Studiestart på OsloMet august 2018: Noen få måneder senere var kun et fåtall av dem med i valget av studentdemokratiet på universitetet: 7,6 prosent stemte totalt, nedgang på 4,5 prosentpoeng fra 2017. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Dårlig oppslutning i studentvalg

Studentdemokrati. I høst har seks høyere utdanningsinstitusjoner holdt studentvalg og det er ingen som er spesielt glade eller fornøyde med valgdeltakelsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med nye tall fra studenttinget ved Høgskulen i Volda. De hadde valgoppslutning på 21,2 prosent i 2017.)

På NTNU, OsloMet og Universitetet i Stavanger, samt høgskolene Volda, Vestlandet og Innlandet har det vært studentvalg i høst. Alle unntatt Volda opplever synkende og/eller skuffende oppslutning om sine valg.

Denne høsten har seks høyere utdanningsinstitusjoner avholdt studentvalg og det er ingen som er spesielt glade eller fornøyde med årets resultater.

I vårt tilfelle kjører vi konkurranse sammen med valget og gir ut et gavekort på 500 kr til en tilfeldig valgdeltaker.

Simen Langeland

Høgskolen i innlandet har svakest resultat målt i oppslutning. Deretter kommer NTNU, Høgskulen på Vestlandet, OsloMet og Universitetet i Stavanger

Fakta

Valg til studentparlament eller studentting

Her er oversikten med tall for valgoppslutning ved siste valg på ulike universiteter og høgskoler. Listen blir oppdatert etterhvert som vi får informasjon fra de institusjonene som mangler i oversikten.

  • Velger på høsten (6)

NTNU

Valgt Studentting og deretter nytt arbeidsutvalget i starten av november. Valgoppslutningen falt fra 10,9 til 8,4 prosent. Målet var 30 prosent.

Høgskolen i Innlandet

Valgresultatet høsten 2018 ble 4,5 prosents oppslutning, opp fra 2,5 prosent ved forrige valg.

OsloMet

Valgoppslutning i november 2018 ble kun 7,62 prosent. Høsten 2017 var resultatet 12 prosent.

Universitetet i Stavanger

Oppslutning i november 2018 ble 10,9 prosent. Hadde rekordoppslutning med 17,3 prosent høsten 2017.

Høgskulen på Vestlandet

Valget til Studenttinget på Vestlandet er avsluttet. Oppslutningen i 2018 var på 10,44 prosent, en nedgang på nesten 3 prosentpoeng fra 2017, da oppslutningen var 13,35 prosent.

Høgskulen i Volda

Liten nedgang fra 21,7 prosent i 2017 til 20 prosent i september 2018.

  • Velger på våren (6)

Høgskolen i Molde

Våren 2018 var det en valgoppslutning på 12 prosent.

Universitetet i Oslo

Valgoppslutning våren 2018 var 16,3 prosent.

Universitetet i Bergen

Oppslutningen om valget våren 2018 var på 19,58 prosent, ned fra 22,5 prosent året før.

NMBU

Oppslutningen om valget våren 2018 var på 13,3 prosent.

UiT Norges arktiske universitet

Har valg i februar, mars hvert år. Oppslutningen senvinter 2018 var 11,08 prosent.

Universitetet i Agder

Valgoppslutningen våren 2018 var 13,5 prosent.

I Volda var valgdeltagelse på 21,2 prosent ved studenttingsvalet 2017 og 20 nå, og holder seg relativt høy.

Ned 3 prosentpoeng på HVL

Av alle studentene i manntallslistene ved Høgskulen på Vestlandet, endte valget til studenttinget opp med en total valgoppslutning på 10,44 prosent, herunder 12 prosent i region sør, 11prosent i region midt og 8 prosent i region nord.

Dette er en nedgang fra 2017 på nesten 3 prosent poeng, da var oppslutningen på 13,32 prosent.

— Vi er svært fornøyd med å ha fått valgt et nytt studentting, og gleder oss til å ta fatt på et nytt og spennende år sammen med de nyvalgte representantene, sier Bjørn Olav Østeby, leder av Studenttinget på Vestlandet.

Nedgang på 4,5 prosentpoeng

På OsloMet ble det avgitt totalt 1589 stemmer, som gir en valgoppslutning på 7,62 prosent. Dette er en nedgang på 4,5 prosentpoeng og det dårligste valget institusjonen har hatt noen gang.

Studentleder Bjørn Harald Hegreberg Garborg fryktet nedgangen i forkant.

Det var langt færre kandidater far de ulike fakulteter som stilte til valg, og dette påvirker oppslutningen direkte negativt.

Han trekker fram at arbeidsutvalget selv har valgt å være synlige, og ville ikke presse studenter til å stille opp.

— Kanskje burde vi presset på litt mer, sier Garborg og legger til:

— Vi er ellers usikre på hva som gjør at vi har fått en lav oppslutning. Det har ofte vært argumentert med at synlighet er det viktigste for høy oppslutning, men vårt synlighetsarbeid og rekkevidden vi fikk av det viser at det ikke alltid er sant.

Oppslutningen på hvert fakultet på OsloMet:

  • Teknologi, Kunst og Design: 13,16%
  • Samfunnsvitenskap: 7,64%
  • Helsevitenskap: 7,23%
  • Lærerutdanning og Internasjonale studier: 5,5%

Nedgang på 6,4 prosent i Stavanger

Høsten 2017 opplevde de rekordoppslutning i studentvalget på Universitetet i Stavanger (UiS), 17,5 prosent utgjorde en god vekst fra 2017.

I 2018 opplever de en kraftig tilbakegang også i stavanger med en oppslutning på 10,9 prosent, og dermed en nedgang på 6,6 prosentpoeng.

Cathrine J. Sønvisen er leder for Studentorganisasjonen i Stavanger.

— Vi pleier å avholde valget i oktober, men i år ble det litt sent, i slutten av november, og dermed midt oppe i eksamensinnspurt for mange studenter, trekker hun fram som en viktig grunn til årets lave valgoppslutning.

Hun trekker fram at studentene generelt var enig i mange av kampsakene til listene.

— Mange av studentene syntes det var mange bra kampsaker fra hver av listene og klarte derfor ikke bestemme seg hvem de skal stemme på, sier Sønvisen.

Hun trekker også fram at det at det ikke er så store skillelinjer i studentpolitikken, samtidig som studentene i hovedsak har det ganske bra, nok også er viktige forklaringer på den litt generelle lave valgoppslutningen, ikke bare i Stavanger, men også ved flere andre læresteder.

— Jeg tror også at mange studenter ikke vet hva et studentvalg er eller hva et studentparlament gjør, så derfor vil ikke mange stemme før de vet hva det går ut på, legger studentlederen i Stavanger til.

Bare 4,5 prosent av studentene på Innlandet stemte

Høgskolen i Innlandet har i høst hatt det absolutt svakeste resultatet med tanke på manglende oppslutning i valgt til studentparlament eller ting av alle universitet og høgskoler.

de hadde rett nok en vekst i oppslutningen på 2 prosentpoeng fra 2017, men studentene er på ingen måte fornøyd med oppslutning på 4,5 prosent. Det svake resultatet på 2,5 posent i 2017 ble forklart med utfordringer med stemmeordningen.

— Vi har kun økt med 2 prosent fra i fjor, det er jo faktisk helt krise. Det viser hvor lang vei vi har å gå. I fjor var det systemsvikt som førte til en lav valgoppslutning, men i år så var alt lagt til rette i systemene i alle fall, forteller leder i parlamentet Lisa Marie Mandfloen.

Mandfloen legger til:

— Samtidig så vet jeg at dette blir en god motivasjonsfaktor til neste urnevalg. Tror det også kan være en faktor at valgurnene er åpne i kun 48 timer, så det er også noe StInn bør se på. Vi planlegger evaluering av valget, både rekruttering og kampanje. Vi tar i gjerne mot innspill og ideer.

Skuffa på NTNU

NTNU hadde valg til sitt studentting i begynnelsen av november. Det endte opp med at 3381 av de 42.000 studentene stemte, en oppslutning på rekordlave 8,4 prosent, skriver Under Dusken.

Studentavisen skriver at det ble satt opp et mål om 30 prosent oppslutning i fjor, men det endte med en nedgang på 2,5 prosentpoeng sammenlignet med 2017.

Avtroppende leder Sindre Kristian Alvsvåg i Studenttinget synes det er synd at en så liten prosentandel av studentene stemmer hvert år.

— Vi må bli flinkere til å føre opp ideer underveis. Både i Studentrådet og Studenttinget dukker det opp mange forslag til forbedring i løpet av valgperioden. Dessverre blir de ikke alltid videreført til det kommende Studenttinget, sier Alvsvåg, til Under Dusken.

Noen dager etter at valget var klart valgte så NTNU-studentene ledelse for Studenttinget 2019, og leder ble Cecilie Bjørnsdotter Raustein.

Ifølge Under Dusken er Raustein enig i at valgets oppslutning var skuffende.

— Vi må tenke nytt for å synliggjøre Studenttinget, og vi må tørre å tenke utenfor boksen, sier Raustein.

Les også om valgene i 2017

Volda: 20 prosent

Studenttinget i Volda hadde rekordhøy oppslutning ved valget i 2017, med 21, 2 prosent og gikk dermed noe ned i år.

Simen Langeland er leder for Studentparlamentet ved Høgskulen i Volda.

— Vi har de siste årene hatt god oppslutning ved valget. I år hadde vi rundt 800 stemmer, antall studenter er cirka 4000, og med tanke på at mange også er nettstudenter som ikke deltar i studentsamfunnet, så er vi godt fornøyd med alt fra 500 til 1000, stemmer forteller Langeland til Khrono.

På spørsmål om hva de gjør for å øke oppslutningen om valget forteller Langeland:

— Det vi har merket er at studenter ofte trenger en gulrot for å stemme. I vårt tilfelle kjører vi konkurranse sammen med valget og gir ut et gavekort på 500 kr til en tilfeldig valgdeltaker.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS