Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø mener at det viktigste er at studentene ikke blir skadelidende i varslingssaken om sensurmetoder ved HiOA, og kobler nå inn studieutvalget i saken. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Departementet gir ingen klare svar i varslersaken

Departementet har svart på høgskolens spørsmål vedrørende sensur i varslersaken. Varsler Einar Belsom er skuffet og mener at HiOA ikke har spurt om det som er sakens kjerne: Rettferdig sensur. HiOA skal likevel gå gjennom sensurreglene sine.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den pågående varslersaken ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er en viktig del av stridens kjerne om det er databeregnet og administrativt beregnet karaktersetting via FS-systemet eller sensorenes vurderinger som skal legges til grunn ved sensur der delemner inngår ved eksamen. Varsleren, førsteamanuensis Einar Belsom, mener at FS-metoden, som høgskolen benyttet da de overprøvde hans og ekstern sensors sensur til juleeksamen i fjor, gir feil og urettferdige karakterer. 18 studenter fikk dårligere karakter og to studenter bedre karakter enn det sensorene hadde gitt dem, etter at de ble fastsatt via FS-systemet.

Belsom har fått støtte av HiOAs varslingsnemnd og saken skal opp til behandling i høgskolestyret på møtet 22. oktober. Ledelsen ved høgskolen har ikke villet kommentere saken før de har fått svar og råd hos departementet. 

Sist fredag kom svaret fra Kunnskapsdepartementet. 

Belsom stusser over spørsmålene til departementet

— Jeg stusser over spørsmålsstillingen, sier Einar Belsom.

— I min dialog med høgskoleledelsen har jeg fått forståelse av at de skulle avklare med departementet om hvordan de skulle håndtere den konkrete saken med studentene ved HiOA som har fått bedre og dårligere karakter som følge av FS-metoden, men det er ikke spurt om dette i brevet fra skolen, sier han og mener også at HiOA i sitt brev ikke stiller spørsmål om det som er sakens kjerne: At FS-metoden gir urettferdige karakterer, der det faktisk kan ende opp med at en faglig sterkere student får dårligere karakter enn en faglig svakere student. 

I brevet fra Kunnskapsdepartementet heter det blant annet at «Ved bruk av ulike vurderinger der delkarakterene regnes sammen til en samlet karakter som føres på vitnemålet, er det viktig at institusjonene gir retningslinjer hvor det fremkommer hvilke karakterer som inngår i beregningsgrunnlaget for sluttkarakteren, hvordan de ulike delkarakterene vektes ved beregningen og hvordan klageadgangen er for de ulike delvurderingene. Dette skal både sikre foruberegnelighet for studentene og sikre likebehandling ved at alle studentene får en sluttkarakter fastsatt etter samme metode.». De skriver videre at så lenge utdanningsinstitusjonen har fastsatt en vurderingsordning med delkarakterer som inngår i en samlet sluttkarakter med klare retningslinjer for vekting, mener departementet at «det ikke er av betydning om sluttkarakteren regnes ut av sensor, administrasjonen eller et datasystem».  

Ikke diskutert sakens kjerne

Departementet er ikke gitt anledning til å diskutere sakens kjerne.

Einar Belsom

Det viktigste for meg å få kommunisert ut er studentene ikke skal bli skadelidende i denne saken.

Ann Elisabeth Wedø

-- Departementet er ikke gitt anledning til å diskutere sakens kjerne. Hvis HiOA f.eks. hadde spurt i brevet om det er riktig at de beste studentene kan få dårligere karakter enn de svakere studentene ved bruk av datasystemet, så kan det være at man hadde fått et annet svar. Jeg vet ikke om det er bevisst eller ubevisst at de ikke har spurt om det vi egentlig er uenige om her, sier Belsom (bildet under). 

— Nå er det endt opp i at departementet har svart på selvfølgeligheter, for eksempel at studentene skal vite på forhånd hvordan sensuren skal foregå. Ved den aktuelle eksamen på HiOA som det her er snakk om var ikke dette opplyst i emneplanen, den sier rett og slett ikke noen klart om det, men jeg er selvfølgelig enig i at det burde den gjøre, sier Belsom - og som da vil at den skal si at det er sensor som skal regne ut karakterene - ikke et datasystem. 

Høgskoledirektøren er fortsatt taus om saken

— Det som står fast og som er viktigst for meg å få kommunisert ut er studentene ikke skal bli skadelidende i denne saken, sier høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø og understreker at det er både rektor/styreleder og hun enige om. 

— Men fikk du de avklaringene du trengte i svarbrevet fra departementet? 

— Jeg ønsker fortsatt ikke å kommentere på innholdet i den konkrete varslersaken, men jeg ser behov for - og ønsker å involvere - studieutvalget ved HiOA som saksforbereder til høgskolestyremøtet i oktober, sier Wedø. Hun ønsker at de skal utrede saken rent prinsipielt, men også i forhold til den konkrete saken hvor 18 studenter er blitt skadelidende og fått nedsatt karakter som følge av HiOAs håndtering av sensuren. 

På høgskolens hjemmeside, Hioa.no, skriver de at «Etter mottak av brevet har høgskolen bestemt at behovet for tydeliggjøring av våre retningslinjer skal vurderes nærmere» og at studieutvalget også skal gjennomgå emneplaner slik at det ikke skal være noen tvil om grunnlaget for karakterfastsettelse i de enkelte fag.

— Einar Belsom, varsleren selv, mener at departementet ikke er gitt anledning til å diskutere det som egentlig er sakens kjerne, nemlig om studentene får en rettferdig karakter eller ikke, fordi dere ikke har stilt det spørsmålet? 

— Det er en så viktig sak dette at jeg gjerne vil bruke god tid for å få best mulig kvalitet i saksbehandlingen, og ønsker derfor ikke å kommentere brevets innhold nå, sier Wedø. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS