Norge, en kunnskaps- og fredsnasjon? Noen refleksjoner etter et statsbudsjett 30. oktober 2024 - 10:09
Tidligere barnegeni har ni æresdoktorater. Nå er hun valgt til universitetskansler 24. oktober 2024 - 15:07
Vi må ikke nå rive ned det vi møysommelig har bygget opp Forskningsrådet må bidra til å sikre den vitenskapelige grunnmuren for radikal innovasjon, skriver Helmer Fjellvåg.
Ønskjer politisk leiing som jobbar for gode vilkår for forsking, undervisning og formidling Professor Øystein Vangsnes er lite takksam for linja regjeringa har lagt seg på overfor universiteta og høgskulane, og ynskjer seg ei politisk leiing som tek sektoren på alvor.
Sterke forskingsmiljø tar lang tid å bygge opp og kort tid å rive ned Det er særs uheldig for forskinga på språkvitskap at det ikkje er midlar eller politisk vilje til å finansiere eit slikt framifrå senter, skriv Elizabeth Lanza og Unn Røyneland.
Det burde være mulig å vise mer respekt for forskere Vi tør ikke tenke på hvor mange kvelder og helger som er nedlagt i å arbeide med SFF-søknader, skriver Dag O. Hessen, Andreas Kääb og Trude Storelvmo.
Fleire hundre forskarstillingar kan vera i fare Færre eksterne midlar frå Forskingsrådet kan føra til færre forskarar. Det uroar universitet landet rundt.
Disse skal bestemme hvem som får bli sentre for fremragende forskning Styret i Forskningsrådet var inhabilt. Nå skal fire professorer og en tidligere Gyldendal-sjef dele ut 1,4 milliarder kroner til nye sentre for fremragende forskning.
Nye forsinkelser. Frustrerte og oppgitte SFF-finalister Finalistene som vil bli Senter for fremragende forskning er frustrerte over at tildelingen på nytt blir utsatt. Uvisst hvor lenge.
Styret inhabilt i tildeling av SFFer som skjer om få dager Habilitetstrøbbel og uenighet mellom departementet og Forskningsrådet.
70 sentre har norske navn, men de brukes nesten ikke Engelske navn på norske forskningssentre er blitt det vanlige. Noen skylder på engelsk språk hos Forskningsrådet. Men alle sentre har et alternativt norsk navn.
Vi har felles mål – flest mogleg sentre for fremragande forsking Vi treng å diskutere kva som er beste strategien for å få realisert så mange som mogleg av alle dei gnistrande gode forskingsprosjekta som vert utvikla i fagmiljøa ved UiB, meiner Samdal og Kvamstø.
Forskningssterke breddeuniversiteter og søknader om fremragende sentre for forskning Margareth Hagen, rektor UiB, synes det er flott med mange søknader til sentre for fremragende forskning.
Kvinne-krav fra Forskningsrådet gir resultater Alle universiteter som planlegger å sende inn flere enn fire søknader om Senter for fremragende forskning, møter nå forventningen om minst 40 prosent søknader med kvinnelige senterledere.
Støtter anbefalinger om Sentre for fremragende forskning (SFF) Vi støtter fullt ut evalueringskomiteens analyser og anbefalinger, skriver 41 ledere av eksisterende og tidligere SFF-er.
Suksess med seks millarder til fremragende forskning Sentre for fremragende forskning (SFF) får mye skryt i evaluering, men ekspertene anbefaler å ta bedre vare på forskerne etter senterslutt.
Skal undersøke bruken av 6 milliarder forskningskroner Forskning. Sentre for fremragende forskning har fått seks milliarder kroner siden 2003. Nå skal ordningen evalueres.
Underlige påstander i viktig debatt Fremragende. Verden er full av underlige utsagn og gjennom de siste månedene har vi fått et par slike utsagn i debattene om hvordan satse langsiktig på utvikling av toppforskningsmiljøer i Norge.
Krever internasjonal vurdering av norsk satsing på toppforskning Toppforskning. Rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, krever at det gjennomføres en internasjonal vurdering før man velter om på den langsiktige satsingen på toppforskning i Norge.
Uenige om hva som er best for å sikre toppforskning Fremragende. Forskningsmiljøer står mot hverandre i en debatt om hvordan best satse langsiktig på å utvikle forskningsmiljøer i verdenstoppen. Nå tar Arbeiderpartiets Nina Sandberg debatten inn i Stortinget.
Uenige om fremragende støtte også bør være langsiktig Finansiering. Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen vil beholde tidsavgrenset fremragende støtte. Prorektor på NTNU, Bjarne Foss, er skuffet.
Vil beholde konkurranse på støtte til fremragende forskning Fremragende. John-Arne Røttingen vil beholde tidsavgrenset støtte til fremragende sentre for forskning. Ordningen er under debatt når langtidsplanen for forskning ferdigrevideres i disse dager.
Forsker på musikk - ved å stå stille Bevegelse. Hvor stille kan du egentlig å stå når du hører på musikk? Det forsøker Alexander Refsum Jensenius å finne svar på.
Kun tre kvinner leder fremragende forskning — Jeg nekter å gå med på at fremragende forskning skal være en maskulin øvelse, sier statssekretær Bjørn Haugstad. Elizabeth Lanza er én av tre kvinnelige fremragende senterledere og etterlyser en større bevissthet rundt kvinner og ledelse.
Verdensledende miljøer – fem råd til statsråd Isaksen Prorektor på NTNU, Kari Melby, ønsker seg en enda spissere og sterkere satsing på fremragende sentre innen forskning, og gir fem råd til kunnskapsministeren for hvordan han kan få dette til.
Tiden er inne for utvidet langsiktighet i forskningen Om Norge ønsker å være verdensledende, må vi gi støtte til de aller beste forskningsmiljøene, skriver professorene Nils Christian Stenseth (UiO) og Edvard Moser (NTNU).
«Skulle gjerne hatt flere Senter for fremragende forskning til UiB» Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, skal evaluere nå: Universitetet i Oslo fikk fem, Universitetet i Bergen ett Senter for fremragende forskning. Olsen skulle gjerne hatt flere.
5 av 10 nye Sentre for fremragende forskning Forskningsrådet gir ti forskningsmiljøer status som Senter for fremragende forskning (SFF). Sentrene får til sammen 1,5 milliarder kroner over ti år. Her er oversikten.
Nyeste artikler
Kan vi stole på sannheten?
Høyere utdanning for halve landet
Fjerning av karakterkrav ga 1700 flere studenter
Vil revidere tre avtaler av hensyn til akademisk frihet
Norge, en kunnskaps- og fredsnasjon? Noen refleksjoner etter et statsbudsjett
Mest lest
Fekk ikkje jobben: — Vert straffa for å vera introvert vestlending
Da forskeren fikk den dødelige sykdommen ALS, ble jobben ekstra viktig
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Tidligere barnegeni har ni æresdoktorater. Nå er hun valgt til universitetskansler
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips