FORSKNINGSSENTER
Ble snytt for seieren på målstreken. Men nå kan Marit Westergaard juble
Krisen i Forskningsrådet gjorde at de ikke fikk noe senter for fremragende forskning. Men så fikk Marit Westergaard og hennes medarbeidere hjelp av en rik velgjører.
— Det er virkelig helt fabelaktig at vi kan realisere dette prosjektet, sier professor i engelsk språkvitenskap Marit Westergaard ved UiT Norges arktiske universitet.
Ved hjelp av penger fra Trond Mohn stiftelse og UiT blir forskningssenteret endelig en realitet. Men det har vært en lang vei dit.
Hun og kollegene hadde jobbet i mange år med prosjektet. De skulle studere hva som skjer i hjernen til flerspråklige barn og voksne når det er flere språk som lever i samme hode.
De søkte om å få bli Senter for fremragende forskning (SFF), en ordning under Forskningsrådet. Det var egentlig meningen at 11 prosjekter skulle få støtte.
I konkurranse med 160 andre toppforskningsmiljøer fikk senteret, som skulle hete C-LaBL, toppscore og ble innstilt på 11. plass av den internasjonale komiteen.
Komiteen anbefalte altså at de skulle få finansiering.
— Utrolig bittert
Men på grunn av den økonomiske situasjonen i Forskningsrådet ble det bestemt at bare ni prosjekter skulle få støtte.
Senteret til Marit Westergaard nådde akkurat ikke opp. De ni som fikk tilslag, fikk 150 millioner.
— Det var en stor skuffelse. Når vi gjorde så bra, var det utrolig bittert at 150 millioner ble til null, sier Marit Westergaard.
Hun fortsetter:
— Vi har brukt mange år på å bygge opp et fremragende forskningsmiljø, og SFF-søknaden var et resultat av iherdig og målrettet arbeid. Men nå lå den der og kunne ikke brukes til noe annet. Så vi følte at det var mange års arbeid som var, om ikke bortkastet, så … Jo, nesten bortkastet.
Får penger av Trond Mohn: — Helt fantastisk
De forsøkte å skaffe finansiering andre steder, men det var ikke lett.
Blant annet kontaktet hun Tromsø forskningsstiftelse, som er en av de to forskningsstiftelsene som næringslivsleder og filantrop Trond Mohn har startet opp.
Men der var det ingen midler igjen å fordele, forteller hun.
Men i sommer kom nyheten om at Trond Mohns to forskningsstiftelser skal samarbeide om en UiT-satsing. Marit Westergaard og partnerne ble invitert til å levere en nedskalert søknad, med søknadsfrist 1. september.
— Og nå i oktober har vi fått beskjed om at vi får midlene. Og det er jo helt fantastisk. Vi starter opp allerede 1. januar, sier hun.
Senteret C-LaBL (Center for Language, Brain & Learning) blir mindre enn de opprinnelige planene. Det får 34 millioner kroner fra Trond Mohn stiftelse. UiT stiller med en tilsvarende sum.
Dette skal de forske på
De får finansiering i seks år, mens de som SFF ville hatt ti års finansiering. C-LaBL skulle egentlig være et samarbeidsprosjekt mellom UiT og NTNU. Det nedskalerte senteret er imidlertid lokalisert og ledet fra UiT, mens tre NTNU-forskere blir ansatt som professor II ved UiT.
Senteret skal jobbe med den flerspråklige hjernen, med spørsmål som:
Hva skjer i hjernen når du lærer et nytt språk?
På hvilken måte vil språkene du kan fra før av påvirke det nye språket?
Og hvordan kan det nye språket påvirke språkene du allerede kan fra før?
—Hva tenker du om at det måtte privat finansiering for å få dette til, når prosjektet egentlig var innstilt til å bli finansiert av Forskningsrådet?
— Det er veldig synd. Jeg synes Forskningsrådet rett og slett burde finansiert oss da situasjonen ble noenlunde normalisert. Det ligger så mye arbeid bak en slik prosess, også fra Forskningsrådets side, og timingen er viktig her, sier hun.
— Forskningsrådet bør ha hovedansvaret
Westergaard sier at forskningsmiljøer som deres er sårbare og raskt kan forvitre hvis det ikke tilføres midler på riktig tidspunkt.
—Da Ola Borten Moe gikk inn og sørget for at det ble oppvask Forskningsrådet, kom han også med en anmodning om at forskning måtte få mer privat finansiering. Det er jo lett å si. Det er lite tradisjon for det i Norge. Etter at jeg fikk dette avslaget, har jeg erfart at det er utrolig vanskelig å få privat finansiering, sier hun og fortsetter:
— Så vi er heldige som har Trond Mohn. Men jeg synes nok ikke forskning i Norge burde være avhengig av slik flaks. Så det hadde vært ønskelig om det kom flere næringslivsledere på banen enn Trond Mohn som ville finansiere forskning. Men jeg mener likevel at Forskningsrådet bør ha hovedansvaret.