PASIENTDATA
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data
Pasientdata ble oppbevart ulovlig i seks år, og brukt i forskningsartikler og to doktorgrader uten ny godkjenning fra etisk komite. En av doktorgradene ble godkjent to dager etter at komiteen sa nei til ettergodkjenning av databruken.
Forskningsdata fra et prosjekt mellom Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og UiT Norges arktiske universitet har blitt brukt i seks år uten godkjenning. Dataene har blitt brukt i flere artikler de siste årene, samt i to doktorgradsavhandlinger. De har også ledet til utviklingen av en behandlingsmetode som er standard ved UNN.
Regional Etisk Komite (REK) ga avslag på ettergodkjenning av forskningsdataene i desember, melder Nordlys.
Bare dager etter, var det disputas på UiT. Selv om universitetet var kjent med at forskningsdataene ikke var godkjent til bruk lenger, ble doktorgradsavhandlingen likevel godkjent.
— Urimelig at stipendiaten skal ha oversikt
— Stipendiat og prosjektleder skal begge være kjent med helseforskningsloven og betydningen av den, men det er prosjektleder som har ansvaret. I dette tilfellet var ikke stipendiaten prosjektleder. Det blir urimelig at stipendiaten skal ha oversikt over noe som prosjektlederen har ansvaret for, sier Gunbjørg Svineng, dekan ved Det helsevitenskapelige fakultetet ved UiT, til Khrono.
Svineng har ikke vært involvert i bedømmelsen av doktorgraden det gjelder, men bedømmelseskomiteen var kjent med at forskningsdataene ikke var godkjent for bruk. Jørgen Schei, som er leder av bedømmelseskomiteen og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin ved UiT, har ingen kommentar til saken.
— Det er uheldig å havne i denne situasjonen, hvor prosjektet ikke har gyldig godkjenning fra REK. Det aktuelle prosjektet er forankret ved en annen institusjon, så det er opp til dem å håndtere den konkrete situasjonen, sier Svineng.
Skulle makuleres
I den opprinnelige studien er det gitt samtykke til at deltakernes helsedata skulle brukes uten å være knyttet til navn, fødselsnummer eller andre opplysninger som ville gjort dem gjenkjennbare i forskningsprosjektet.
Informasjon som koblet deltakerne i studien med deres helsedata skulle bli makulert i 2020. Det er ikke gjort.
«Det er ikke sendt inn sluttmelding på prosjektet fra prosjektleder, og siste korrespondanse med prosjektleder var 27. juni 2013», skriver REK i avslagsvedtaket fra desember. Torsdag 9. januar skulle klagen på avslaget, ifølge Nordlys, behandles hos REK.
Forskningsprosjektet ble ledet av Terje Steigen, som er professor ved UiT og overlege ved UNN. Steigen var også hovedveileder for stipendiaten.
Kommunikasjonsavdelingen ved UNN opplyser at Steigen ikke er på jobb og viser til svar fra klinikksjef Kristian Bjartnes i Hjerte- og lungeklinikken. Steigen er informert og spurt, men ønsket ikke å tilføye noe.
— Da feilen ble avdekket, sendte prosjektet søknad til REK om forlenget godkjenning. Søknaden ble avslått, men avgjørelsen er anket, og ankebehandlingen er ikke avsluttet. Saken behandles i lederlinja i UNN, i tråd med rutiner for avviksbehandling, sier Bjartnes.
Ingen data på avveie
Klinikksjefen mener det er grunnlag for anke, fordi forskningspersonene ikke har opplevd noen negative følger og ingen data har kommet på avveie. UNN har også vært i dialog med Datatilsynet for veiledning.
— Videre oppfølging i UNN vil bli besluttet når vi har mottatt Datatilsynets vurdering, fullført vår interne avvikshåndtering og mottatt konklusjonen av ankebehandlingen fra REK, sier Bjartnes.
UiT avventer også svar fra REK. De har ikke tatt stilling til spørsmål som om hvorvidt doktorgraden eller andre forskningsartikler som bruker pasientdataene fra den gamle studien må endres.
— Vi avventer møte i REK og behandling av anke. Vi må ha en egen prosess på dette i etterkant, det er ingen automatikk i hva UiT gjør i denne situasjonen, sier Svineng.
Khrono har kontaktet REK, som foreløpig ikke har svart. Til Nordlys sa leder av REK i Nord-Norge, Rasmus Goll, at komiteen skal behandle klagen på sitt neste møte, altså møtet i går 9. januar.