De to ansatte studentmentorene er helt sikkert flinke, men de er ansatte studenter - ikke studentrepresentanter, skriver Andreas Trohjell, Tord Hauge og Cecilie Bjørnsdotter Raustein, ledere for studentedemokratiene ved UiB, NMBU og NTNU.

Studentledere reagerer: Agder-rektor Whittaker undergraver demokratiet

Demokrati. Hva skjer om rektor Sunniva Whittakers ansatte studentmentorer er uenige med de demokratiske valgte studentene, spør studentlederne ved Universitetet i Bergen, NTNU og NMBU.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 17. september i Khrono og på nettsiden til Universitetet i Agder (UiA), leste vi at rektor Sunniva Whittaker hadde ansatt to studentmentorer. Ifølge Whittaker skal disse være «en slik omvendt mentor, som kan fortelle meg hva studentene mener».

Dette er ikke bare et demokratisk problem, det setter også legitimiteten til studentdemokratiet i spill.

Andreas Trohjell, Tord Hauge og Cecilie Bjørnsdotter Raustein

Denne fremstillingen sammen med utsagnet «For meg er det viktig å ha kontakt med den vanlige student og forstå hva de er opptatt av.» er vanskelig å tolke noen annen vei enn at Whittaker mener Studentorganisasjonen i Agder (STA) ikke representerer den vanlige student.

Universitets- og høyskoleloven regulerer klart og tydelig hvordan universiteter skal forholde seg til studentrepresentasjon. Den slår fast at det er studentorganet som skal høres i saker som angår studentene. Å ansette to personer som skal fortelle hva studentene mener, fjerner ikke bare legitimiteten til STA. Det legger også opp til at de demokratiske valgte representantene og de vedtatte meningene deres settes til side for ansatt studenter sin oppfatning.

Misforstå oss rett, de to ansatte studentmentorene er helt sikkert flinke, men de er ansatte studenter - ikke studentrepresentanter.

Det kan som nevnt se ut til at Whittaker har en oppfattelse av at tillitsvalgte studentrepresentanter ikke er vanlige studenter, ettersom det nettopp er kontakten med den vanlige student hun løfter fram som en hensikt med disse ansatte studentmentorene. Det skal sies at studentene som tar på seg de største vervene i studentdemokratiet nok har et engasjement litt over gjennomsnittet, men de 25 studentene som sitter i Studentparlamentet til STA og vedtar hva STA-styret skal mene og jobbe for må i aller høyeste grad kunne regnes som like «vanlige» studenter som de ansatte studentmentorene.

Vi vil argumentere for at de er enda mer «vanlig», rett og slett fordi en vanlig student ikke er ansatt av, og ikke jobber på oppdrag fra, rektor.

Vi tviler ikke på at intensjonen til Whittaker er god, problemet er at hun undergraver det studentdemokratiet som allerede eksisterer. Hvis det er slik at Whittaker ønsker studentenes stemme inn på flere arenaer så må hun styrke studentdemokratiet, ikke ansette to mentorer «som kan fortelle meg hva studentene mener». Vår oppfatning er at våre studentdemokrati høres av ledelsen. Ledelsen har tillit til at vi snakker på vegne av studentene, i tråd med loven. Nylig avgått rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, forteller i et intervju med Khrono at «For meg er det helt opplagt at vi skal ha studentene med i ledergruppen.» Videre om ledergruppen sier hun «Det er klart jeg må ha studentenes stemme med i det.»

Hvis vi skal tolke Whittakers utspill om hvem som snakker på vegne av studentene ved UiA er det studentmentorene hun ønsker å høre på, ikke studentdemokratiet sitt. Dette er ikke bare et demokratisk problem, det setter også legitimiteten til studentdemokratiet i spill. Hva skjer i tilfellet hvor STA er uenige med Whittakers mentorer? Hører hun på det demokratisk valgte studentdemokratiet, eller studentene som hun har ansatt for å snakke på vegne av studentene?

Studentdemokratiet eksisterer på alle institusjoner, også på UiA. Det skal ikke være nødvendig å ansette egne studenter for å representere studentstemmen. Ikke vær redd for å bruke studentdemokratiet, og om du ikke er fornøyd med deres deltagelse i prosesser - styrk det, ikke undergrav det.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS