UiO
En tredje rektorkandidat meldte seg på i tolvte time
Denne våren skal fem rektorer ved universiteter og høgskoler velges. Ved Universitetet i Oslo dukket det opp en tredje rektorkandidat i tolvte time.
Universitetet i Oslo (UiO), NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og Universitetet i Bergen (UiB) skal alle velge rektorer denne våren. Det samme skal de ansatte og studentene ved Norges idrettshøgskole (NIH) og Norges musikkhøgskole (NMH).
Ved UiB og Musikkhøgskolen stiller sittende rektor for en ny periode, mens ved NMBU, UiO og Idrettshøgskolen er det ingen rektorer som forsvarer sin posisjon.
Svein Stølen (UiO) og Lars Tore Ronglan (NIH) har begge sittet i to perioder.
Ved Idrettshøgskolen ser det nå ut til å brygge til ordentlig valgkamp. Én kandidat har meldt seg, mens andre er i tenkeboksen. Fristen her er 17. februar.
En tredje kandidat i siste liten
Giske Ursin, professor II ved Institutt for medisinske basalfag ved UiO og direktør for Kreftregisteret, har meldt seg på som rektorkandidat ved UiO i tolvte time.
Det var Uniforum som første meldte dette.
Ursin har som prorektorkandidat med seg medisinprofessor Stefan Krauss. Hennes to viserektorkandidater er Heidi Beate Bentzen fra Senter for medisinsk etikk ved UiO og seksjonssjef Beate Rygg Johnsen fra Veksthuset for verdiskaping ved UiO.
— Vi ønsker å gjøre en forskjell. Vi tror at UiO har behov for en kursendring, en transformasjon. Det mener vi at vi skal få til med vår erfaring og ikke minst med vårt engasjement, sier Ursin til Uniforum.
Onsdag 8. januar var siste frist for å melde seg på i rektorkampen ved UiO. Offisielt skal kandidatene presenteres den 13. januar.
Foreløpig uten tidsplan
Ved NMBU ble det med knappest mulig flertall sent i høst bestemt at universitetet skal gå fra ansatt til valgt rektor.
Sittende rektor Siri Fjellheim og styreleder Hanne Refsholt argumenterte hardt for at i den vanskelige økonomiske situasjonen NMBU er i, så vil det være uforsvarlig å bytte ledermodell. Styrets flertall var uenig, og med 6 mot 5 stemmer ble det vedtatt at NMBU skal ha valgt rektor i neste periode.
Direktør for organisasjon og ledelse ved NMBU, Jacob Dahl, sier til Khrono at tidsplanen for valgt ennå ikke er klar, men at de håper den er på plass til styremøtet 23. januar.
Ingen utfordrer Kvalbein
Ved Norges musikkhøgskole er fristen for å fremme forslag til valg av rektor og prorektor fredag 24. januar.
Rektor og prorektor skal velges under ett og forslag på kandidater skal være undertegnet av 3—10 forslagsstillere.
Det er kun én rektorkandidat som har meldt seg så langt: Sittende rektor Astrid Kvalbein, som har med seg sittende prorektor Morten Quenild.
I tillegg vil teamet bestå av Vivianne Sydnes, som er professor i korledelse ved NMH. Som viserektorkandidat er hun ikke formelt på valg, men har sagt seg klar til å bli en del av rektorteamet.
I november sa førsteamanuensis Håkon Storm-Mathisen i et innlegg i Khrono at musikkhøgskolen trenger et alternativ til Astrid Kvalbein som rektor. Så langt har ingen tatt utfordringen.
Etter det Khrono er kjent med er det ingen så langt som har tatt beslutningen om å stille opp mot Kvalbein. Noen av forklaringen skal være at Kvalbein er en stabil rektor for NMH og at det uansett ikke er så lett å stille opp mot en rektor som vil ha gjenvalg.
«Hadde ønsket motforslag»
Leder av fagforeningen Creo ved Musikkhøgskolen, Roger Arntzen, sier til Khrono at han hadde ønsket velkommen utfordrere til sittende rektor.
— Jeg hadde håpet det ville komme motforslag, for det er alltid bra at det er flere som stiller, gitt at de ønsker en annen retning for organisasjonen. Det betyr ikke at jeg ønsker at sittende rektorat skal falle.
— Jeg synes at vi har hatt en god prosess gjennom det siste året med strategiarbeidet, som resulterte i en strategi som ble vedtatt i styret før jul. I denne prosessen har det vært et uttalt ønske fra ledelsen om at vi skal ha et inkluderende og åpen prosess, og så er det viktig for oss å passe på at dette faktisk skjer, sier han.
Arntzen påpeker at en valgkamp kunne ha vært en arena for å lufte ut opplevd misnøye i organisasjonen, der man kunne fått sagt fra om hva man ser som utfordringer og hatt gode diskusjoner om veien framover.
— Det er et spørsmål om vi har gode nok arenaer for slike diskusjoner ved NMH, arenaer der man kan ha diskusjoner og uenighet uten at det oppleves illojalt, sier han.
Arntzen understreker at han som tillitsvalgt opplever at de i stor grad blir hørt, og at det er mye godt arbeid som gjøres i styringen av NMH.
— Blant annet er det satt ned et utvalg som skal vurdere om vi har den beste organisasjonsstrukturen. Dette håper jeg skal bli en god og åpen prosess, der flest mulig blir inkludert, sier han.
Tre team i Oslo, to i Bergen
Ved UiO er det i tillegg til den sist påmeldte kandidaten, Giske Ursin fra Kreftregisteret, to dekaner som stiller til valg. Det er dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, og dekan ved Det juridiske fakultet, Ragnhild Hennum.
Harbo stiller til valg med instituttleder ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Christine Meklenborg Nilsen, dagens viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker og tidligere dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen.
Med seg i sitt rektorteam har Hennum valgt å ta med seg Bjørn Jamtvedt, nåværende prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, medisinprofessor Jens Petter Berg, prodekan Mathilde Skoie på Det humanistiske fakultet og professor Berit Karseth fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.
Ved UiB i Bergen utfordrer Lise Øvreås sittende rektor Margareth Hagen i vårens valgkamp. Med seg har Øvreås blant annet Endre Tvinnereim som prorektor for forskning. Ved Universitetet i Bergen er fristen for å melde seg på som rektorkandidat 5. februar.
Margareth Hagen er klar for en ny periode som rektor med et nytt lag. Hun stiller til valg med Sigrunn Eliassen (prorektor, utdanning), Kjell-Morten Myhr (forskning, innovasjon og infrastruktur) og Kristoffer Chelsom Vogt (forskning, internasjonalisering).
Nyeste artikler
Dette kan du bruke KI til i hverdagen
Saksøkte universitetet da inntektene fra oppfinnelse gikk ned
I 2020 skulle ho på feltarbeid i Sverige. Det gjekk ikkje så bra
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data
— Dugnadsånden er i ferd med å forsvinne fra akademia
Mest lest
Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Stipendiat får avhandlingen sin bedømt ved UiO likevel
Trakk Harald Eia opp av valghatten
En tredje rektorkandidat meldte seg på i tolvte time