Ikke forbud mot niqab
Høgskolen i Oslo og Akershus har ikke noe generelt forbud om bruk av niqab. Likevel mener student Alla Ahmadi (23) at hun har fått et ultimatum: Å slutte på skolen eller slutte med niqab.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har ikke tatt stilling til hva de mener om heldekkende slør, eller niqab, blant studentene sine. De styrer i dag etter et policydokument som ble vedtatt ved Høgskolen i Oslo (HiO) i 2007, og der heter det blant annet: «Et generelt forbud knyttet til bruk av niqab er etter utvalgets mening, uforenlig med lik rett til utdanning.» Videre står det i dokumentet at høgskolen skal forsøke å veilede studentene bort fra bruk av heldekkende ansiktskledning og få de til å forstå at bruk av niqab vil gjøre det vanskelig for dem i arbeidslivet.
Les også: Høgskolens policydokument om niqab
Ingen hyggelig velkomst
På tross av dette sier fersk bioingeniørstudent Alla Ahmadi (23) at en lærer har gitt henne beskjed om at hun ikke kan ha på seg niqab under forelesninger.
— Da jeg kom for å registrere meg som student var den første kommentaren jeg fikk fra en av lærerne: «Skal du gå rundt i det utstyret der?», forteller Alla Ahmadi til Khrono.
Jeg tror jeg vil fortsette å gå med niqab selv om det blir forbudt.
Alla Ahmadi
— Det var ikke noen veldig hyggelig velkomst akkurat, sier hun. Hun fikk også beskjed om at høgskolen hadde regler for dette, og etterhvert var det en av lærerne som skal ha fortalte henne at niqab var forbudt ved HiOA. Men Ahmadi visste at det ikke er noe forbud mot niqab ved HiOA, fordi hun gikk på sykepleieutdanningen en periode i fjor høst, og der brukte hun niqab.
— Gikk du ett år på sykepleiestudiet ved HiOA med niqab?
— Nei, jeg begynte med niqab mens jeg gikk der, og så sluttet jeg på sykepleieutdanningen i oktober i fjor fordi faget ikke passet for meg, sier hun.
Føler niqab er riktig for meg
— Hvorfor går du i niqab?
— Jeg hadde lyst til å prøve. Og når jeg prøvde, så kjente jeg med en gang at dette var riktig for meg, sier hun. Men Ahmadi jobber med psykisk utviklingshemmede barn ved siden av studiene, da bruker hun ikke niqab. Hun sier også at hun har forståelse for at hun ikke kan bruke det i laboratoriet mens hun går på bioingeniørutdanningen, og kanskje heller ikke når hun er ute i praksis, men hun synes hun må kunne bruke den under forelesningene.
Ahmadi er ikke medlem i noen bestemt organisasjon eller bekjenner seg til en spesiell muslimsk trosretning, hun bruker niqab fordi det passer henne. Til VG, som først skrev om saken, fortalte hun at moren hennes er bekymret for henne.
— Moren min er på besøk i Norge nå, og hun vil ikke at jeg skal gå med niqab, og hun gjør det ikke selv heller. Hun ser hvordan det provoserer og er redd for at noe skal skje med meg, rett og slett, sier Ahmadi som kom til Norge fra Iran som seksåring.
Følger med Islam Net
— En dokumentar på NRK for en tid tilbake viste to jenter fra Islam Net som kjempet sin kamp for å gå med niqab på skolen. Er du med i Islam Net?
— Jeg følger med dem på internett for de tar opp mange interessante problemstillinger, men jeg er ikke aktiv der, sier hun.
HiOA skal gå gjennom policy
Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø sier til Khrono at de nå skal gå gjennom dokumentet de styrer etter, og se på formuleringene der på nytt.
— Policydokumentet er sju år gammelt, og mye har skjedd på disse årene. Så vi skal uansett gå gjennom det og se om det ikke er noe som bør endres, sier hun, og legger til at bruk av niqab så langt ikke har vært noe problem ved HiOA.
Etter at den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har slått fast at Frankrikes forbud mot niqab ikke er brudd på menneskerettighetene, har Frp-leder Siv Jensen her hjemme sagt at hun vil ta opp igjen forslaget om et generelt lovforbud mot dette i Norge også. Fremskrittspartiet har flere ganger tatt opp saken, men har blitt alene om å stemme for forbud.
Ahmadi har ikke bestemt seg for hva hun skal gjøre hvis det blir et forbud.
— Men jeg tror jeg vil fortsette å gå med niqab selv om det blir forbudt, sier hun.
Gule: HiOA må si nei til niqab
Førsteamanuensis ved HiOA, Lars Gule, er veldig klar på hva han mener i dette spørsmålet:
— Det er høgskolen som har forsømt seg med ikke å være tydelige nok i kommunikasjonen sin. Skolen burde ha et helt tydelig reglement, slik at studentene visste dette før de søkte på studier her: På HiOA kan du ikke studere hvis du bruker niqab. Dette handler både om et pedagogisk, praktisk og profesjonsetisk perspektiv, sier han og mener at høgskolens policydokument ikke fungerer og er «tunga ut av munnen».
Godtar ikke toppløse heller
— Hvordan kan de mene at å si nei til folk med niqab er det samme som å nekte folk lik rett til utdanning? Hvis høgskolen virkelig mener det, så skjønner jeg ikke hvorfor de da legger vekt på at man skal veilede studentene bort fra nettopp det å bruke niqab, sier Gule.
— Jeg ville ikke godtatt toppløse kvinnelige eller mannlige studenter selv om det har vært varmt i sommer. Vi må kunne ha noen regler om hva som er akseptabelt. Jeg ønsker ikke noe generelt lovforbud mot niqab i samfunnet, men et tydelig reglement ved skolen som sier nei til det, sier Gule.
— Fordel at ansiktet er framme
Kristin Nordseth, direktør ved Fakultet for helsefag ved HiOA sier til VG at hun vil ikke kommentere Ahmadis situasjon konkret, men uttaler seg på generelt grunnlag.
– Slike situasjoner oppstår en gang iblant, men ikke ofte. Både i undervisningssituasjon og i kollokviesituasjon studenter imellom ligger mye av læringen i å øve seg på å møte pasienter. Da er det en fordel at ansiktet er framme. Samtidig forholder vi oss til helsetjenestens krav til bekledning, og mange av våre utdanninger har krav til lab-antrekk, sier Nordseth.
Veileder studentene
Hun sier at det er høgskolens ansvar å sørge for at studenter som starter studier med niqab får veiledning.
– Vi forholder oss til profesjonen de skal møte når de skal ut i praksis, og at de er i stand til å møte de kravene som stilles for å fullføre utdanningen. Overfor dem som tilbyr oss praksisplasser har vi også et ansvar for at studentene er godt nok forberedt. Det betyr også at vi må kunne vurdere hvordan de kommuniserer med pasienter, sier Nordseth til VG.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!