Macchiarini-saken

Macchiarini dømt til betinget fengsel

Den tidligere kirurgen Paolo Macchiarini er dømt til betinget fengsel for ett tilfelle av grov mishandling, men ble frikjent på to andre tiltalepunkter.

Paolo Macchiarini gikk fra å være stjernekirurg til å bli skandaleforsker. Her er han tegnet (nummer tre fra venstre) under rettssaken mot ham i mai.
Publisert

Saken mot Paolo Macchiarini, den tidligere stjernekirurgen ved Karolinska institutet, har fått sin foreløpige slutt.

Gjennom 13 dager i Solna tingrett utenfor Stockholm ble tre av hans pasienters dødsfall satt under lupen. Han sto tiltalt for grov mishandling av pasientene.

Påstanden fra påtalemyndigheten var at Macchiarinis handlinger ble begått mot alvorlig syke pasienter i en svært sårbar situasjon, og at inngrepene ble gjort i strid med gjeldende regelverk og vitenskapelig metode.

Aktor la ned påstand om fem års fengsel på rettens siste dag.

I dommen får påtalemyndigheten støtte fra dommer Björn Skånsberg bare for ett av tre tilfeller.

– To av inngrepene anses å ha vært forsvarlige, men ikke det tredje, sier dommer Björn Skånsberg til SVT.

Macchiarini dømmes derfor til en betinget dom som innebærer en prøvetid på to år. Det skriver Läkartidningen.

Ikke proporsjonal

Macchiarini sto tiltalt for tre operasjoner han utførte i 2011 og 2012 ved Karolinska Universitetssjukhuset. Alle tre døde etter at Macchiarini utførte en eksperimentelt operasjon der han erstattet pasientenes luftrør med et plastrør innsmurt med stamceller.

Den nye metoden ble hyllet i sin tid, men kolleger varslet om store mangler i metodikken og tillatelser.

I dommen skriver Skånsberg og meddommer Ewa Lindbäck at operasjonene på Macchiarinis to første pasienter blir vurdert til å handle om nødrett. I det norske lovverket vil det si at en ellers straffbar handling er lovlig hvis den blir foretatt for å redde liv eller helse.

Derfor mener dommerne at inngrepene på de to første pasientene er å anse som forsvarlige.

Men operasjonen på den tredje pasienten var ikke forsvarlig. Dommerne begrunner dette med at Macchiarini var kjent med følgene inngrepene hadde fått på de to første pasientene.

«Fordelen som behandlingsmetoden kunne forventes å gi var rett og slett ikke proporsjonal med risikoen forbundet med operasjonen», skriver dommerne.

Kritisk til dommen

Skånsberg forklarer videre til SVT at det krever forsett dersom man skal dømmes for grov mishandling. Det er ikke bevist i denne saken.

— Vi har i seg selv kommet til at alle tre pasientene har fått alvorlige kroppsskader og lidelser. Vi mener imidlertid at det ikke er lagt frem noen undersøkelse som viser at Paolo Macchiarini hadde til hensikt å forårsake følgene, eller at han var likegyldig til at pasientene ville bli påført disse skadene.

Macchiarini har hele veien hevdet sin uskyld.

Lege og forsker Matthias Corbascio var én av varslerne som slo alarm om Paolo Macchiarinis forskningsjuks. Han fulgte rettssaken mot den tidligere stjernekirurgen tett fra tilskuerplass i Solna tingrett.

Han er kritisk til dommen, og mener at det aldri fantes en mulighet for at operasjonene kunne lykkes.

– Min reaksjon er at dommen er veldig svak. Det er en forferdelig skandale og forferdelig for pasientenes familier at han kan slippe unna så lett, sier Corbascio til SVT.

Aktor Jim Westerberg uttaler til Läkartidningen at de er overrasket over dommen, og at de vurderer å anke.

Powered by Labrador CMS