Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Anbud for små prosjekter er sløsing Anbudsrunder for små forskningsprosjekter koster instituttforskere og departementsansatte flere ukers arbeidstid til sammen. Det er sløsing med forskningsressurser, mener NIFU-forsker Ingvild Reymert.
Tekna overrasket over regjeringens kuttforslag Tekna mener regjeringens forslag om å kutte 50 millioner til Forskningsrådets forskningsbaserte nyskapingsprogram er stikk i strid med fagekspertisens anbefalinger.
Nord starter studier for utviklingshemmede Fra høsten 2018 tar Nord universitet imot studenter med kognitiv utviklingshemming til et eget, tilpasset studium. Det blir landets første høyere utdannings-tilbud for denne gruppen.
Kritikk mot Meyers krav om publisering i SSB Det er et urimelig krav at forskere ved Statistisk sentralbyrå skal publisere i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter, mener økonomiprofessor Åge Johnsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Foreslår Vær modig-plakat for mediene Generalsekretær i Norsk tidsskriftforening, Bente Riise, foreslår en Vær modig-plakat i tillegg til den etablerte Vær varsom-plakaten.
Høie vil forklare lovverk for internklinikker Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier han vil sende et rundskriv med en juridisk klargjøring for alle universiteter som har klinikker a la psykologklinikkene på Universitetet i Oslo.
Plusser på mer innen høyere utdanning Økt basisfinansiering, flere studieplasser og stipendiatstillinger er noen av hovedpunktene i Venstres alternative budsjett, som legges fram senere i uken.
Protester mot pengekutt til gratis juridisk hjelp Det studentdrevne rettshjelpstiltaket Jushjelpa i Midt-Norge må legge ned dersom forslaget til Justisdepartementets budsjett går igjennom.
Navngir professorer for seksuell trakassering Blant kvinnelige akademikere i India har det spredt seg en navneliste på så langt 61 professorer som er navngitt for å ha begått seksuell trakassering.
Etterlyser etikkplakat for akademiske tidsskrifter Akademiske tidsskrifter burde følge i pressens fotspor og skaffe seg en felles etikkplattform a la Vær Varsom Plakaten, mener idehistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud, men Tidsskriftforeningen har motargumenter.
Kritiserer rapport om psykologi-klinikker Tidligere direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen, Anne Kjersti Befring, mener at notatet fra Kluge Advokatfirma ikke kan brukes som begrunnelse for å stenge internklinikkene ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
På første forelesning med helt nytt flyktningepass Hun var den første som fikk flyktningepass gjennom kvalifikasjonsordningen norske NOKUT var med på å utvikle, og nå har hun hatt sin første forelesning i Norge.
Bergen topper siteringene Forskningsrådet legger fram en jubileumsutgave av sin indikatorrapport som viser økt forskningskvalitet og mer innovasjon i næringslivet. Universitetet i Bergen topper på siteringer og internasjonalt samarbeid.
Uklart når klinikkene på psykologi kan gjenåpnes Advokatfirmaet Kluge har funnet flere lovbrudd ved internklinikkene på Psykologisk institutt ved UiO, og konkluderer med at driften er i strid med loven på flere punkter. Det er usikkert når eller om, klinikkene kan gjenåpnes.
Tannlege-klinikker på UiO fortsetter som før Ledelsen ville ikke at Universitetet i Oslo skulle tilby helsetjenester, og vedtok å flytte klinikkene ved Psykologisk institutt til spesialisthelsetjenesten. Det samme gjelder ikke de odontologiske klinikkene.
Ledelsen avvikler privat psykolog-praksis på UiO Fakultetet ber ledelsen ved Psykologisk institutt rydde opp i manglende rutiner for pasientrekruttering, journalhåndtering og manglende konsesjon for opptak av terapi på video. De vil også ha slutt på at ansatte driver sin egen private psykologpraksis i universitetets lokaler.
Foreleser Risøy ser ikke ansiktene til studentene Svaksynte Sølvi Marie Risøy kommer med råd til underviserne som mener nikab truer den akademiske kulturen. — Jeg ser studentene mine selv om jeg ikke kan se, sier hun.
