Bioingeniør Alla Ahmadi (23) ønsker å bruke niqab i undervisningen på HiOA, hadde det vært i Telemark ville hun nå fått et klart nei. Foto: Eskil Wie

Høgskolen i Telemark har forbud mot niqab

En lærerstudent som møtte opp til undervisning i niqab gjorde at Høgskolen i Telemark innførte forbud mot heldekkende slør på skolen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kvinnelige studenten har nå fått beskjed om at hun enten må ta av seg niqaben eller slutte på høgskolen. Begrunnelsen for forbudet er, ifølge avisen Varden, at studentene må vise ansikt for å kommunisere med andre.

— Dialog og kommunikasjon er en essensiell del av læringsmiljøet, både når studentene er på høgskolen og når de er ute i praksis. Det innebærer at de ikke kan dekke til ansiktet, sier dekanen for lærerutdanningen i Telemark, Arild Hovland, til avisen.

Ikke strengere regler på HiOA

I flere medier torsdag og fredag blir det skrevet at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har strammet inn sine regler for niqab-bruk.

— Dette stemmer ikke, dementerer studiedirektør Marianne Brattland.

Dialog og kommunikasjon er en essensiell del av lærings=miljøet.

Arild Hovland

— Det vi har sagt er at vi vil gjennomgå våre regler og ser på vår policy. Vi ønsker at studenter som søker seg til oss både skal være trygge på hva som møter dem både i studietiden, i praksis men også på deres framtidige arbeidsplass, poengterer Brattland.

På HiOA har det nettopp vært et tilfelle hvor bioingeniørstudenten Alla Ahmadi (bildet under) ønsker å bruke niqab på forelesninger. HiOA har ikke noe forbud mot bruk av niqab, men lærere oppfordres til å veilede studenter bort fra bruk av plagget da det kan gjøre det vanskelig både under utdanningen i praksis og i arbeidslivet senere.

Les også: Ikke forbud mot niqab

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø sier til Khrono at høgskoleledelsen ønsker å gå igjennom regelverket og se om det bør endres, men understreker at bruk av niqab så langt ikke hadde vært noe problem ved høgskolen.

Les også: HiOAs niqab-regler

Nå kan HiOA eventuelt skjele til Høgskolen i Telemark, som har kommet opp med et forbud, dersom de også skulle ønske det. Ifølge dekanen for lærerutdanningen i Telemark, Arild Hovland, som har utformet de nye reglene for fakultetet sitt, men med støtte fra høgskoleledelsen, ligger det også inne «signaler fra departementet» når det gjelder forbud. 

«Full tildekking er uønsket»

I de nye reglene heter det ifølge Varden at «full tildekking er uønsket i undervisningssituasjonen, både i forelesninger og seminarer, i veiledning, og i praksis både overfor elevene og i lærerkollegiet. Hva de dette gjelder så velger å gjøre til og fra disse ulike sammenhengene, ser jeg ingen grunn til at vi skal bry oss med. Hovedbegrunnelsen er knyttet til læringsmiljøet ved en profesjonsutdanning, og nødvendigheten av god kommunikasjon og dialog, også via ansiktet. Det ligger også inne signaler fra regjeringen i denne vurderingen.»

Hovland understreker ifølge Varden også at skolen ikke vil legge seg oppi hva studentene har på seg i fritiden, ute på campus-området eller på vei til og fra skolen. Men når de er i studiesituasjonen på skolen eller ute i praksis, vil ikke Høgskolen akseptere heldekkende ansiktsplagg.

Høgskolen i Telemark har ikke noe forbud mot religiøse symboler eller mot islam.

Les også: Hele saken i Varden her

Raser mot forbudet

Abdirashid Bile Mohammed, forstander og imam ved Telemark Islamsk Trossamfunn, reagerer kraftig på at lærerutdanningen ved Høgskolen i Telemark (HiT) forbyr niqab, skriver NTB.

— Å innføre et forbud mot å bruke niqab blir helt feil. Studenter må selv få velge hva slags klær de skal bruke, sier han til Dagbladet.

Forstanderen mener forbudet bunner i religiøs, kulturell og etnisk intoleranse, og tror ikke på skolene når de sier at forbudet har rent praktiske årsaker.

— Dette er uttrykk for mangel på respekt for mennesker som er annerledes, og typisk Frp-politikk. Høgskolene sender signal om at folk som kler seg annerledes, ikke er velkomne i norsk skole, sier Abdirashid Bile Mohammed.

Han mener hensynet til at niqab kan være til hinder for undervisningen må vike.

— Religionsfrihet må veie tyngst, og man må respektere andres kultur. Vi respekterer norsk væremåte – også for eksempel lettkleddhet, som virker støtende på mange, sier imamen.

Rektor Kristian Bogen ved HiT sier til Dagbladet han stiller seg bak beslutningen og avviser bestemt at niqabforbudet er begrunnet i etnisitet og religion.

— Vi ønsker å behandle alle på en respektfull måte. Alle er velkomne på høyskolen, og vi håper på en løsning der vi kan oppfylle studentens ønsker og drømmer. Men dette må veies opp mot studiets egenart og gjennomføring, sier han, i følge NTB.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS