Det bør argumenteres mot standpunktene til førsteamanuensis Øyvind Eikrem, og det synes jeg NTNU-ledelsen burde gjort også, mener NTNU-professor i sosialt arbeid, Berit Berg. Foto: NTNU

Berg sendte bekymringsmelding om Resett-intervju med NTNU-forsker

«Klagestormen» mot NTNU etter forsker Øyvind Eikrems intervju i det høyreradikale nettstedet Resett, utgjorde to eposter. Hans kollega, professor Berit Berg, sendte den ene og ba instituttleder om å reagere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Berit Berg er professor i sosialt arbeid og forskningssjef på området mangfold og integrering på NTNU samfunnsforskning. 18.september i år reagerte hun skarpt på det hittil mye omtalte intervjuet som hennes kollega, førsteamanuensis Øyvind Eikrem, ga til det høyreradikale nettstedet Resett i forbindelse med drapet på mindreårige enslige asylsøkere i Trondheim.

Det var Berg som i en epost ba instituttleder Riina Kiik om å gripe inn overfor Eikrem.

Berg er oppgitt over debatten i etterkant av Eikrems Resett-intervju.

Les også: Fagligheten som forsvant i Resett

Jeg mener det fins grenser for hva vi skal akseptere av holdninger når han uttaler seg om spørsmål som er en sentral del av utdanningene våre.

Professor Berit Berg

— I stedet for å snakke om det denne saken egentlig handler om, en tragisk drapssak, er dette blitt en sak om ytringsfrihet. I likhet med de fleste andre mener jeg selvsagt at Eikrem skal få ytre seg til media – og at det er viktig å verne om denne retten. Samtidig mener jeg det er vår plikt både som samfunnsmedlemmer og akademikere å argumentere mot holdninger som mistenkeliggjør hele grupper av mennesker på bakgrunn av kultur og landbakgrunn. Her etterlyser jeg tydeligere meldinger fra både NTNU-ledelsen og andre innenfor akademia, sier professor Berg til Khrono.

Berg: Uttaler seg hoverende og nedlatende

NTNU har nå gitt offentligheten innsyn i de to epostene som kom som en reaksjon på intervjuet.

I eposten fra Berit Berg til instituttlederen og flere andre i kopi, står det blant annet:

«Jeg mener han (Øyvind Eikrem red.mrk) har holdninger som ikke er forenlig med det vi står for ved vårt institutt – i særdeleshet ikke i en utdanning som retter seg mot arbeid med barn og unge i sårbare situasjoner. Det er ikke første gang han er ute med kontroversielle uttalelser. Vi må snakke om hvordan dette kan følges opp. Selv om han ikke sier han snakker på vegne av institutt for sosialt arbeid, presenteres han som førsteamanuensis ved ISA. Jeg mener det fins grenser for hva vi skal akseptere av holdninger når han uttaler seg om spørsmål som er en sentral del av utdanningene våre. Han er ikke bare på kollisjonskurs med fagkunnskapen på feltet. Han uttaler seg også på en hoverende og nedlatende måte».

Saken skapte stor oppmerksomhet og debatt da det ble kjent at Eikrem ble kalt inn på teppet til instituttledelsen etter å ha latt seg intervjue av det høyreradikale nettstedet Resett.

Flere reagerte på at hans leder prøvde å hindre ytringsfriheten hans, mens andre igjen mente at seriøse forskere ikke burde la seg intervjue på nettsteder som Resett.

Les også: Leder bør inn på teppet etter å ha refset forsker for Resett-intervju

Berit Berg har jobbet med mangfold og integrering siden 1979. Berg er skuffet både over debatten i etterkant av Eikrems Resett-intervju og av måten NTNUs ledelse håndterte saken på.

Naiv Hakkebakkeskogen-mentalitet

Til Resett sa førsteamanuensis i sosialt arbeid, Øyvind Eikrem blant annet:

— Fremstillingen av hendelsen som bare en tragedie, er naiv. Her finnes en nødvendig kontekst å ta med i betraktningen; Norge lar en masse unge menn komme hit, man fremstiller mennene som hjelpeløse stakkarer, som små barn som trenger omsorg, og at man bare må behandle dem godt, så kommer det til å gå bra. Det er en litt sånn naiv Hakkebakkeskogen-mentalitet, løsrevet fra det vi vet om hvordan mennesker egentlig oppfører og endrer seg, sa Eikrem.

— Du skriver at Eikrems uttalelser er hoverende og nedlatende - hva mener du med det?

— I intervjuet snakker han om en naiv Hakkebakkeskogen-mentalitet. Det oppfatter jeg som nedlatende. Det er noe med at dagen etter at to unge mennesker er drept, så benytter han anledningen til å snakke ned en hel gruppe mennesker og framstiller det som om dette er noe man mener innen fagfeltet sosialt arbeid, sier Berg til Khrono. Hun mener også at Eikrem bryter med det faglige grunnlaget og verdigrunnlaget som gjelder for fagfeltet sosialt arbeid.

