Siste fra forsiden:
Kortnytt
Forsker og journalister vinner Forskningsrådets innovasjonspris
Forskningsrådet deler ut Innovasjonsprisen til seniorforsker Zander Venter ved Norsk institutt for naturforsking (NINA) og NRK-journalistene Mads Støstad, Ruben Solvang, Anne Linn Kumano-Ensby og Su Thet Mon.
Vinnerne får 500.000 kroner. Gruppen får prisen for samarbeidet sitt mellom forskning og journalistikk i prosjektet «Norge i rødt, hvitt og grått».
— Som samfunn er vi avhengig av innovasjon i alle deler av samfunnet for å lykkes med den grønne, digitale omstillingen. Vi i Forskingsrådet vil hedre den forskningsbaserte innovasjonskraften med innovasjonsprisen. Jeg er imponert over hvordan prisvinnerne har kombinert vitenskapelig tilnærming og nye teknologier sammen med journalistisk historiefortelling, sier administrerende direktør i Forskingsrådet Mari Sundli Tveit i en pressemelding.
Prosjektet har brukt kunstig intelligens til å kartlegge alle naturinngrepene i Norge de siste fem årene, ved å analysere satellittbaserte kart. Deretter har gruppen fremstilt ulike visualiseringer av dataene sine.
Forskningsrådet skriver i pressemeldingen at prosjektet setter en ny standard for fremtidige KI-drevne samarbeidsprosjekter på tvers av fagområder. Saken til NRK har fått over en million sidevisninger, NRK har fått over 2000 e-poster fra publikum og det er skrevet over 1800 artikler i norske medier som direkte henviser til prosjektet.
Innovasjonsprisen deles ut årlig til en person eller virksomhet som har brukt forskning strategisk i sitt innovasjonsarbeid.
Roper varsko: Noen må lære bort sykepleie
Sykepleielærere ønsker å gjøre det enklere for sykepleiere å bli akademikere, skriver Sykepleien.
Mange nåværende sykepleielærere nærmer seg pensjonsalder. Det er behov for nye lærere, men overgangen fra praksis til akademia kan være et hinder. Det ønsker sykepleielærerne Tina Line Barken og Nastasja Robstad å gjøre noe med.
— Vi er avhengig av nye lærerkrefter for å sikre fremtiden, sier Tina Lien Barken, som selv underviser på universitetet, til Sykepleien.
Barken har sammen med kollega Natasja Robstad utført en studie som undersøker overgangen fra praksis til akademia. For mange sykepleiere er det tøft. Det er en stor forskjell på de to verdenene for sykepleiere:
— Når de starter i akademia, møtes de av store forventninger fra arbeidsgiver. Men de trer jo inn i et arbeid som de ikke har erfaring med. De mangler ofte forutsetningene for å innfri disse forventningene. Det må skje over tid, mener Tina Lien Barken.
Det kan være en barriere for å få inn nye faglærere. Derfor anbefaler de to førsteamanuensene at sykepleiere blir tilbudt mer opplæring og mulighet til å forberede seg på karriereovergangen fra universitetenes side.
UiO-museum nominert til europeisk pris
Naturhistorisk museum i Oslo er nominert til prisen European Museum of the Year Award for 2025.
— Dette var fantastisk gøy! Nominasjonen er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi gjør for å skape gode publikumsopplevelser for alle, sier direktør ved Naturhistorisk museum, Brit Lisa Skjelkvåle i en pressemelding.
Prisen har som mål å gi oppmerksomhet til europeiske museer som utmerker seg på områder som bærekraft, deltakelse og inkludering. Den ble opprettet av Europarådet i 1977.
— Aldri har det vært viktigere å formidle verdien av naturmangfold og samspillet mellom mennesker, natur og klima på en relevant og engasjerende måte. At EMYA-juryen har lagt merke til det arbeidet vi gjør på dette feltet er en stor ære, sier Skjelkvåle.
Kritisk til prosess ved Det teologiske fakultet
Professor reagerer på måten ny prodekan ble oppnevnt på etter at Sivert Angel gikk av.
For litt over en uke siden ble prodekan Sivert Angel ved Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo (UiO) bedt om å fratre med umiddelbar virkning. Saken ble først omtalt i Vårt Land.
Studenter og ansatte fikk vite om dette i en e-post der det også ble kjent at arvtakeren hans er forskningsdekan Anne Hege Grung. Dekanen valgte Grung uten styrebehandling.
Teologiprofessor Marius Timman Mjaaland reagerer på dette.
— Prodekan har en ikke ubetydelig makt ved fakultetet, som nestleder i styret og som dekanens erstatter ved sykdom og fravær. Dersom dekanen fritt kunne avsette prodekanen til enhver tid uten å hente støtte fra styret, så kunne han jo i et tenkt tilfelle avsette prodekaner annenhver måned ettersom hva han anser som opportunt og hvem han anser som best egnet for øyeblikket, sier Mjaaland til Vårt Land.
Han mener reglementet tilsier at styret må stemme over dekanens forslag til ny prodekan. Det har de ikke gjort.
— Fakultetsstyret må ganske enkelt følge de prosedyrene som er oppgitt i valgreglementet til Universitetet i Oslo. Om de ønsker å gjøre noe annet, vil det utløse en prinsippdebatt på hele universitetet om hvordan utnevnelse av ny prodekan skal finne sted, sier Mjaaland.
Mjaaland har meldt inn sine innvendinger som sak for fakultetsstyret.
NTNU-ansatte foreslår færre ledere for å spare penger
Færre ledere, færre reiser og mindre hotellbruk. Det er de mest populære forslagene fra de ansatte i Fellesadministrasjonen ved NTNU for å spare penger, melder Universitetsavisa.
Administrasjonen skal ifølge avisen spare 45 millioner årlig, og forslagene er sendt inn til direktøren fra ansatte.
Blant de øvrige forslagene er blant annet kutt i julebord, fruktavtaler og papiraviser, samt sjeldnere utskifting av telefoner og datamaskiner og mer bruk av julebord.
Ifølge avisen skriver Haugstad i en melding på universitetets intranett at det er mange gode forslag, men at det er viktig å holde på flere av de sosiale utgiftene som smaker mer enn de koster.
To matematikere merittert i Agder
Førsteamanuensis Linda Gurvin Opheim og professor Thomas Gjesteland er tildelt status som meritterte undervisere ved Universitetet i Agder.
Vedtaket ble gjort på møtet i universitetsstyret 20. november, etter forslag fra en bedømmelseskomite, skriver uia.no.
Begge de to meritterte er matematikere. Linda Gurvin Opheim er førsteamanuensis i matematikkdidaktikk og har ledet nettverket for matematikk ved Matric, som inntil perioden gikk ut i fjor var et senter for fremragende undervisning (SFU) ved UIA. Hun er også visedekan ved Fakultet for teknologi og realfag.
— Jeg er virkelig stolt av å kunne få lov å titulere meg som merittert underviser. Læring og undervisning er både mitt forskningsområde og min lidenskap. For meg betyr denne tittelen derfor ekstra mye, fordi jeg får anerkjennelse for å koble sammen teori og min egen praksis, sier hun.
Thomas Gjesteland er professor ved Institutt for ingeniørvitenskap og har også vært tilknyttet Matric, som han ledet ut perioden det var et SFU. Han har hatt flere verv knyttet til utdanningskvalitet, blant annet som styremedlem i Norges matematikkråd.
— Jeg liker å jobbe med studenter, undervisning og læringsmiljø, og det betyr mye for meg å få anerkjennelse for arbeid med dette. Jeg synes det er spesielt stas å bli merittert sammen med Linda Opheim. Vi har begge jobbet i Matric og jeg mener dette viser at senteret har hatt en god kultur for å utdanningskvalitet, sier Gjesteland.
Linda Gurvin Opheim og Thomas Gjesteland er nummer fem og seks i UiAs ordning for meritterte undervisere. Tidligere har dosent Morten Brekke, professor John Arngrim Hunnes, førstelektor Torunn Skåltveit Olsen og professor Andreas Prinz fått anerkjennelsen.
Professor er ny leder av Dronning Sonjas skolepris
Professor ved UiT Norges arktiske universitet Mirjam Harkestad Olsen er utnevnt som ny juryleder for Dronning Sonjas skolepris.
Prisen deles ut til en skole som har utmerket seg på likeverd og inkludering.
— Dronning Sonjas skolepris bidrar til å sette inkludering, likeverd og et trygt og godt skolemiljø på kartet. Prisen kan også være en motivasjon for skoler til å jobbe enda bedre med disse spørsmålene. Det er viktig at vi har en juryleder som er faglig dyktig og med bred erfaring til å ta på seg denne oppgaven, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i en pressemelding.
Harkestad Olsen overtar etter Inga Bolstad, som har hatt vervet siden 2015.
— Jeg ser fram til å ta fatt på denne oppgaven. Dronning Sonjas skolepris kan stimulere skolene våre til en mer aktiv tilnærming til en inkluderende skole. Et inkluderende læringsmiljø er et felles ansvar for alle som på ulike måter er involvert i skole og dette er en flott anledning for å belyse god praksis og lære av hverandre. Dette blir en spennende reise å få ta del i, sier Harkestad Olsen.
Dronning Sonjas skolepris ble opprettet i 2005, og delt ut første gang i 2006.
50 millioner kroner til Vikingtidsmuseet
Regjeringen bevilger 50 millioner kroner for å sikre grunnleggende infrastruktur i det nye Vikingtidsmuseet, skriver Universitetet i Oslo (UiO) på sin nettside.
Midlene er tiltenkt ventilasjonsrom, avløp, vann, kabler, heis, trapper og rømningsveier i den gamle delen av museet. Uten midlene ville byggingen ha blitt forsinket, og trolig ville museet ha måttet stenge etter åpning grunnet manglende funksjonalitet.
– Vi er veldig glade over at regjeringen går inn med friske midler for å få på plass disse helt nødvendige funksjonene. Det gjør at byggearbeidet nå kan gå videre med fornyet styrke, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen.
Da kronprinsesse Mette Marit la ned grunnsteinen til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy før sommeren manglet det fremdeles 250 millioner for å sikre videre drift av det eksisterende bygget, som er tenkt brukt til blant annet undervisningsbygg med kafé og restaurant. UiO fikk derfor grønt lys for å skaffe privat finansiering.
Forsknings- og høyere utdanningsminister sa den gang at kostnadsrammen er på nær fire milliarder kroner, mot den opprinnelige kostnadsrammen på 2,14 milliarder.
– Vikingtidsmuseet er omsluttet av utrolig stor interesse og engasjement fra både inn- og utland. Det kommer daglige henvendelser med spørsmål om hva som skjer, når museet vil åpne, og om vi har finansiering til å realisere det hele. Dagens bevilgning tar oss et stort og viktig skritt fremover, sier Aud V. Tønnessen, direktør ved Kulturhistorisk museum.
Nyeste artikler
Studenter mer EU-vennlige enn resten av befolkninga
Fremtiden ser lysere ut enn fryktet. Et kutt på 100 årsverk er blitt til 60
Sendte brev til rektor og styre etter HR-direktørens uttalelser i Khrono
Akademisk staffasje eller pådrivere for pedagogisk utvikling?
20.000 protesterte mot massive utdanningskutt i Nederland: — Ikke gjør det!
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
Student i 60-årene får besøksforbud på UiO
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Rikslønnsnemnda: Unio og Akademikerne får beholde egen tariffavtale