UiT Norges arktiske universitet
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
Han skulle først sparkes på dagen, men fikk beholde jobben. Nå kaster ny kartlegging lys over varsler med beskyldninger om seksuelle krenkelser og maktmisbruk.
Det er avisa Nordlys som i ett år har gravd i det som omtales som den største varslingssaken noen gang ved UiT Norges arktiske universitet.
I Nordlys’ sak framstår saken som langt mer omfattende enn det som tidligere har vært kjent for offentligheten. Avisen hevder også at UiT har dekket over vesentlige sider ved saken gjennom å nekte innsyn i dokumenter som skal være offentlig tilgjengelige.
Saken dreier seg om professor i indremedisin og leder for forskningssenteret TREC (Senter for tromboseforskning), John-Bjarne Hansen. Han beskyldes av tidligere stipendiater og medarbeidere for trakassering, seksuelle krenkelser, utfrysing og maktmisbruk.
Flere tidligere ansatte som hevder å ha blitt utsatt for alvorlige krenkelser av senterlederen i Tromsø, står nå fram i avisa med navn.
Hansen har hele tiden benektet beskyldningene og hevdet at han er utsatt for et komplott. Han er fortsatt senterleder og får også støtte fra medarbeidere som mener arbeidsmiljøet har vært svært godt, stikk i strid med beskrivelsene i varslene og kilder Nordlys har vært i kontakt med.
Ble gransket
I 2020 startet en granskingsgruppe et arbeid for å undersøke saken, etter at det var kommet flere varsler mot Hansen. Da UiT-ledelsen i 2021 fikk rapporten på sitt bord, ble konklusjonen raskt trukket. Professoren måtte avskjediges. Med andre ord: Han måtte sparkes på dagen. Grunnen var det granskingsgruppen oppfattet som alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven.
Ifølge granskingsrapporten hadde Hansen systematisk trakassert flere ansatte ved universitetet.
Ifølge Nordlys fikk UiT-ledelsen presentert fire separate varsler, signert tolv personer, som skildrer tilfeller av seksuell trakassering og mobbing ved forskningssenteret TREC. Flere av de som signerte varselet, skal ha ønsket å være anonyme av frykt for gjengjeldelse og represalier fra professoren.
I 2021 skal det ha kommet inn et varsel til, om en rekke tilfeller av seksuell trakassering, signert flere tidligere ansatte ved forskningssenteret.
Ifølge Nordlys har til sammen 33 personer stilt seg bak de ulike varslene.
Flere stipendiater og forskere skal i løpet av en periode på flere år ha sluttet brått. Andre er blitt sykemeldt, og en av dem som står fram i avisen forteller om selvmordstanker i kjølvannet av behandlingen hun hevder hun ble utsatt for.
Varslene mot Hansen skal ha kommet første gang i desember 2019, så i februar 2020, og igjen i oktober 2021.
Sier de ikke visste
I den omfattende saken som Nordlys publiserte 7. desember, kommer det fram at UiT-ledelsen skal ha fått flere bekymringsmeldinger om uholdbare arbeidsforhold ved senteret som ble ledet av Hansen også før varslene kom inn.
Både tidligere rektor Anne Husebekk og nåværende universitetsdirektør Jørgen Fossland sier til avisen at de ikke har mottatt slike meldinger og ikke har vært kjent med problemene på TREC før 2019.
For de aller fleste som ikke var involvert, var saken lenge ukjent. Først da John-Bjarne Hansen i 2021 gikk til søksmål mot sin arbeidsgiver for ærekrenkelser, ble saken offentlig kjent. Rettssaken skulle etter planen gå på nyåret i 2022, og var berammet til 14 dager i tinghuset i Tromsø.
Så ble rettssaken brått avlyst.
Som Khrono den gang omtalte, ble det på bakrommet inngått forlik mellom Hansen og UiT. I forliksavtalen, som Khrono fikk innsyn i, gikk det fram at UiT ville dekke Hansens advokatregninger på en million kroner.
I avtalen ble professoren gitt en advarsel. Samtidig uttrykte UiT forståelse for at Hansen hadde «opplevd varslingssaken og behandlingen av den som en belastning».
Professoren: — Ubalansert
Til Khrono sier Hansen at han mener Nordlys’ framstilling har store mangler, er ubalansert og mangler viktig dokumentasjon:
— Nordlys har stort sett bare fått tilgang på varslene, men ikke til mine 175 sider med tilsvar med mer enn 700 sider vedlegg. Da blir framstillingen nødvendigvis ubalansert og ufullstendig.
Han legger til at det er vanskelig å kommentere saken også etter at den ble publisert i Nordlys.
— Det blir lett oppfattet som forsvarstale. Imøtegåelser kan bli tolket som gjengjeldelser. I tillegg begrenser taushetsplikten hva jeg kan si, siden jeg fungerte som leder i tiden varslene om påståtte hendelser kom inn, sier Hansen.
TREC har lenge vært et av UiTs flaggskip, og Hansen er blitt regnet som en av de aller fremste forskerne på sitt medisinske spesialfelt, blodpropp. Senteret har også gjennom årene innhentet store summer i privat finansiering.
UiT: Ikke noe nytt
Khrono har vært i kontakt med UiT-ledelsen. Den mener det «verken i omfang eller innhold er (…) fremkommet vesentlig nytt for UiT» i Nordlys' reportasje. I en e-post avviser rektor Dag Rune Olsen at UiT har holdt tilbake informasjon om saken.
«Det viktige og relevante for saken har vært kjent for UiT gjennom de varslene som kom inn i 2019/2020 og de omfattende undersøkelsene UiT selv gjorde i oppfølgingen av disse frem mot at saken ble ferdig behandlet i 2022. Det er i stor grad også dette materialet Nordlys baserer seg på», skriver han til Khrono.
På spørsmål fra Khrono om UiT vil gjøre mer for å rydde opp etter avisens avsløringer, viser rektor til at universitetet har gjennomgått internrevisjon og etablert etiske retningslinjer for veiledere og for undervisning i 2022 (etter lovendringer i 2019 og 2020). Han viser også til den digitale varslingskanalen «Si ifra», og at dette er «det første en ansatt eller student møter når de logger på».
«Også UiT benytter seg av arbeidsmiljøundersøkelser som grunnlag for arbeidet med å utvikle et trygt og stimulerende arbeidsmiljø, og UiT har i tillegg hatt en egen undersøkelse for PhD-studenter. God ledelse er en forutsetning for et godt arbeidsmiljø, derfor vil dette ha fokus fremover både når nye ledere tiltrer og i program for lederutvikling», skriver Olsen.