— Dette er ikke noen normer og verdier som instituttet lager, men som er nedfelt i hele grunnlaget for sosialt arbeid som fag, sier Berg.

Les også: Professor bidrar til høyreradikal propaganda

Saken var faktisk en tragedie

— Dette er heller ingen Eikrem-sak, men en dypt tragisk drapssak, sier hun og mener at Eikrem snakker mot innvandring og snakker ned afghanere, afghansk kultur og enslige mindreårige asylsøkere generelt.

Eposten min var en bekymringsmelding. Jeg mener Eikrem fisker i rørt vann og snakker mot bedre vitende.

Berit Berg

— Er du fornøyd med måten NTNU-ledelsen har håndtert saken etter eposten din?

— Jeg vet ikke hva som har foregått på kontoret til min instituttleder når Eikrem var kalt inn til møte. Eposten min var en bekymringsmelding. Jeg mener Eikrem fisker i rørt vann og snakker mot bedre vitende, sier Berg, og legger til:

— Jeg mener selvfølgelig at han må få lov til å mene det han mener. Men jeg mener også at vi har en faglig og moralsk plikt til å gå inn og korrigere der det som uttales er faktiske feil. Og det bør argumenteres mot standpunktene hans, og det synes jeg NTNU-ledelsen burde gjort også, sier hun.

Les også: NTNU forsvarer ikke den akademiske friheten i Eikrem-saken

Skuffet over NTNU-ledelsen

— Det er skuffende få oppover i NTNU-systemet som har tatt til orde mot Eikrem. Der er jeg skuffet over NTNUs ledelse. De står opp for ytringsfriheten, og det er bra, man skal gi folk anledning til å mene mye, men jeg mener også at man må slå ned på holdninger som trykker mennesker ned, sier Berit Berg.

— Ville du selv sagt ja til et intervju i Resett?

— Nei, jeg ville ikke latt meg intervjue av Resett. Men det er mitt valg, og jeg sier ikke at hele akademia skal ha den samme grensen, sier Berg.

Hun legger til at det er få medier hun ville takket nei til.

— Jeg stiller opp i en rekke medier som står for ting jeg ikke står for. Men for meg går det en grense. Resett er et nettsted som formidler holdninger jeg tar sterkt avstand fra. Jeg vil ikke la meg bruke i en debatt på deres premisser, sier hun.

Mot netthat og rasisme

I den andre eposten som dekanen og instituttet har mottatt i anledning intervjuet er avsenderen en kvinne som ifølge eposten jobber mot netthat og rasisme. Hun reagerer på Eikrems uttalelser til Resett og særlig kommentarene de har generert i kommentarfeltet under intervjuet.

«Syns dere at dette er NTNU verdig? Ønsker NTNU å få sitt profesjonelle og gode rykte ødelagt av denne mannen på denne måten? Som dere ser velger jeg å sende denne mailen til flere av dere (kopi)- da jeg tror det kan føles umulig å klare å «hamle opp» med en slik person kun på instituttnivå» , skriver hun.

Les også: Eikrem ønsker en avslutning på saken

Eikrem: Klagestorm var ren bløff

Øyvind Eikrem sier til Khrono at han mistenkte at det nettopp var Berit Berg som sto bak kritikken av ham, og som gjorde at han ble kalt inn på teppet til instituttlederen.

NTNU-forsker Øyvind Eikrem. Foto: Privat

— Hva tenker du om det Berit Berg skriver om deg, «hoverende og nedlatende» ?

— Det får stå for hennes regning. Saken taler selv meget tydelig; det er ikke nødvendig for min del å legge til noe, sier han.

Eikrem reagerer også på at instituttlederen framstilte det som om det hadde vært en klagestorm på uttalelsene hans både fra studenter, ansatte og eksterne.

— Nå er det snakk om to eposter. Den ene fra Berit Berg og den andre fra en ekstern aktivist, så «klagestormen» var jo en ren bløff, sier Eikrem.

Eikrem har vært sykmeldt på grunn av saken, men er friskmeldt og har vært på jobb i tre dager nå.

Skapte engasjement

Universitetsavisa har også omtalt saken.

På spørsmål om instituttleder Riina Kiik innkalte Eikrem til samtale som følge av innholdet i Bergs epost svarer hun avisa slik i en epost:

«Bakgrunnen for at jeg ba om en samtale med Øyvind, var at jeg ønsket å formidle at hans intervju i Resett skapte stort engasjement. Jeg presiserte at jeg på ingen måte ønsket å begrense hans ytringsfrihet. Jeg var også tydelig overfor han om at intervjuet i Resett ikke skulle ha noen personalmessige konsekvenser.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS