Debatt ● Arvid Ellingsen

Vi må bygge yrkesveien ferdig

Vi håper at Kunnskapsdepartementet og statsråd Oddmund Hoel legger merke til at en samlet studentbevegelse og utdanningssektor nå slutter seg til at fagskolene må få opprykk, og at det må bygges to ulike søyler.

Portrett av Arvid Ellingsen
Arvid Ellingsen, Leder i Nasjonalt fagskoleråd, jubler over å ha fått støtte fra Universitets- og høgskolerådet (UHR).
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Et samlet Nasjonalt fagskoleråd jublet over nyheten om at Universitets- og høyskolerådet mener det bør utvikles to parallelle søyler i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk.

Høyere yrkesfaglig utdanning er i sterk vekst, men samtidig svært liten i forhold til høyere akademisk utdanning. Derfor er vi opptatt av å styrke den yrkesfaglige utdanningen helt til topps i utdanningssystemet. Men det må skje på en slik måte at den styrker egenarten og den erfaringsbaserte utdanningen som fagskoler skal være. 

Det er svært lett å slutte seg til UHR sitt ønske om å bygge et såkalt binært system, med en søyle for fagskolene og en ett for universitet og høgskoler. Nasjonalt fagskoleråd har lenge kjempet for dette.

UHRs leder Sunniva Whittaker skriver også at de anerkjenner fagskolesektorens behov for å tilby utdannelser på høyere nivå i kvalifikasjonsrammeverket enn i dag. 

UHR slutter seg dermed til rekken av viktige aktører som støtter at fagskolene skal få opprykk og at det bør utvikles to parallelle søyler i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Tidligere har også Norsk Studentorganisasjon støttet dette, og de står nå sammen med Organisasjon for norske fagskolestudenter om å bygge yrkesveien ferdig. 

UHR slutter seg dermed til rekken av viktige aktører som støtter at fagskolene skal få opprykk og at det bør utvikles to parallelle søyler i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk.

Arvid Ellingsen

I tillegg fikk vi en tydelig støtte på dette fra direktøren i HK-direktoratet, Sveinung Skule som under en debatt av HØY på Arendalsuka uttalte følgende: Det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket bør endres sånn at fagskolene også skal kunne levere utdanninger på nivå 6 og 7, altså sagt veldig forenkla på nivå med bachelor og master. Så får vi finne ut hva vi skal omtale dette som, selv om de fleste allerede snakker om yrkesbachelor og yrkesmaster.

Nasjonalt fagskoleråd vil takke UHR for at vi kan stå sammen om fremtidens utdanningssystem. Vi er begge opptatt av vår egenart og det er avgjørende at det er enighet om at den skal bevares i begge søylen. 

Vi håper også at Kunnskapsdepartementet og statsråd Oddmund Hoel legger merke til at en samlet studentbevegelse og utdanningssektor nå slutter seg til at fagskolene må få opprykk, og at det må bygges to ulike søyler. Slik kan vi styrke all høyere utdanning, for å møte fremtidens kompetansebehov.

Powered by Labrador CMS