Rettssak
Skandaleforsker i retten: — Jeg er ikke ansvarlig
Kirurg Paolo Macchiarini svarte endelig på anklagene i en av Sverige største forskningsskandaler. Han står tiltalt for grov mishandling av tre pasienter.
Stockholm (Khrono): — Jeg har vært taus i alle disse årene fordi advokatene mine har rådet meg til det. Den eneste dommen bør komme fra en rettsinstans, og ikke utenfor, sa Paolo Macchiarini i sin forklaring torsdag.
Han står tiltalt for grov mishandling av tre pasienter. Alle tre døde etter at Macchiarini i 2011 og 2012 utførte en eksperimentelt operasjon der han erstattet pasientenes luftrør med et plastrør innsmurt med stamceller ved Karolinska universitetssykehuset
Den nye metoden ble hyllet i sin tid, men kolleger varslet om store mangler i metodikken og tillatelser.
Ifølge aktor, som beskriver behandlingen som livstruende og uprøvd, ble operasjonene utført i strid med vitenskapen. Blant annet hadde ikke Macchiarini utført dyreforsøk før han utførte operasjonene på mennesker.
Macchiarini har hele veien hevdet sin uskyld. Han har vært svært tilbakeholden med å fortelle sin versjon av skandalen, og har kun stilt opp til et fåtalls intervjuer.
— Jeg vil takke retten for at jeg får snakke om denne saken, sa Macchiarini innledningsvis.
«Plan B»
Macchiarinis forsvarer Björn Hurtig la i sin innledende redegjørelse vekt på at kirurgen ikke kan holdes ansvarlig alene for operasjonene som førte til dødsfallene. Han mente at ledelsen ved Karolinska universitetssykehuset må bære sin del av ansvaret.
— Vi argumenterer for at Macchiarini har hatt ett formål, å gjøre godt og redde liv. Han har ikke vært uaktsom, sa forsvareren.
Han trakk fram e-postutvekslingen mellom Macchiarini og andre leger i sykdomsforløpet til den første pasienten, for å vise at flere var med på beslutningen om å prøve den eksperimentelle operasjonen. Pasienten, en eritreisk student bosatt i Island, var den første som mottok den kontroversielle transplantasjonen.
— Vi hevder at Paolo Macchiarini verken var medisinsk ansvarlig for disse operasjonene eller utførte dem på egen hånd. Dette er et lagarbeid, og ikke Macchiarini alene, som bestemmer, sa Hurtig i retten.
Forsvareren argumenterte for at Macchiarini heller ikke var velinformert om komplikasjonene i etterkant av operasjonene.
Hurtig sa videre at den eritreiske pasientens medisinske tilstand var «alarmerende», og at transplantasjonen ble nødvendig etter at andre forsøk mislyktes.
— Transplantasjon var plan B, ikke hovedplanen, sa Hurtig.
— Forelsket i luftveiene
Ikledd en mørkeblå dress innledet Macchiarini sin forklaring med å fortelle om sin forskningsbakgrunn og hvordan han endte opp som ansatt ved Karolinska Institutet.
— Jeg ble utdannet i Paris. Da jeg så barn og nyfødte som var født med skavanker og sto i fare for å dø fordi de ikke kunne opereres, skjønte jeg at eksperimentell luftveiskirurgi var viktig og det var der, i Paris, jeg ble forelsket i luftveiene. Det var for 40 år siden, sa Macchiarini.
Macchiarini brukte mye av forklaringstiden sin torsdag på å gjennomgå historien til den første pasienten han står tiltalt for å ha grovt mishandlet, og den frie partsforklaring ble nesten en forelesning i kirurgi. En hvit tavle på hjul ble brukt for å tegne og forklare hvordan han opererte inn et kunstig luftrør på pasientene.
— Han var en veldig intelligent person. Han hadde en doktorgrad i fysikk og han forsto at han ikke hadde mye tid igjen. Jeg møtte ham og forklarte forholdene. Han spurte meg hva jeg mente om sjansene, og jeg svarte oppriktig at jeg ikke var helt sikker.
Den eritreiske mannen hadde vært rammet av en svært aggressiv svulst i luftrøret, og slet med pustebesvær som følge av en innsnevring av luftrøret.
— Å utføre slike operasjoner uten et informert samtykke strider mot hvem jeg er. Jeg har blitt anklaget for uaktsomhet, men for meg er det åpenbart med informert samtykke. Dessuten var det ikke jeg som var den siste ansvarlige. Det var en operasjonsleder og en professor. Jeg kunne ikke gå imot dem.
Fortsetter fredag
I likhet med sin forsvarer brukte kirurgen mye tid på å forklare hvordan de formelle prosessene på et sykehus fungerer, og hvor viktige overordnede er for arbeidet han har lov til å utføre.
— Jeg er anklaget for å være uaktsom, men jeg er ikke den som er ansvarlig for dette. Et sykehus har ledere. Jeg kan ikke gjøre noe uten godkjenning fra mine overordnede. Jeg kan ikke utføre en operasjon, jeg kan verken gjøre skade eller nytte, uten tillatelse.
Saken har tiltrukket seg oppmerksomhet utenfor de svenske landegrensene, og flere amerikanske medier er tilstede i rettssaken.
Macchiarini fortsetter sin forklaring fredag.
Se hva som har skjedd i saken så langt:
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år