— Det framstår i mine øyne som tydelig at det har vært spørsmål om helt lovstridige menneskelige eksperiment og følgen bør være langvarig fengselsstraff med tanke på forbrytelsens art og alvorlighetsgrad.
FAKTA
Macchiarini-saken
Høsten 2010: Paolo Macchiarini ble ansatt som gjesteprofessor ved Karolinska institutet i Stockholm.
2011-2012: Tre pasienter får operert inn kunstige luftrør på KI.
I november 2011 publiserer Macchiarini en artikkel i The Lancet. Tidsskriftet rangerte artikkelen som blant 10 viktigste, det året.
2012: Den første pasienten som har fått et syntetisk luftrør dør. Den neste dør i 2014, den tredje er fortsatt på intensivavdeling.
2013: Macchiarini starter kliniske studier i Russland, uten forutgående forsøk på dyr.
2014: En belgisk forsker rapporterer Macchiarini for uredelighet og forskningsjuks. Fire leger ved Karolinska universitetssykehus leverer to bekymringsmeldinger om mistanke om vitenskapelig uredelighet.
2015: Den eksterne granskeren Bengt Gerdin konkluderer med at Macchiarini er skyldig i forskningsjuks i artiklene de fire legene rapporterte. KI avviser Gerdins rapport, og sier de har tillit til Macchiarini.
2016: Etter at magasinet Vanity Fair omtalte saken, vedgår KI at det er feil i Macchiarinis CV, men mener at det ikke er alvorlig nok til å si ham opp. I februar kunngjør rektor Anders Hamsten sin avgang. Han sier at KI vil gå Macchiarinis arbeid nærmere i sømmene. I september legges en ekstern rapport om KI og Macchiarinisaken fram. Hele universitetsstyret går av.
2017: Påklagemyndigheten legger bort saken med anklagene om at Macchiarini har forvold andre menneskers død eller utøvet vold mot dem.
2020: Statsadvokat Mikael Björk melder at Macchiarini vil bli tiltalt.
Khrono fulgte rettssaken mot stjerneforsker Paolo Macchiarini i Sverige i mai. Som kjent opererte han inn plastrør i halsen til flere pasienter. Pasientene døde.
Påstanden fra påtalemyndigheten var at Macchiarinis handlinger ble begått mot alvorlig syke pasienter i en svært sårbar situasjon, og at inngrepene ble gjort i strid med gjeldende regelverk og vitenskapelig metode. Derfor burde han dømmes til fengsel i fem år, sa aktor på rettens siste dag.
Men det er altså aktoratet ikke enig i. De anker dommen, og mener at Macchiarini skal dømmes til fengsel for tre tilfeller av grov mishandling, eller, subsidiært, grov kroppsskade.