Ble offer for sensurkonflikt og gikk fra A til B
Magnus Hagelund er en av studentene som fikk karakteren sin nedsatt som følge av uenighet mellom sensorene og HiOAs administrasjon om sensur. — Så godt som alt i denne saken er kritikkverdig, sier han.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Magnus Hagelund har avsluttet sin bachelor ved HiOA med dårligere karakter enn det sensorene, faglærer sammen med en ekstern sensor, syntes han skulle ha. Hagelund er en av 38 studenter som tok eksamen i bacheloremnet Managerial Accounting til jul i fjor. Han er også en av de som fikk karakteren satt ned et hakk etter at HiOAs administrasjon og ledelse overprøvde sensorenes karakterfastsetting.
Uenigheten om sensurmetode har ført til HiOAs første varslingssak. HiOAs varslingsnemnd har hatt saken til behandling i sommer og gir varsleren, faglærer og førsteamanuensis ved Institutt for økonomi og adminstrasjon, Einar Belsom, medhold i kritikken rundt karakterfastsettingen og ber høgskoledirektøren om å rette opp feilene for studentene som ble rammet. 18 studenter fikk nedsatt karakter og to studenter fikk bedre karakter enn det Belsom og den eksterne sensoren hadde gitt dem.
Hagelund har hatt en midlertidig jobb i bank mens han har tatt noen ekstra emner, og om to uker reiser han til Edinburg for å ta en master i finans.
— Jeg trodde denne saken var død og begravet for lenge siden, helt til jeg leste om den på Khrono, sier Hagelund.
Fikk informasjon gjennom Fronter
Selv ville han ikke ha vært klar over at han hadde fått dårligere karakter enn det sensorene hans hadde gitt ham hvis det ikke var for at en av de andre medstudentene hadde bedt om en begrunnelse for karakteren sin. I den forbindelse mente faglærer og varsler Belsom at han måtte informere alle studentene om situasjonen som var oppstått og la derfor ut en forklaring på Fronter som nådde alle studentene.
— Hadde det ikke vært for den meldingen hadde jeg ikke visst om saken, og ikke kunnet klage, sier Hagelund.
For Magnus Hagelund klagde og krevde å få tilbake sin opprinnelige karakter A, som sensorene, faglærer Belsom og en ekstern sensor, hadde gitt ham. Først fikk han ikke medhold hos høgskolen, men så behandlet Klagenemnda ved HiOA saken. De ga heller ikke Hagelund medhold i at han burde få tilbake sin opprinnelige karakter, men ga ham ny sensur.
Først i juli i år fikk jeg endelig karakteren min på eksamen fra desember i fjor.
Magnus Hagelund
Måtte vente lenge på karakter
— Den nye sensuren konkluderte også med en B, altså dårligere enn den opprinnelige karakteren min, sier Hagelund. Og det tok sin tid før den endelige karakteren var fastsatt:
— Først i juli i år fikk jeg endelig karakteren min fra eksamen i desember i fjor. Og da hadde jeg ringt og mast og purret på skolen flere ganger. Det var en skikkelig nervepirrende tid før jeg fikk beskjed om jeg kom inn i Edinburg eller ikke. Det kunne ha vippet, men heldigvis hadde jeg greie karakterer i de andre emnene, sier Hagelund, som mener at informasjonen fra HiOA har vært under enhver kritikk i denne saken.
— Det har så godt som ikke vært noen informasjon til meg underveis. Jeg fikk beskjed om at en av lederne skulle ringe rundt til alle oss berørte studenter og beklage det vi var utsatt for og at behandlingen hadde tatt så lang tid, men jeg har ikke hørt noen ting, sier Hagelund.
Mener håndteringen er sterk kritikkverdig
— På meg virker det som om skolens ledelse har gjort det de kan for å holde sakens realiteter skjult for oss studenter, som faktisk er dem saken angår. Det virker som om de ikke ville at vi skulle klage på karakterene, sier han - og mener at hele situasjonen som både studentene og faglærer Belsom har havnet i er sterk kritikkverdig.
— Jeg gir min fulle støtte til Einar Belsom. Han er en inspirerende, god og ansvarsfull lærer og foreleser. Og at han nå blir straffet for å stå opp for oss studenter og for å ville gi oss en rettferdig vurdering er bare trist, sier Hagelund.
Oppfordrer HiOA til å rydde opp
— Høgskolen burde nå være såpass at de innrømmet feil og rettet opp karakterene og hele saken. Det er skummelt å tenke på at kanskje både jeg - og mange med meg kan ha fått andre karakterer enn det vi både fortjener og burde hatt, sier Hagelund.
— Som student tar du for gitt at du får en rettferdig vurdering ved eksamen, men når sensorenes bedømming blir satt til side for en administrativ karakterhåndtering er det skremmende, sier han.
De fleste studentene som tok den omstridte eksamen til jul har nå sluttet og er spredt for alle vinder.
— Jeg vet ikke hvem de andre er, og har ikke snakket med noen av dem om denne saken, det er også veldig dumt, sier Magnus Hagelund, som hadde forventet bedre enn dette av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!