Stengning av UiO-klinikk bekymrer andre klinikker Ansatte ved de interne praksisklinikkene for studenter på profesjonsstudier i psykologi kaller den umiddelbare stengingen av klinikken i Oslo dramatisk. — Dette skaper uro blant studenter og ansatte, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.
Sakene mot Paolo Macchiarini henlagt Kirurgen Paolo Macchiarini ble anklaget for å ha forvoldt andre menneskers død og alvorlig skade. Nå er sakene mot ham henlagt av svensk påtalemyndighet.
Sprikende opposisjon SV og Arbeiderpartiet er særdeles misfornøyd med forslag til statsbudsjett for høyere utdanning, og Senterpartiet er redd for lærermangel. KrF er i all hovedsak fornøyd. Venstre mener lite.
«Stortinget må stoppe effektiviseringskutt» Dersom kravet om 0,5 prosent i flatt effektiviseringskutt til høgskoler og universiteter blir stående, vil sektoren samlet ha foretatt kutt på 830 millioner kroner siste fire år. Forskerforbundet og Unio mener kuttene må stoppes.
Skole skal bli et nytt kamptema for Frp Den nye lederen i Utdanningskomiteen på Stortinget må lese seg opp. Nå har han bestilt Langtidsplanen for forskning, Kvalitetsmeldinga og Stortingsmelding om fagskolene. Kritikken om at han mangler høyere utdanning tar han med knusende ro.
Studentorganisasjon vant årets jentepris På FNs internasjonale jentedag deler Plan Norge år ut årets jentepris. Vinneren i år er foreningen Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) som ble startet av studenter på 70-tallet.
Gir enklere innsikt i statens pengebruk Nå kan du enklere grave i statsregnskapet. Eksempelvis finner du at Kunnskapsdepartementet er blant de departementene som bruker minst penger på representasjon.
Kjører en omkamp på «avskilting» av lærere SV, Senterpartiet og KrF vil at Stortinget behandler krav om fordypning for lærere i engelsk, matte og norsk på nytt. Ap vurderer å støtte kravet og i så fall er det flertall for en reversering av det som er kalt «avskilting» av lærere.
Sextrakassering kan bli tema i studiebarometer Departementet åpner for at det kan stilles spørsmål om seksuell trakassering i neste års nasjonale studiebarometer. NOKUT, som gjennomfører undersøkelsen, er skeptiske.
Flere krever en stopp i effektiviseringskutt Rektor på Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, mener det må bli slutt på effektiviseringskuttene som universiteter og høgskoler er pålagt tre år på rad. Han har flere med seg. Departementet mener kuttene er beskjedne.
Rektorkappen er snart 100 år Ved opprettelsen av Norges første universitet så man på kapper som føydalt og gammeldags. I løpet av de siste 100 årene har de dukket opp ved mange institusjoner. Men kappen som symbol er i ferd med å utvannes, mener historiker.
Ottersen nominerte årets vinner av fredsprisen Blant de som hadde nominert årets vinner av fredsprisen, den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN), var rektor på Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen.
Skal ha klar tiltak for autorisasjon før jul I desember kommer Helsedirektoratet med tiltak for psykologene som mistet autorisasjonen sin i fjor. ANSA-president Ole Kristian Bratset håper på mer enn bare enkelttiltak, slik at man unngår flere problemer med autorisasjon i fremtiden.
Steffensen (Frp) skal lede utdanningskomiteen Roy Steffensen (Frp) blir leder av Stortingets Utdannings- og forskningskomite. — Jeg tror min erfaring som ufaglært og såpass skolelei at jeg ikke orket å ta høyere utdanning, vil være en god erfaring å ha med seg i komitearbeidet, sier han.
Universitetslærere støtter et nasjonalt nikab-forbud 34 universitetslærere går hardt ut mot at ledelsen ved 7 av landets 8 universiteter sier nei til forbud mot nikab. Leder i Universitets- og høgskolerådet, Mari Sundli Tveit, mener kritikerne trekker konklusjonen altfor langt.
Asheim argumenterer mot medisin i Stavanger Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim lister opp flere argumenter mot medisinutdanning ved Universitetet i Stavanger, men sier departementet vil vurdere det dersom de får søknad. Rektor håper å sette fart på prosessen om master i medisin på styremøtet i dag.
Ny rapport om seksuell trakassering i akademia Èn prosent av studentene i en fersk undersøkelse sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering fra ansatte, åtte prosent fra medstudenter, viser ny rapport fra Universitetet i Agder. — Skremmende tall, sier rektor Reichert.
Store forventninger til Ottersen ved Karolinska Sveriges kunnskapsminister ønsker seg flere Nobel-priser, men ba nytilsatt rektor Ole Petter Ottersen om å prioritere etikken høyest da hun nylig ønsket ham velkommen til Karolinska Institutet i Stockholm.
Legestudenter sier ja til nasjonal felleseksamen Nesten 7 av 10 studenter som svarte på en evaluering av testeksamenen oppga at de ønsket en felles nasjonal eksamen i det siste semesteret ved medisinutdanningen.
Mangler oversikt over ansattes sidegjøremål Bare et fåtall universiteter og høgskoler har åpne registre som viser om ansatte har jobber på si, verv eller eierinteresser som kan skape interessekonflikter eller habilitetsproblemer.
Nå er hele sektoren med på den sikre siden De aller fleste offentlige utdanningsinstitusjoner deltar i en ny, nasjonal portal med kriseinformasjon, sikresiden.no.
UiOs register fortsatt ikke offentlig etter elleve år Styret ved Universitetet i Oslo vedtok for over 10 år siden å opprette et register over ansattes gjøremål på si, men fortsatt er dette ikke offentlig tilgjengelig. Jusprofessor Hans Petter Graver synes det er uforståelig.
Sterke reaksjoner mot Universitetet i Stavanger etter Langeland-saken Universitetet i Stavanger møter sterke reaksjoner i det som mange mener er for mild reaksjon i den såkalte Langelandsaken. Heidi Helene Sveen tviler på om universitetet har full oversikt i saken.
UiB-student funnen død Student Ommund Veim Eikje ved Universitetet i Bergen er funnen omkommen i Avignon. Ifølge familien er det ikkje noko som tyder på at han har vore utsett for ei kriminell handling.
Skeptisk til å lage sentralt register over bi-jobbing Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet er skeptisk til et sentralt register over hva slags jobber og gjøremål de ansatte ved universiteter og høgskoler har på si.
Ønsker å få medisin til Universitetet i Stavanger Universitetet i Stavanger får universitetssykehuset som nabo på campus. Rektor Marit Boyesen håper det kan bety medisinutdanning på lang sikt.
Forskerforbundet krever at Asheim rydder opp Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet, mener vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim må sørge for mer fleksibel håndtering av internasjonale forskere som kommer til Norge. Statssekretær Bjørn Haugstad ser problemet.
Vil gi bøter for høye rektorlønninger Den britiske regjeringen vil straffe universiteter som betaler sine rektorer mer enn 1,6 millioner kroner i året med bøter.
For dårleg samarbeid i norsk polarforskning Polarforsking i Noreg er for oppdelt, og ligg eit skritt etter både kommersielle interesser og landets geopolitiske ambisjonar, meiner internasjonalt ekspertpanel.
Skatteetaten gir trøbbel til utenlandske forskere Skatteetaten har uten varsel begynt å kreve at utenlandske statsborgere må ha boligkontrakt før de kan melde flytting til Norge og få personnummer. Regelendringen skaper utfordringer for internasjonale forskere som kommer til Norge.
Oslos nye biskop studerer Oslos nye biskop Kari Veiteberg tror hun vil ha god nytte av fagforfatterstudiet hun tar ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) når hun skal skrive sine biskop-prekener.
En families hemmeligheter Når norsk virkelighet tilføres en dose uvirkelighet, skapes det spenning. Norsk virkelighet er jo som regel så … virkelig.
Nord nedjusterer målet for førstekompetanse Nord universitet setter seg som mål at 67 prosent av de faglig ansatte skal ha førstekompetanse innen utgangen av 2020. For halvannet år siden var målet 70 prosent, men rektor Bjørn Olsen tror fortsatt at det er mulig å nå.
Minst tre studenter inne på Stortinget fra i år Både Freddy Øvstegård, Emilie Enger Mehl og Vetle Wang Soleim er ferske representanter på Stortinget i år, og alle er studenter. Mest sannsynlig kommer det en student fra Rogaland også, men hvem det blir kommer an på regjeringskonstellasjonen.
Ønsket mindre feighet og mer ulydighet i akademia Professoren og sosialmedisineren, Per Fugelli (74) døde onsdag morgen. I et foredrag fra 2014 refset han landets akademikere for manglende mot: Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land, sa han.
«Lønnssystemet for toppledere bør avvikles» Fem toppledere ved universiteter og høgskoler som er en del av statens lederlønnssystem blir i disse dager evaluert for mulig lønnsjustering. Professor Per Lægreid ved Universitetet i Bergen mener det 26 år gamle systemet bør avvikles.
Ønsker seg egen statsråd for høyere utdanning Petter Aaslestad, leder av Forskerforbundet, vil dele opp den sittende kunnskapsministerens ansvar og ønsker seg en egen forsknings- og høyere utdanningsminister i den nye regjeringen.
Sprik i høyere utdanning mellom storting og folket Andelen politikere på det nye Stortinget som har høyere utdanning er 50 prosentpoeng større enn i befolkningen generelt. Eirik Løkke i Civita mener det kan forklare noe av Aps valgnederlag.
Aarebrot stedt til hvile Valgekspert og professor Frank Aarebrot ble bisatt fra Korskirken i Bergen torsdag, etterfulgt av gravøl for «periferien» i Oslo på Kulturhuset.
Stolt æresdoktor fra sør I 25 år har professor Patricia Kameri-Mbote jobbet med kvinnerett ved afrikanske universiteter. Et arbeid som har resultert i at de afrikanske universitetene på flere områder ligger foran sitt støtteuniversitet i Norge, Universitetet i Oslo.
Røttingen kaster terning over statsråders innsats Rett før valget triller Forskningsrådet terning over regjeringen og departementenes innsats for forskningen. Oljeminister Terje Søviknes får 6, mens barneminister Solveig Horne får 1.
Vil ha delingskultur med digitale løsninger — Kunnskapsdepartementet trenger ikke å sparke noen bak for at sektoren skal ta digitalisering på alvor, men vi trenger at digitaliseringen er koordinert, mener Bjørn Haugstad (H).
Disse studentene vil elevene ha på tinget Hvis elevene som stemte i skolevalget får det som de vil, kan man finne både filosofi- og idéhistoriestudenter på Stortinget i neste periode.
SV vil kutte 4-krav i matte og effektiviseringskutt Audun Lysbakken i SV vil ha slutt på de årlige effektiviseringskuttene for universiteter og høgskoler. Og posten som kunnskapsminister i en eventuell rødgrønn regjering? — Det er ingen selvfølge at Ap skal ha den, sier han.
De unge vil ha regjeringsskifte Arbeiderpartiet ble største parti, og de små partiene på venstresiden gjør det bra i årets skolevalg. NRKs ekspert Lars Nehru Sand konkluderer med at ungdommen ønsker seg et regjeringsskifte.
Ny rammeplan for helse- og sosialfag 19 grunnutdanninger i helse- og sosialfag skal utvikles på bakgrunn av en ny felles forskrift publisert av departementet 5. september.
Vil foreta undersøkelser om seksuell trakassering Det er grunn til å tro at det finnes mørketall om seksuell trakassering også på landets største høgskole, mener rektor Curt Rice, som vil sette i gang en undersøkelse for å avdekke mulige tilfeller.
Heltidsstudenten kan bety et helt nytt kunnskaps-Norge Studentleder Kai Steffen Østensen ved Universitetet i Agder fatter ikke hvorfor ikke politikerne ser potensialet i heltidsstudenten.
Isaksen har møte med utdanningstoppene Hvordan kan utdanning forebygge ekstremisme og polarisering, er temaet på kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens toppmøte med utdanningssektoren. Hovedinnleggene kan du se her direkte fra 13.00.
Færre norske studenter tar graden sin i utlandet Mens det totale antallet studenter øker, går andelen som tar studier i utlandet ned. Nesten 1000 færre studerer til en grad i utlandet i 2016 enn året før. Størst nedgang er det i antall studenter som reiser til Australia, Storbritannia - og noe overraskende - Danmark, viser en fersk oversikt.
Reaksjonær tankegang fra Sp-Vedum Statsråd Torbjørn Røe Isaksen reagerer sterkt på at lederen for Senterpartiet kaller masterutdanning for lærere for akademisk jåleri. — Det er gammeldags og reaksjonær tankegang fra Slagsvold Vedum, sier han.
Det er for mye jåleri i akademia Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) synes det ligger lite akademisk refleksjon bak den store strukturreformen i høyere utdanning. Og krav om master for å jobbe i barneskolen? Det er jåleri, mener han.
Avslører velferdsmyter Folks oppfatninger om hvordan det står til i velferdsstaten stemmer bra med forskningen, viser Velferdsbarometeret.
IBM vil journalføre læring IBM-direktør Nina Wilhelmsen vil at en læringsjournal skal følge deg fra barnehagen og helt til endt høyere utdanning.
Må få mer ut av forskningen — Jeg har en god nyhet å komme med: Vi trenger ikke flere virkemidler for å få til innovasjon. Men vi må få mye mer ut av de virkemidlene vi allerede har, sa direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth i debatt om innovasjon.
Så mykje brukar dei på Arendalsveka Arendalsveka har blitt ein effektiv stad å møte den norske makteliten, meiner universiteta.
Kinesiske forskere tatt i fusk Nærmere 500 kinesiske forskere i ny kinesisk forskningsskandale med falske fagfellevurderinger. Kineserne topper verdensstatistikken i fusk.
Ønsker meir forsking på terror og ekstremisme Eit ekspertutval meiner det trengs meir forsking på ekstremisme, terrorisme og radikalisering i Noreg. Forskingsrådet ønsker å utvida satsinga gjennom eksisterande program.
Ingen partier stikker seg ut på høyere utdanning UiT-parlamentsleder Ida-Elise Asplund ser ikke noen åpenbare kandidater til neste kunnskapsminister, men tar gjerne Torbjørn Røe Isaksen dersom Solberg-regjeringen får en ny runde.
Denne sommeren har vist at studentenes vern bør styrkes Sommerens debatt om seksuell trakassering satte Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus på sporet av at man måtte be om møte med en ikke-eksisterende person dersom man opplevde noe kritikkverdig der.
Bergen og Oslo leiter etter kommunikasjonsdirektør Universitetetene både i Bergen og i Oslo leiter etter ny kommunikasjonsdirektør. I Oslo har dei leita i eit halvt år snart.
Mangler mobilnummer til ansatte Mange universiteter og høgskoler har ikke registrert mobilnummer til alle sine ansatte. Leder for Norges største beredskapsøvelse kaller det en vesentlig mangel for beredskapen.
Oftedahl står på sitt om studiestøtte og boliger Fungerende leder for Studentdemokratiet ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Simen Oftedahl, mener økt studiestøtte vil gjøre de rikeste studentene rikere.
En skjebnehøst for landets krigsskoler Forrige uke ble krigsskolene underlagt Forsvarets høgskole, men endelig organisering er ikke avklart.
Vi må innse vår nasjons begrensninger Ny-gjenvalgt leder av ANSA, Ole Kristian Bratset, mener godkjenning av utenlandsk utdanning har vært problematisk i 61 år. Han vil gjøre det enklere for studenter å dra ut enn å bli hjemme.
Dagens studiestøtte er god nok — Økt studiestøtte er viktig og bra, men med dagens studiestøtte klarer du deg helt fint dersom du planlegger riktig, og jobber i feriene, mener fung. leder for Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, Simen Oftedahl.
Har utsatt studiestart for å delta på Arendalsuka NTNU har forskjøvet studiestart en dag i år for at rektor Gunnar Bovim og hans følge skal få med seg mest mulig av programmet på Arendalsuka.
«Klosterliv og akademia er ikke så forskjellig» Hun er den forskeren ved Høgskolen i Oslo og Akershus som står oppført med flest publiseringer. Katarina Pajchel er nonne med doktograd i fysikk og har forsket ved CERN. Nå trives hun utmerket med å undervise lærerstudenter.
Trakassering underbygger behovet for en læringsmiljølov Studentleder i Stavanger, Jørgen Sjøberg, vil gjøre Universitetet i Stavanger til en foregangsinstitusjon på læringsmiljøvern for studenter.
Kun tre kvinner leder fremragende forskning — Jeg nekter å gå med på at fremragende forskning skal være en maskulin øvelse, sier statssekretær Bjørn Haugstad. Elizabeth Lanza er én av tre kvinnelige fremragende senterledere og etterlyser en større bevissthet rundt kvinner og ledelse.
Heller ett universitet i sør enn ett universitet i nord Studentleder ved Nord universitet, Kevin Holmli, viser til avstander når han mener at man like gjerne kunne fusjonert alle institusjoner mellom Oslo og Trondheim, framfor å skape ett universitet i nord.
De som dropper alkohol, dropper også lettere ut Studenters alkoholforbruk kan være avgjørende for trivselen og sjansen for å droppe ut av studiene, viser dansk undersøkelse.
NSO sier ja til student-boliger på sykehjem Arbeiderpartiet vil gi studenter tilbud om billige boliger på sykehjem. — Alt som gir studentene tak over hodet når de starter på studiene er positivt, sier studentleder Mats Beldo.
Bekymret for ubalanse mellom inn- og utreisende forskere Direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, vil ha mer internasjonalisering, men ønsker seg bedre balanse mellom inn- og utreisende forskere.
Vil teste automatisk begrunnelse på NTNU Studenteleder ved NTNU, Marte Øien, vil ha automatisk begrunnelse på eksamen, er lei av å få foreleserne på nakken på grunn av det, og gleder seg til studentombud kommer i oktober.
Tar gjerne Brækhus som neste kunnskapsminister Studentleder Mikalsen på Universitetet i Bergen tar gjerne proffbokser Cecilia Brækhus som neste kunnskapsminister. Han mener ingen av partiene er gode nok på høyere utdanning, men han liker utviklingen.
Glad for økt interesse og krever flere it-plasser Mange flere vil studere it enn før, og det blir vanskeligere å komme inn. Interesseorganisasjonene er glad studentene er framtidsretta, men mener myndighetene må øke antall studieplasser raskere.
Volda-rektor kritisk til hemmelege styreforslag Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, er kritisk til Kunnskapsdepartementet si lukka handsaming i oppnemning av eksterne styrerepresentantar til høgskular og universitet. I 2015 var prosessen open.
Khrono klages inn for brudd på god presseskikk Mediekritiker og spaltist, Anki Gerhardsen, varsler i en kronikk i Aftenposten at hun klager inn Khrono, VG og NRK for brudd på god presseskikk ved å ha identifisert professor Nils Rune Langeland i omtalen av hans grove meldinger til ulike kvinner. Langeland er positiv til klagen.
De første 54 med pass som viser kvalifikasjoner De første 54 passene som skal vise flyktningers kvalifikasjoner er utstedt i Hellas. Metoden er utviklet av kvalitetssikrere i Norge.
Anker ikke Innovest-saken til høyesterett Amund Gulsvik har levd med konflikten med sine tidligere arbeidsgivere hengende over seg de siste fire årene i den såkalte Innovest-saken. Nå har Helse Bergen og Universitetet i Bergen bestemt at de ikke vil anke tapet i lagmannsretten.
EU får råd om å doble innsatsen på forskning En ekspertgruppe anbefaler at man dobler innsatsen i neste rammeprogram for forskning og innovasjon i EU. — Mange spennende innspill, mener rektor i Bergen, Dag Rune Olsen, og direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Langeland sendte grove meldinger til kvinner Flere grove meldinger sendt fra professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, til ulike unge kvinner, har blitt lekket ut i sosiale medier. Universitetsledelsen ser alvorlig på meldingene, og kaller inn professoren til samtale.
Høyre sikter seg inn mot en ny forskningsmillard Høyre mener at Norge må forske mer og bedre, og vil bruke minst 1 milliard kroner på muliggjørende teknologi de neste fire årene. Arbeiderpartiet savner helheten, det samme gjør Forskningsrådet.
Macchiarini-saken har ikke beveget forskere Tilliten til Karolinska Institutet falt dramatisk blant svenske borgere, men blant forskere rundt omkring i verden, ser det ikke ut til at Macchiarini-skandalen har hatt nevneverdig betydning.
Høgskole-rektorene som forsvant i ulike fusjoner Seks av 14 høgskolerektorer som var rektorer før de ble del av en fusjon er ute av ledelse. Noen forsvant frivillig, mens andre fikk aldri noe tilbud om lederjobb i den nyfusjonerte institusjonen.
Satser på solceller med 4,4 mill. studentkroner Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus skal bruke 4,4 millioner fra semesteravgiften til solceller på de nye studenthusene i Kringsjå Studentby.
Tettere oppfølging hindret ikke frafall Leder i Norsk studentorganisasjon, Mats J. Beldo, mener mer faglig oppfølging er løsningen på at bare 66 prosent av studentene fullfører en grad etter åtte år. I Bergen har de prøvd mer oppfølging, uten at de kan påvise resultater.
19 forhandler om 1 mrd med Forskningsrådet NTNU er involvert i over halvparten av prosjektene som skal forhandle med Forskningsrådet om kontrakter på én milliard kroner. Sjekk hele lista her.
«UiB nesten irrelevant for folk i Sogn og Fjordane» Assisterande fylkesmann, Gunnar Hæreid, er ikkje imponert over innsatsen Universitetet i Bergen gjer i Sogn og Fjordane, særleg når han samanliknar med Høgskulen på Vestlandet.
Gir 90 millioner til digital kompetanse hos lærerne Ved HiOA klarer ikke lærerutdanningen å bruke opp pengene de allerede har, men nå kan de komme til å få enda mer. Høgskulen på Vestlandet er sånn cirka på budsjett, mens NTNU bruker mer enn budsjettert per første tertial.
Skal granske evne til nyskaping i akademia Nærings- og fiskeridepartementet vil granske universitetenes evne til nyskaping. En studie fra Universitetet i Bergen viser at innovasjonene stupte med 50 prosent etter at «professorprivilegiet» forsvant i en lovendring.
1 av 4 i humaniora har ingen publiseringspoeng 26 prosent av forskarane i norsk humaniora har ikkje eitt einaste publiseringspoeng. Sjølv om talet på publikasjonar har auka dei siste åra, meiner dei som har evaluert humanioraforskinga at det må bli publisert meir, særleg ved høgskulane.
Stor interesse for eierskap i Khrono Representanter fra åtte utdanningsinstitusjoner var torsdag samlet på Høgskolen i Oslo og Akershus for å snakke om eierskap i Khrono. Samtlige var interessert, om enn i varierende grad.
Flere private fusjoner kan føre til universitetsplaner VID Vitenskapelige Høgskole og Høyskolen Diakonova fusjonerer, ett år etter opprinnelig plan. Den nye private høgskolen vil få 4000 studenter og 400 ansatte. Og går det som rektoren vil, så blir de universitet en dag.
Mener kvalitetsorgan må få beholde uavhengighet Både Forskerforbundet og NOKUT er opptatt av at kvalitetsorganet må få beholde sin uavhengige rolle også etter statsrådens omorganisering. Politikere og fagforening er usikre på om Isaksens nye grep vil gi mindre byråkrati.
Flytter 60 arbeidsplasser Departementet deler underliggende virksomheter på tre enheter, og flytter 60 arbeidsplasser ut av Oslo til Tromsø, Bergen, Trondheim, Molde, Hamar og Bø i Telemark.
«Utdanning og forskning skal trumfe uforstand» Avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, har kreert tilsammen 3.698 doktorgradskandidater. Nå har han holdt sin siste kreeringstale ved UiO.
Her er de 100 forskerne som topper tellekantene Terje Aven ved Universitetet i Stavanger og Elisabete Weiderpass ligger på topp på lista av de 100 forskerne i landet som har flest tellende publikasjonspoeng, sammen med Hamid Reza Karimi ved Universitetet i Agder, viser ny rangering utarbeidet ved HiOA. NTNU har flest navn på lista.
Oppgang for UiB medan Oslo stuper på ranking Universitetet i Bergen klatrar 13 plassar i QS-rangeringa over verdas beste universitet, medan Universitetet i Oslo rasar ned 29 plassar frå i fjor.
Røttingens første 100 — Jeg er forberedt på å bli upopulær hvis det er nødvendig, sier John-Arne Røttingen. Etter 100 dager på toppen i Forskningsrådet har han allerede satt i verk en virksomhetgjennomgang.
Labour er favoritt hos studentene Rekordmange studenter har registrert seg foran parlamentsvalget i Storbritannia torsdag. Drøyt halvparten av dem sier de vil stemme på Jeremy Corbyn og Labour som har lovet å kutte studieavgiften og gjøre høyere utdanning gratis.
Studentopprør i Zambia Den siste uken har det vært store studentopptøyer i Lusaka, Zambia. 150 studenter skal være såret, og studentorganisasjonens aktivitet har blitt forbudt. Studentene gir seg imidlertid ikke.
Foss slakter manglende åpenhet og dårlige rutiner Praktiseringen av arkivering og åpenhet i statlig forvaltning har alvorlige mangler, slår Riksrevisjonen fast.
Gir kvalitet til Stortinget Tirsdag overleverer saksordfører Marianne Aasen (Ap) utdanningskomiteens innstilling til kvalitetsmeldingen til Stortinget. Det følger også med egne innspill og merknader fra Arbeiderpartiet.
Dere må evne å fornye dere Statssekretær Bjørn Haugstad har fire klare meldinger til sektorens ledere da han møtte Universitets- og høgskolerådet tidligere denne uka.
Mest uønsket oppmerksomhet mot de mannlige studentene I en fersk undersøkelse svarer 14 prosent av mannlige studenter at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra medstudenter eller tilsatte, mot 11 prosent av kvinnene. Flest er det på NTNU.
Får kutt i budsjettene, men møter tøffere krav NOKUT-ledelsen mener at departementet tegner et misvisende bilde av deres budsjetter og arbeidsmengde. Aps Marianne Aasen reagerer også og departementet vil innkalle til møte.
Splittelse i sektoren om de nye utviklingsavtalene Universitets- og høgskolesektoren har fått enda en debattsak som splitter sektoren. Nå er det ikke bare finansiering, men også utviklingsavtaler det er uenighet om.
Hele styret skiftet ut Resultatet ble som valgkomiteen ville: Full utskiftning av styret i Universitets- og høgskolerådet, og Mari Sundli Tveit som ny leder. Jobben med å finne ut hva slags organisasjon de skal være fortsetter.
Nyvalgt rektor i Molde Med 66 prosent av stemmene ble førsteamanuensis Steinar Kristoffersen tirsdag valgt til ny rektor ved Høgskolen i Molde.
Vil vite mer om behovet for utdanning i framtida Regjeringen setter ned et utvalg som skal finne ut hva slags kompetanse norsk arbeidsliv vil trenge i framtiden. Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo skal lede utvalget.
Gulsvik vann sak i Bergen Amund Gulsvik vann nok ein gong over Helse Bergen HF og Universitetet i Bergen, som må ut med 1,5 millionar kroner i sakskostnader.
Venstre støtter krav om faglig mentor-ordning Iselin Nybø (V) slår et slag for en ordningen med faglige mentorer som skal følge studentene gjennom hele studieløpet. Kvalitetsmeldingen sluttbehandles i disse dager. Og NSO er fornøyd med at Venstre trekker fram studentkravet om mentorer.
— Arbeidsinnvandrarar bør få betre oppfølging — Noko av det som er interessant med kommunane, er at fleire ikkje veit om dei har nokre arbeidsinnvandrarar, eller kor mange dei har, meiner forskar Grete Netteland.
Chateau Neuf vant Oktoberfest-sak Chateau Neuf har vunnet i retten og får tilbake kontrollen over Facebook-siden tilknyttet Oktoberfest på studenthuset.
Tveit kan bli ny leder for universitet og høgskoler Omsider kan det komme en kvinne på toppen i Universitets- og høgskolerådet igjen: NMBU-rektor Mari Sundli Tveit er innstilt av valgkomiteen.
Nyeste artikler
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024