En bioingeniørstudent som begynte på Høgskolen i Oslo og Akershus høsten 2014, sluttet etter kort tid på grunn av krav om at hun måtte ta av seg niqaben i undervisningssammenheng. Foto: Eskil Wie

Rice mot nasjonalt niqab-forbud

Rektor Curt Rice går imot forslaget om nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg. Det kan blir stortingsflertall for et slikt forbud.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når Stortinget kommer sammen i oktober kan det komme opp et forslag om forbud mot bruk av heldekkende ansiktsplagg i skoler og høyere utdanning, og det kan komme til å bli flertall for forbudet med blant annet Arbeiderpartiet, Venstre, Krf og Senterpartiet.

Høyre er også på vei mot et forbud, mens Frp i Stortinget allerede har kommet med et forslag om å forby niqab, eller heldekkende ansiktsplagg i utdanning, skriver VG

Rice mot nasjonalt niqab-forbud

Landets universiteter og høgskoler er delt i synet på et nasjonalt forbud.

(Foto: Benjamin Ward, HiOA)

Rektor ved landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, sier at han er mot et nasjonalt forbud, og er dermed på linje med sin forgjenger i rektorstolen på høgskolen, Kari Toverud Jensen. 

— Jeg er av den oppfatning at religiøse klesplagg ikke skal være til hinder for å ta høyere utdanning og at et generelt forbud er uforenlig med lik rett til utdanning, sier Rice til VG.

Jeg er av den oppfatning at religiøse klesplagg ikke skal være til hinder for å ta høyere utdanning og at et generelt forbud er uforenlig med lik rett til utdanning

Curt Rice

Utdanningsdirektoratet er uenig med rektor Rice’ tolkning og mener at et niqab-forbud ikke bryter med lik rett til høyere utdanning. 

Niqab-student ved HiOA 2014

Høsten 2014, før Curt Rice hadde tiltrådt som rektor ved HiOA, gikk debatten om niqab høyt ved høgskolen. En student på bioingeniørstudiet møtte opp i niqab. Hendelsen førte til at høgskolens daværende ledelse tok opp spørsmålet og sendte høgskolens gamle policy fra 2007, der det ikke var forbud mot heldekkende ansiktsplagg, ut på høring. 

Khrono intervjuet den gangen studenten som ønsket å utdanne seg til bioingeniør på høgskolen, og hun var ikke fornøyd med velkomsten hun hadde fått første dag: 

Alla Ahmadi fortalte at en lærer har gitt henne beskjed om at hun ikke kan ha på seg niqab under forelesninger. 

— Da jeg kom for å registrere meg som student var den første kommentaren jeg fikk fra en av lærerne: «Skal du gå rundt i det utstyret der?», fortalte Alla Ahmadi til Khrono.

— Det var ikke noen veldig hyggelig velkomst akkurat, sa hun til Khrono 25.august 2014. Fire dager senere sluttet hun. 

Les også: Niqab-studenten slutter på HiOA

— Jeg synes det er veldig dumt og dobbeltmoralsk at de ekskluderer folk på den måten og nekter noen å utdanne seg på grunn av en klesstil, skrev hun i en epost til Khrono den dagen.

De største for forbud i undervisningen

De to største fakultetene ved høgskolen, helsefag og lærerutdanningen, var begge for et forbud mot niqab i undervisningen. 

— Niqab er vanskelig forenlig med å være lærer i den norske skolen, og da er det like uforenlig på lærerutdanningen, både grunnskole- og barnehagelærerutdanningen, sa dekan Knut Patrick Hanevik til Khrono den gangen, og la seg dermed på samme linje som lærerutdanningen ved daværende Høgskolen i Telemark. De innførte forbud mot niqab i undervisningen, men ikke ellers. 

— Vi kan heller ikke legge oss opp i hva folk har på seg utenom undervisningssituasjonene, sa Hanevik.

Helsefag ønsket totalforbud

Den gang var det fakultetet for helsefag som gikk hardest ut mot plagget og ønsket et forbud.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Det er to grunner til dette. I undervisningssituasjoner er det ikke ønskelig med tildekket ansikt fordi læreren trenger å kommunisere med elevene. For det andre utdanner vi til helsetjenesten, hvor man ikke kan arbeide med heldekkende plagg, sa fakultetsdirektør ved helsefag, Kristin Nordseth til Khrono da.

Fakultetsdirektøren bekrefter at dette fremdeles er deres standpunkt i saken og legger til at det ikke handler om religion.

— Vi forholder oss ikke til en diskusjon om religiøse hodeplagg, vi forholder oss til at vi må se fjeset til våre studenter, sier hun.

Les også: Helsefagene krever et totalforbud mot niqab

Høgskolen ordner dette selv

Ifølge VG mener rektor Curt Rice at HiOA på egen hånd er i stand til å vurdere hvilke klesplagg studentene kan iføre seg.

— På HiOA opplever vi at vi har fungerende retningslinjer for dette og ser helst at det fortsetter å være opp til lokale faglige vurderinger om begrensninger av klesplagg er nødvendig, sier Rice til VG.

Høgskolens policy ble vedtatt av rektor Kari Toverud Jensen i mars 2015. Der går man imot et totalforbud, men overlater til de enkelte fakulteter og utdanninger lokalt å vurdere om heldekkende ansiktsplagg, som for eksempel niqab, er forenlig med undervisning på høgskolen.

Les også: Ikke totalforbud mot niqab ved høgskolen

Kan forbys i praksis og gruppearbeid

I retningslinjene er det beskrevet nærmere i hva slags situasjoner det kan være aktuelt å forby bruk av niqab og andre ansiktsdekkende plagg. I utgangspunktet skal det ikke være noe forbud mot disse plaggene i åpne forelesninger, der det er lite kommunikasjon mellom student og foreleser. I andre undervisningssituasjoner, der det er krav om kommunikasjon mellom studenter eller mellom studenter og foreleser, kan det derimot innføres forbud. Det gjelder også i gruppearbeid.

Ifølge retningslinjene kan det også innføres forbud i en rekke andre situasjoner, for eksempel i praksis, der det er praksisstedets regler om bekledning som gjelder.

Et annet eksempel er ved eksamen, der kandidatene må identifisere seg ved å vise ansikt. Også i laboratorieundervisning, i verksteder og lignende, kan det også være forbudt med heldekkende ansiktsplagg av hensyn til sikkerhet.

Les også: Reaksjoner mot niqab-forbud

Rice vs Støre på twitter

Nylig, nå høsten 2016, har nåværende rektor Curt Rice vært i twitterduell med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre:

Sylvi Listhaug går imot niqab forbud. @Arbeiderpartiet er for. If that doesn’t give you an identity crisis, @jonasgahrstore, mister jeg håp.

Det tok ikke lang tid før han fikk svar på tiltale fra Ap-lederen:

Mens Rice ikke så ut til å mene at plagget er et problem.

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Høgskolen i Østfold har innført retningslinjer mot niqab-bruk. Tidligere Høgskolen i Telemark gjorde i sin tid det samme. Da tidligere Høgskolen i Buskerud og Vestfold vurderte å innføre forbud møtte det reaksjoner fra de ansatte

Sørøst positive til forbud

Khrono har ikke lykkes med å komme i kontakt med ledelsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge mandag. Ifølge VG er ledelsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge positiv til nasjonale retningslinjer mot bruk av ansiktsdekkende hodeplagg. 

Til VG sier prorektor ved Sørøst, og tidligere rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen (bildet over):

— Blir det et flertall på Stortinget for et nasjonalt regelverk mot niqab i skolene, vil jo det bli noe alle må følge. Men dette vil uansett ta noe tid å sette ut i livet. Derfor bør vi uansett få vårt eget regelverk så raskt som mulig, sier Bogen.

Han forteller at hensynet til å sikre god kommunikasjon i undervisningen – med vekt på å se studentenes ansikter, samt å ivareta kravene til sikkerhet, er hovedmotivene for å forby ansiktsdekkende plagg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS