 17,9 praktiserende sykepleiere per tusen innbyggere i 2019, ifølge SSB.
Skulle India nådd WHOs mål om tre sykepleiere per 1000 innbygger, mangler landet svimlende 2,4 millioner sykepleiere i 2024.
Men det er ikke bare kritikk som møter den danske regjeringen.
Fagforeningen FOA, som representerer mange offentlige ansatte, stiller seg positiv til forslaget, men fremmer også noen krav.
De mener blant annet at de indiske og filippinske sykepleierne må lære seg dansk og kunne dansk fagterminologi og kultur hvis de skal komme til landet.
Hvilken modell?
Arbeidet med å finne ut hvordan en utdanning av indere og filippinere skal se ut, er foreløpig i startgropen.
Utdannings- og forskningsminister Christina Egelund (M) dro i mars til India for å diskutere samarbeidet, og hun har vært tydelig på at det skal stilles samme krav i utdanningen av det utenlandske helsepersonellet som til de danske.
På spørsmål fra danske P1 Morgen om hvordan man vil sikre at en ung student som går på en skole i Mumbai i India lærer seg nok dansk, svarte hun følgende:
— Vi må se på hvordan vi innretter det. Det er klart at hvis man er ung i Mumbai og synes det kunne være interessant å komme til Danmark og jobbe i det danske helsevesenet, så har man også en interesse i å lære dansk, sa Egelund.
Det er ennå ikke tatt stilling til hvilken rolle Danmark eventuelt skal spille i utdanningen av sykepleiere i de aktuelle landene.
Det er imidlertid nødvendig at selve utdanningen foregår i Danmark, mener Tanja Nielsen fra FOA.
Hun viser til at en stor del av utdanningen foregår som praksis på danske eldresenter eller sykehus.
Norge skal i hovedsak utdanne sine egne
Selv om statsråd Oddmund Hoel ikke direkte avviser tanken om at også Norge kan vurdere å hente helsepersonell utenfor landets grenser, eller eventuelt tillate norske utdanningsinstitusjoner å etablere seg i India, f.eks. så holder han fast ved at Norge i hovedsak (red.utheving) skal klare oss selv.
— Helsepersonellkommisjonen legger til grunn at vi i all hovedsak skal utdanne våre egne yrkesutøvere innen helsefagene. Det at vi nå har fjernet karakterkravene for opptak til sykepleierutdanningen vil gi oss bedre tilgang på kompetanse i åra framover. Vi skal ellers fortsette med å ha gode tilbud for kompletterende utdanning for folk med sykepleierutdanning fra utenfor EU/EØS, sier han til Khrono.
I sin årlige sykehustale i januar sa daværende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) at løsningen for å fikse sykepleiermangelen er å flytte arbeidsoppgaver fra sykepleierne til fagarbeidere.
— Mangel på fagfolk i fremtiden gjør at vi må bruke kompetansen smartere. Derfor får sykehusene gjennom oppdragsbrevet beskjed om å prioritere oppgavedeling slik at folk får brukt kompetansen sin der det trengs mest, sa helseministeren til FriFagbevegelse.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024