Debatt ● Sveinung Arnesen
Vi bør hjelpe når krigen i Ukraina stopper samfunnsundersøkelser
Norge bør finansiere Ukrainas deltakelse i Den europeiske samfunnsundersøkelsen ESS ERIC. Dette er en investering i kunnskap, gjenoppbygging og europeisk samarbeid.

Mens krigen i Ukraina raser videre, trues ikke bare landets infrastruktur og økonomi, men også dets evne til å samle inn og analysere samfunnsdata. Landet har ikke økonomiske ressurser til å gjennomføre neste runde av Den europeiske samfunnsundersøkelsen (ESS ERIC), en av de mest anerkjente samfunnsvitenskapelige infrastrukturene i Europa.
Dette er et tap ikke bare for Ukraina, men for hele Europa, som mister en enestående mulighet til å dokumentere og forstå de sosiale og politiske dynamikkene i et krigsrammet land.
ESS ERIC er en tverrnasjonal befolkningsundersøkelse som i over 20 år har samlet inn spørreundersøkelsesdata fra de fleste europeiske land. Den kartlegger stabilitet og endringer i sosiale strukturer, leveforhold og holdninger i Europa.
Norge har vært med siden starten og er tett involvert, blant annet som setteland for den overordnete internasjonale koordineringen som Storbritannia har ansvar for. Britiske myndigheter finansierte forrige runde med datainnsamling i Ukraina.
Nå må Norge kjenne sin besøkelsestid og sørge for at viktige holdningsdata i denne kritiske tiden blir samlet inn.
Norge har allerede besluttet å øke sin støtte til Ukraina betraktelig i år, både militært og sivilt. Det er viktig å finne prosjekter som sikrer at midlene brukes effektivt, og som kan settes i gang raskt.
ESS ERIC er en etablert, veldrevet forskningsinfrastruktur, og datainnsamlingsarbeidet er gryteklart. Kostnadene for gjennomføringen er stipulert til om lag tre millioner kroner — en overkommelig sum sett i lys av den totale norske støtten til Ukraina.
Gjennom denne infrastrukturen vil vi få et kunnskapsgrunnlag for både akademia og politikkutforming, og vi vil støtte ukrainske forskere i deres arbeid med å forstå og forme gjenoppbyggingen av sitt eget samfunn. Innsamlede data blir gratis og lett tilgjengelig for alle, og vil komme til å bli brukt av forskere, studenter og andre verden over.
Dette handler ikke bare om forskning, men om solidaritet. Å sikre Ukrainas deltakelse i ESS vil ikke bare bidra til bedre kunnskap og politikk, men også styrke landets tilknytning til det europeiske forskningssamarbeidet og fellesskapet.
Vi har både mulighet til og ansvar for å bidra.