Fakultetsdirektør Kristin Nordseth og Fakultet for helsefag ved HiOA mener at ingen studier ved fakultetet er forening med heldekkende plagg.

Helsefagene krever et totalforbud mot niqab

Fakultet for helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus ønsker totalforbud mot niqab. — Uforståelig og dårlig begrunnet, mener studentprest Arne Jor.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) reviderer sine holdningsregler for bruk av heldekkende plagg ved skolen. Et forslag til «policy» er sendt på høring til alle fakultetene.

Studieutvalget ved Fakultet for helsefag kritiserer skrivet for å være for ullent, og vedtok på sitt møte i september at «utvalget ønsker et eget prinsipp-vedtak gjeldende for Fakultet for helsefag om at bruk av heldekkende hode- og ansiktsplagg ikke er forenlig med noen studier ved fakultetet». 

— Mener de virkelig at det ikke er noe fag ved helsefag der er mulig å bruke heldekkende ansiktsplagg? For meg virker det helt uforståelig og dårlig begrunnet, sier studentprest Arne Jor. 

Førsteamanuensis og forsker Lars Gule har full forståelse for helsefagenes krav.

Les også: Hele vedtaket her (sak 28/14)

Nye regler

Niqabdebatten ved HiOA startet i høst da en student ved bioenergi møtte opp til studiestart i heldekkende niqab (bildet under). Det viste seg at HiOA ikke hadde noen egne regler for dette, men kun et policy-notat fra 2007. Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø opplyste at de skulle gå gjennom dette på nytt, og det er forslag til ny policy som nå er ute på høring.

Studiedirektør på HiOA Marianne Brattland forteller at etter at det nye forslaget ble sendt på høring, har HiOA hatt et felles møte med Universitetet i Oslo (UiO) for å drøfte utfordringen med heldekkende plagg. Hun forteller at høgskolen kommer til å gjøre endringer på forslaget som er sendt ut.

I undervisnings-situasjoner er det ikke ønskelig med tildekket ansikt fordi læreren trenger å kommunisere med elevene.

Kristin Nordseth

Eneste yrket jeg kan forestille meg kan fungere med niqab er om man tar brevkurs, blir revisor og starter hjemme-kontor.

Lars Gule

Det er uvant og ubehagelig, men jeg ser det som kvinners rett til selv å bestemme om de vil dekke til ansiktet.

Arne Jor

— Det kommer et nytt utkast med endel endringer når vi har fått bearbeidet innspillene både fra UiO men også fra fakultetene, sier Brattland.

Les også:

Hvorfor på helsefag

Fakultetsdirektør ved helsefag, Kristin Nordseth, forklarer hvorfor helsefag vil ha forbud mot heldekkende plagg på følgende måte:

— Det er to grunner til dette. I undervisningssituasjoner er det ikke ønskelig med tildekket ansikt fordi læreren trenger å kommunisere med elevene. For det andre utdanner vi til helsetjenesten, hvor man ikke kan arbeide med heldekkende plagg.

Hun presiserer at religion holdes utenfor saken.

— Dette gjelder ikke niqab spesielt, men ansiktstildekning generelt. Under ferdighetstrening her ved skolen kreves det ofte at studentene bruker uniform, og praksisstedene våre tillater heller ikke ansiktsdekkende plagg.

I møtereferatet fremholdes sikkerhetsaspektet i laboratorier som grunn til et forbud mot niqab, blant annet fordi plagget kan ta fyr, etc.

— Er ikke dette en litt overdreven frykt?

— Nei, det er et helt reelt scenario. En student på lab med løs bekledning kan komme i konflikt med maskiner og brennere. Dette er helse-, miljø- og sikkerhetregler utarbeidet gjennom mange års erfaring, så disse hensynene må vi også ta, sier Nordseth. 

Ansiktskrav

Hvorvidt det er realistisk å få et eget forbud som ikke de andre fakultetene har, vil ikke Nordseth spekulere i. 

— Vi har ikke krevd forbud kun på ett fakultet, men vi har argumentert for hvorfor det er nødvendig hos oss. Nå er det en høringsprosess, og hva som vil skje med de andre fakultetene kan vi ikke kommentere.

— Finnes det ingen fag på HF hvor en med niqab også kan delta i undervisningen?

— Vi trener våre studenter for arbeidslivet i helsevesenet. Der vil de bli møtt av personale som vil kreve å se ansiktene deres, og det er viktig også for våre forelesere å kunne se at studentene har forstått.

—  Handler om redelighet

Prodekan på Fakultetet for helsefag, Ingrid Narum, mener også at det ikke lar seg gjøre å ta emner på helsefagstudier med heldekkende plagg.

— Jeg kan ikke komme på et eneste fag hvor studentene kun har forelesninger. Alle emner er i stadig økende grad en kombinasjon av teori og praksis, sier Narum.

Hun presiserer at dette derfor også handler om redelighet overfor studentene.

— Vi føler at vi må være ærlige med studentene om hva de går til, slik at de ikke tror de kan begynne på dette studiet og så blir skuffet når de møter situasjoner hvor det er umulig å bruke heldekkende plagg, sier hun. 

Gule vil ikke kommunisere

Førsteamanuensis ved Institutt for Lærerutdanning og internasjonale studier (LUI), Lars Gule, deltok nylig på studentorganisasjonen Conferos debatt om niqab-forbud, hvor en kvinne i niqab måtte tale fra salen fordi han nektet å sitte i panel med henne. 

— Det stemmer. Jeg ser ingen grunn til å sitte og snakke med en som ikke vil snakke med meg. De med niqab må forstå at det de forteller til omverdenen er at de ikke vil kommunisere med oss, og hvorfor skal vi da kommunisere med dem? 

— Kan ta brevkurs

Han applauderer vedtaket på Fakultet for helsefag som ønsker niqab-forbud.

— Det er jo det eneste fornuftige. HiOAs behandling av denne saken er helt tåpelig - de sier at de ikke ønsker noe forbud, for å opprettholde lik rett til utdanning, men likevel vil de veilede studentene bort fra å bruke niqab. Det er en logisk selvmotsigelse, sier Gule.

Han mener HiOA har ansvar for å si fra om hva som er ansvarlig og realistisk for dagens utdanninger og jobbmarked. 

— Det de holder på med nå er ren tullprat. Enten kan man få jobb og utdanning med niqab i Norge i dag, eller så kan man ikke. Det er ikke mulig å sitte og veilede på NAV med niqab, og da må man ta følgene av det ved utdanningsinstitusjonene. 

Nedsette utvalg

— Men hvorfor kan ikke studentene sitte med niqab på forelesning?

— Hvorfor sitte på forelesningene hvis de ikke kan fullføre utdanningen og utøve yrket? Eneste yrket jeg kan forestille meg kan fungere med niqab er om man tar brevkurs, blir revisor og starter hjemmekontor. Ellers ser jeg ingen grunn til å utdanne noen med niqab, sier han.

— Hva tenker du om at kun ett fakultet eventuelt får et forbud?

— Jeg forstår veldig godt at helsefag vil ha et slikt forbud, fordi de der møter mange utfordringer, men nå må resten av HiOA forstå at heller ikke de andre fagene kan tillate dette. Vi kan rett og slett ikke sende ut noen som ikke vil kommunisere med de menneskene de skal jobbe med. 

Han mener det bør nedsettes et utvalg som kan lage en grundig utredning av saken og opprette like retningslinjer for hele landet.

— Deres eget valg

Studentprest ved HiOA, Arne Jor, mener et niqab-forbud er problematisk både i forhold til menneskerettighetene, til prinsippene om trosfrihet og til ytringsfrihet.

— For å gjøre det helt klart personlig har jeg ingen sans for heldekkende ansiktsplagg, det er et fenomen som skulle være fjernet fra jordens overflate. Bruk av slike plagg strider mot mine verdier, og strider mot mitt menneskesyn, uavhengig av begrunnelse og argumenter for bruk av slike plagg, sier han og fortsetter:

— Men når noen meget få kvinner i Norge av grunner vi ikke kjenner, velger å bruke heldekkende ansiktsplagg, skal de naturligvis få lov til det. Det er uvant og ubehagelig, men jeg ser det som kvinners rett til selv å bestemme om de vil dekke til ansiktet.

Han stiller seg også «svært spørrende til at studieutvalget ved helsefag her ved HiOA sier at bruk av heldekkende hodeplagg ikke er forenelig med noen studier ved HF

— Mener de virkelig at det ikke er noe fag ved HF der er mulig å bruke heldekkende ansiktsplagg? For meg virker det helt uforståelig og dårlig begrunnet, sier Jor.

Han nevner også at HiOA har vært i møte med Universitetet i Oslo tidligere denne måneden hvor det ble diskutert erfaringer og eventuelle felles retningslinjer for bruk av niqab ved institusjonene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS