Kortnytt

Utenlandske studenter kan komme til Norge

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. juli kan studenter som har fått opptak til studier i Norge komme til landet. Dette vil gjelde både for studenter med rett til studieopphold etter EØS-reglene og studenter med oppholdstillatelse for studieopphold etter reglene som gjelder for tredjelandsborgere. Unntaket omfatter også utvekslingselever i videregående opplæring og folkehøyskoleelever.Dette kommer frem i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Statsråd Henrik Asheim er glad for at utenlandske studenter kan komme til Norge i høstsemesteret.

– Jeg har gjennom hele denne perioden ønsket en mest mulig normal situasjon til høstens studiestart. En del av det er å kunne ønske internasjonale studenter velkommen til Norge og til norske universiteter og høyskoler. Jeg vet at mange institusjoner gleder seg veldig til å ta imot sine nye internasjonale studenter, og det gjør jeg også, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldingen.

Karantenereglene vil være gjeldende for studentene som kommer fra utlandet.

Flere norske universitet og høgskoler har sagt nei til all utveksling kommende semester, og noen, som Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet har også sagt nei til innveksling. Andre, som NTNU, har sagt at de vil forsøke å kunne ta imot studenter fra andre land.

(Hilde Kristin Strand / Khrono)

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

  • Første kvinnelige professor i medisin blir ridder

    Elise Lystad

    Professor emeritus Kirsten Kjelsberg Osen utnevnes til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder Universitetet i Oslo (UiO).

    Olsen var Norges første kvinnelige professor i medisin. Flere internasjonale kollegaer anbefalte at Olsen skulle utnevnes, deriblant nobelprisvinnerne i medisin May-Britt Moser og Edvard Moser.

    — I fagmiljøet ved «Anatomen» har Kirsten Osen vært en enestående inspirator, der hun med positiv innstilling og skarp observasjonsevne har vært en viktig pedagogisk og faglig ressurs for mange yngre forskere, sier professor Trygve Leergaard ved institutt for medisinske basalfag ved UiO, der Olsen har jobbet.

    Selv sier hun til UiO at hun var «på rett sted til rett tid» i 1971, da hun ble Norges første kvinnelige medisinprofessor. Mange kvinnelige kolleger hadde gått foran. Olsen ble ansatt på det nye universitetet i Tromsø, og returnerte etter hvert til Anatomisk institutt ved UiO, som nå heter Seksjon for anatomi.

    — Det er seksjonen som har gitt meg mulighet til, ved siden av undervisning, å følge mine forskerinteresser gjennom 62 år, hvorav halvparten som emeritus, sier hun.

  • Pris til Kalle Moene

    Solveig Mikkelsen

    Professor og økonom Kalle Moene er den første mottakeren av Victor D. Normanns formidlingspris.

    Prisen skal ære Normann som gikk bort i høst.

    -- Dette er en stor ære. Victor D. Normann har vært et forbilde. Når Victor snakket, ble økonomi enkelt. Igjen, dette er noe å strekke seg etter, sier Kalle Moene i ei pressemelding fra Norges Handelshøyskole.

    Moene, som er professor emeritus ved Universitetet i Oslo, får prisen for sitt engasjement som økonom og formidler.

    Prisen er på kr 50.000, og ble delt ut første gang under Alumnikonferansen i Oslo 18. oktober.

    Atle Bergshaven, Herbjørn Hansson og Jens Ulltveit-Moe, samt NHH-alumni og venner av Norman har tatt initiativet til og finansierer prisen.

  • Ny ledelse i AYF

    Elise Lystad

    I går ble det avholdt generalforsamling i Akademiet for yngre forskere (AYF), som valgte Guro Nore Fløgstad og Bjørn Hallstein Holte som henholdsvis ny leder og nestleder, skriver de i en pressemelding.

    — Det er turbulente tider i norsk akademia, og oppsigelser og sluttpakker er en realitet for vitenskapelig ansatte ved flere institusjoner. Kutt i kunnskapssektoren, kombinert med raske endringer, påvirker særlig yngre forskeres akademiske frihet, forskningsvilkår og arbeidsforhold, sier nyvalgt leder Fløgstad.

    Fløgstad er professor i lingvistikk og norsk ved Institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Oslo. Hun ble medlem i AYF i 2022.

    — AYF blir 10 år neste år, og har gjennom disse årene vært en sentral stemme og viktig dialogpartner i norsk akademia, takket være iherdig innsats fra våre medlemmer som representerer vitenskapelig tyngde og bredde. Vi vil jobbe for at yngre forskere blir hørt i offentligheten, sier nestleder Holte.

    De to er valgt inn for et år, til neste generalforsamling i 2025.

    I tillegg til disse to består nå styret av styremedlemmene Aase Kristine Lundberg, Erik Knudsen og Haley De Korne. De Eksterne styremedlemmene er Trygve Svensson og Anine Kierulf. Førstevara er Lene Liebe Delsett og Marius Korsnes.

    Til venstre Bjørn Hallstein Holte og Guro Nore Fløgstad. Fra generalforsamlingen til Akademiet for yngre forskere i Bergen.
  • Nytt samarbeid for unge forskere

    Elise Lystad

    Konkurransen Unge Forskere (KUF) og CAS – Senter for grunnforskning inngår samarbeid, melder førstnevnte på sin nettside.

    Med det nye samarbeidet kan KUF opprette en ny pris, kalt CAS Grunnforskningspris.

    Grunnforskning defineres som eksperimentell eller teoretisk aktivitet ment til å avdekke ny kunnskap om observerbare fakta og underliggende fenomener, skriver KUF. Primært er den drevet av nysgjerrighet.

    KUF drives av Akademiket for yngre forskere, med hensikt å skape begeistring og engasjement for forskning hos unge. Elever på ungdoms- eller videregående skole kan søke, og må være fylt 13 år i kalenderåret konkurransen gjennomføres i.

  • Bergen Arkitekthøgskole akkreditert

    Elise Lystad

    Bergen Arkitekthøgskole (BAS) har nå fått akkreditering som høyskole etter at Nokut godkjente det systematiske kvalitetsarbeidet ved institusjonen, skriver Nokut.

    – Vi vil gratulere BAS med institusjonsakkrediteringen, som innebærer at de vil få større fullmakter til selv å kunne akkreditere studieprogrammer. Godkjenningen fra Nokut betyr at BAS nå kan søke Kunnskapsdepartementet om endret institusjonskategori. Det endelige vedtaket om endret status gjøres av Kongen i statsråd, sier direktør i Nokut Kristin Vinje i en pressemelding.

    Akkrediteringen som høyskole innebærer at institusjonen nå kan akkreditere egne studietilbud på bachelornivå.

    En sakkyndig komite har vurdert BAS sin søknad om akkreditering, og saken ble behandlet av Nokuts styre i februar. Der vedtok styret at akredditering kan gis når systematisk kvalitetsarbeid er godkjent. Det gjorde Nokut forrige uke.

    I vurderingen fra den sakkyndige komiteen vises det til at “BAS bidrar med forsknings- og kunstnerisk utviklingsarbeid av høy kvalitet, og at høyskolen har markert seg i internasjonale sammenhenger”.

  • Ny utfordrer i Unio-valg

    Elise Lystad

    Kristian Mollestad, som er Forskerforbundets nestleder, stiller nå som lederkandidat for toppvervet i Unio, melder Forskerforum.

    — Det er Unios medlemmer som bærer velferdsstaten vår. Der har Unio en kjempeviktig rolle, og det er vi som skal bli hørt og lyttet til i første omgang når det gjelder utviklingen av velferdsstaten, og ikke minst offentlig sektor i et vidt begrep, sier han.

    Det er totalt tre kandidater til vervet. I tillegg til Mollestad stiller leder i Forskerforbundet Guro Lind og tidligere leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

  • Vant dekan­valg

    Sveinung Engeland

    Hans Jacob Rønold blir ny dekan på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

    Han vant dekanvalget med 59,24 prosent av stemmene, mens motkandidat Pål Barkvoll en oppslutning på fikk 40,76 prosent, skriver Uniforum.

    Portrett Hans Jacob Rønold
    Hans Jacob Rønold

    Rønold fikk hele 83.65 prosent av studentstemmene, og 51,1 prosent av de ansattes stemmer.

    Rønold er i dag prodekan for studier og undervisning under nåværende dekan Tiril Willumsen. Janne Reseland, som blir ny prorektor for forskning, er visedekan for forskning og forskerutdanning.

    Anders Verket blir visedekan for etter- og videreutdanning, Qalbi Khan studiedekan for prekliniske fag og Tove Wigen studiedekan for kliniske fag.

  • Topptung konferanse om Kinasamarbeid

    Elise Lystad

    I går gjennomførte Kunnskapsdepartementet den 8. rundebordskonferansen om Kinasamarbeid, med god tilstedeværelse fra akademia, melder de i en pressemelding.

    Institutt for Energiteknikk (IFE) og forskningsinstituttet Norce var vertskap for Rundebordskonferansen i går, da akademia, myndigheter og næringsliv møttes for å utveksle erfaring og kunnskap. Der ble særlig dilemmaer rundt samarbeid med høyrisikoland, spesifikt Kina, diskutert.

    Deltakerne fra universiteter og institutt var samstemte: de ser ikke for seg en fremtid der samarbeid med Kina kan utelukkes.

    — Det handler ikke om hvorvidt man skal samarbeide med Kina, men hvordan, sier Nils Morten Huseby, administrerende direktør i IFE.

    I tillegg til universitetsledere fra de største utdanningsinstitusjonene, kom også deltakere fra Kunnskapsdepartementet, Justisdepartementet, Forsvars­departementet, Energidepartementet, Forskningsrådet og PST.

    — Utviklingen i dialogene og forståelsen av hverandres perspektiver har vært enorm, og det er nå en dypere forståelse mellom akademia og sikkerhetsaktører, sier ekspedisjonssjef Anne Line Wold fra Kunnskapsdepartementet.

    Camilla Stoltenberg, konsernsjef for Norce, syns dette var en svært lærerik dag med gode innlegg og utveksling av konkrete erfaringer.

    Rundebordskonferansen arrangeres to ganger i året i regi av Kunnskapsdepartementet. Det var to spørsmål som var tema denne gangen. Det ene var hvordan norske forskningsmiljøer kan samarbeide med kinesiske aktører, samtidig som de ivaretar kravene til forsvarlig risikohåndtering. Det andre er hvordan Norge kan sikre tilgang til nøkkelkompetanse og ressurser i tråd med lovverk og sikkerhetsanbefalinger.

    Fra venstre Camilla Stoltenberg, Nils Morten Huseby og Anne Line Wold på konferanse.



  • Mastergrad åpner for 16 nordiske programmer

    Elise Lystad

    Nå kvalifiserer 16 nordiske bachelorgrader til å kunne søke seg inn på master i sammenliknende politikk hos Universitetet i Bergen (UiB), melder universitetet selv.

    Målet er å øke søkertall fra nordiske naboland. Gjennom sommeren har derfor Institutt for sammenliknende politikk ved UiB gått gjennom innholdet i bachelorgrader innen statsvitenskapelige fag fra Danmark, Sverige og svensktalende deler av Finland.

    — En slik liste gir forutsigbarhet for studentene fra andre universitet og høyskoler som er interessert i master på Sampol, sier undervisningsleder Kjetil Evjen.

    — Vi har i flere år opplevd gode søkertall til master på Sampol fra studenter utenfor UiB. Visse år så har opptil 1/3 av de nye studentene kommet fra andre universiteter, sier instituttleder Leiv Marsteintredet.

  • Fransk forsker dømt til fengsel i Russland

    Elise Lystad

    Denne uken kom straffeutmålingen mot en fransk forsker som ble arrestert i Russland i juni, melder Times Higher Education.

    — Frankrike ber om Laurent Vinatiers umiddelbare løslatelse, og oppfordrer russiske myndigheter til å oppheve loven om utenlandske agenter, skriver fransk utenriksdepartement i en uttalelse.

    Franske Laurent Vinatier er dømt til tre år i fengsel for brudd på en russisk lov om utenlandske agenter. Russiske myndigheter mener at Vinatier har tilgang på militær informasjon som kan ha verdi for utenlandske etterretningstjenester, og derfor skulle registrert sin virksomhet hos justisdepartementet.

    Vinatier er ekspert på postsovjetiske stater og har jobbet for den ideelle organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue.

    Loven om utenlandske agenter innebærer at en utenlandsk person må kontakte russisk justisdepartement dersom de er involvert i politisk aktivitet eller samler inn militær informasjon samtidig med at de får midler fra utlandet.

  • Nord får 35 millioner til EU-prosjekt

    Elise Lystad

    EU har tildelt 35 millioner kroner til et stort internasjonalt forskningsprosjekt ledet av Nord universitet, skriver universitetet i en pressemelding.

    Med tildelingen fra Horisont Europa skal kunstnere og akademikere fra 12 land forske på kulturelt demokrati. Det betyr at forskerne vil sikre at alle samfunnsgrupper har lik mulighet til å delta i og påvirke kulturlivet.

    Prosjektet heter Intracomp og varer i tre år. Nicholas Rowe, professor i dansestudier ved Nord universitet og Universitetet i Auckland, leder prosjektet.

    — Hvilken rolle spiller kunst- og kulturutdanning i en tid med tvungen masseforflytning? Etter hvert som vi ser effekter av klimaendringer, miljømessige katastrofer, politisk ustabilitet og økonomisk kollaps, vil samarbeid og deltakelse gjennom kunst og kultur ha stor innvirkning på sosial inkludering, mangfold og likestilling, sier Rowe.

    — Vi må etablere et mer rettferdig rom for kulturelt samarbeid som utfordrer hvordan eurosentriske kulturelle idealer har dominert verden, og gir alle mennesker og alle kulturer et sted å høre hjemme.

    Fra venstre, Nord universitets prosjektdeltakere i Intracomp: førsteamanuensis Runa Hestad Jenssen, seniorrådgiver Hanne Silje Hauge, professor Nicholas Rowe (prosjektleder), førsteamanuensis Tove M. Ness, professor Wenche Rønning og prosjektøkonom Paulina Zvezdova.
  • Økt nivå på utdanningen til seniorer

    Elise Lystad

    De siste 20 årene er det stor økning i gruppen seniorer som har høyere utdanning, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

    I 2023 hadde 30 prosent av seniorer, definert som 55 år og eldre, universitets- og høgskoleutdanning. I 2000 var dette tallet 14 prosent.

    SSB påpeker at en forklaring på økningen kan være generell økning i studenttall gjennom 70-tallet. I tillegg har langt flere kvinner studert siden 1986.

    Når det gjelder kjønn, gikk andelen seniorkvinner med høyere utdanning opp fra 11 prosent i 2000 til 30 prosent i 2023. For menn var andelen 18 prosent med høyere utdanning i 2000, mot 29 prosent i 2023.

  • Student omkom

    Hilde Kristin Strand

    En kanadisk utvekslingsstudent omkom i Levanger i helgen. Kvinnen ble meldt savnet da hun ikke kom tilbake fra en avtalt tur fredag, og ble funnet omkommet under en leteaksjon lørdag.

    — Vi har i dag fått den triste nyheten om at det var Kaisa Wiens som ble funnet omkommet etter en tur i Moskenes i Lofoten. Hun er student ved et universitet i Canada, og var på utveksling til et studieprogram i Levanger. Det sier rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, i en pressemelding.

    Hansen sier at hennes tanker nå går til familie, medstudenter, venner og andre pårørende.

    Nord universitet har satt beredskapsstab og er i kontakt med politiet for å bistå der de kan. Universitetet er også i dialog med studentens universitet i Canada.

    Politiet opplyser til Dagbladet at kvinnen ble funnet i bratt terreng, og at det ikke noe som tilsier at dette er noe annet enn en tragisk ulykke.

  • Verre økonomi for finske studenter

    Elise Lystad

    Finske studenters økonomi rammes av sparetiltak fra den finske regjeringen, skriver NRK.

    Regjeringen planlegger å redusere tilskudd til studenter i 2025. Det kan hver student tape opptil 150 euro på, noe som tilsvarer 1766 norske kroner.

    Hver fjerde student i Finland oppgir at de frykter å ikke ha råd til mat. I tillegg er studielånet lite attraktivt på grunn av høye renter.

  • Satt fast hånda i kvern

    Elise Lystad

    På Kunsthøgskolen i Oslo har en person satt fast hånda i en kvern og fått store skader på hånda, skriver flere medier.

    Politiets operasjonssentral i Oslo meldte om hendelsen i morgentimene i dag. En halvtime senere var hånden frigjort, og personen ble sendt til sykehus. Politiet gjør undersøkelser på stedet.

  • Han er ny studiedirekør i Volda

    Hilde Kristin Strand

    Høgskulestyret ved Høgskulen i Volda har konstituert Håkon Bø som studiedirektør ved Høgskulen i Volda. Han er i dag tilsett som seniorrådgivar ved høgskulen.

    Som Khrono har skrive, har den tidlegare studiedirektøren ved Høgskulen i Volda slutta - og fått med seg ein sluttpakke. Høgskulestyret vedtok tidlegare i haust at stillinga som studiedirektør ikkje skal lysast ut no.

    Høgskulen melder at Bø tok til i stillinga måndag 14. oktober. Han er konstituert i inntil seks månader, slik at ein får tid til ein god prosess knytt til vidare utlysing av stillinga som studiedirektør ved Høgskulen i Volda. Rolla til studiedirektøren er mellom anna å leia studieadministrasjonen ved høgskulen.

  • 800 studenter har flyttet inn

    Elise Lystad

    Studenter er på plass i nybygg i Kristiansund, melder Tidens Krav.

    Campus Kristiansund, i et nybygg på Devoldholmen, fylles i disse dager av 800 studenter. De skal nyte got av et større miljø og finere lokaler. 600 av studentene kommer fra Høgskolen i Molde.

    — Dette er en milepæl i høgskolens historie, sier studiestedskoordinator ved Høgskolen i Molde, studiested Kristiansund, Bente Weiseth Frantzen.

    Lokalene skal bli et samlingspunkt for utdanning, forskning og innovasjon.

    Andre studenter kommer til nybygget fra Dronning Mauds Minne Høgskole og Fagskolen i Møre og Romsdal.

  • Æresdoktor ved NTNU får nobelpris

    Elise Lystad

    James Robinson er en av tre som er tildelt nobelprisen i økonomi, og han er æresdoktor ved NTNU, melder flere medier.

    Robinson er professor i globale konfliktstudier ved Universitetet i Chicago. Han ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU i 2021, og har samarbeidet flere ganger med NTNU-professor Ragnar Torvik. De to har skrevet 13 vitenskapelige artikler sammen.

    — Han har vært svært generøs overfor vårt institutt, og gjennom hele sin karriere har han invitert ph.d.-studenter fra oss til å komme på forskningsopphold i hans gruppe. Nylig har ph.d.-student Gina Arnesen Eckoff kommet hjem fra ett års utenlandsopphold i Chicago hos Robinson, forteller Torvik til nettsiden Gemini.

    De andre to vinnerne er Daron Acemoglu og Simon Johnson, som begge jobber ved MIT i USA. Trioen har forsket på samfunnsinstitusjoner og ulikheter i lands økonomi. De har blant annet funnet en kobling mellom kolonialisering, samfunnsinstitusjoner som fulgte kolonialisering og økonomisk vekst.

    James Robinson i 2018, på besøk til Ukraina.
  • Byggestart for 462 student­boliger

    Sveinung Engeland

    Statsråd Oddmund Hoel fikk en leke-gravemaskin i gave fra student og styreleder i SiO, Eilif Tanberg, da byggestart for 462 nye studentboliger på Nordberg i Oslo ble markert mandag.

    Gaven var en påminnelse om at SiO, som er studentsamskipnaden i Oslo, er klar til å sette spaden i jorda på enda flere studentboligprosjekter. Nordberg Studentby er det siste store byggeprosjektet SiO har.

    – Når disse byggene står ferdig om to år, får oslostudentene et skikkelig løft i boligtilbudet. Samtidig er SiO utålmodige etter å bygge mer. Det skal vi få til i samarbeid med stat og kommune, sier Tanberg.

    Han trekker fram tilgang på egnede tomter og økt byggetilskudd som viktige faktorer for å kunne bygge mer.

    Oddmund Hoel og Eilif Tanberg med leke-gravemaskin
    Statsråd Oddmund Hoel mottar en gravemaskin fra styreleder Eilif Tanberg i SiO..
  • Atle Grønn gir seg som kommentator

    Elise Lystad

    Etter ti år som fast ekspert i NRKs sjakkstudio, gir Atle Grønn stafettpinnen videre, skriver NRK.

    Til daglig jobber Grønn som professor i russisk ved Universitetet i Oslo (UiO). Han gleder seg nå til å feire jul med familien istedenfor i TV-studioet.

    – Jeg har jo tenkt at jeg må bli voksen snart, og at jeg ikke holde på sånn ... at jeg forsvinner hver eneste jul. Det er jo mer enn det seerne ser, vi jobber jo ikke bare de timene kameraet er på. Det er jo før og etter også. Vi er jo helt fraværende, og i min alder føles det litt rart, sier Grønn til NRK.

    Erstatteren til Grønn blir Kristoffer Gressli. Han jobber allerede med sjakk for NRK, blant annet med daglige sendinger på nett fra VM i sjakk.

    Atle Grønn pensjonerer seg som kommentator i NRKs sjakksendinger, men skal fremdeles lage sjakknøtter for seerne.
  • Mange vil bli vitenskapsombud

    Elise Lystad

    Det har kommet 18 søkere til stillingen som vitenskapsombud på Universitetet i Oslo, skriver Uniforum.

    Det er elleve kvinner og sju menn som har søkt om å bli UiO sitt neste vitenskapsombud. Stillingen ble opprettet allerede i 2015, men det første ombudet kom på plass i 2019. Fungerende vitenskapsombud Grethe Netland søker også jobben.

    — Det er gledelig at det er mange søkere, sier jussprofessor og nestleder i Forskningsetisk utvalg Marit Halvorsen til Uniforum. Hun leder ansettelsesprosessen på vegne av utvalget.

    Disse søker jobben: Petra Hedberg, Shohreh Monshizadeh, Charlotte Bergli, Charitra Kumar Midhrs, Matthieu Vandenberghe, Bente Foereid, Kalian Ksenia, Joar Skrede, Stephen Cory Robinson, Philippe Stamenkovic, Lise-Mari Lauritzen, Anne Cecilie Bråthen, Joyce Machado Nunes Romeiro, Pooja Aryal, Grethe Netland, Rofoldo da Silva Mazzarini Baldinbotti, Dinu Stefan Teodorescu og Ingvild Bergom Lunde.

    Tidligere var det krav om at søkeren måtte være professor, noe som er droppet nå. Ingen av de 18 som søker stillingen nå er professorer. Men tidligere har det høyeste antall søkere under professor-kravet vært tre stykker.

    Det er rekordmange som søker jobben som vitenskapsombud ved UiO. Bilde er fra Blindern campus.
  • St.Olav til professor emeritus i juss

    Hege Larsen

    Jussprofessor Inge Lorange Backer er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin samfunnsnyttige innsats, skriver Uniforum.

    Backer ble utnevnt til professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo i 1987.

    Der var hans hovedarbeidsfelt forberedelse og utforming av lovgivning, med vekt på å se rettsregler og juridiske spørsmål i regelgiverens snarere enn rettsanvenderens perspektiv, ifølge hans egen omtale på UiOs nettsider. Tidligere har han blant annet arbeidet med rettsområder som sivilprosess, miljørett og forvaltningsrett.

    Han har også vært avdelingsdirektør i Miljøverndepartementet og ekspedisjonssjef i Justisdepartementets lovavdeling.

    Inge Lorange Backer fikk tildelt utmerkelsen av kansellisjef Mette Tverli under et arrangement i Domus Bibliotheca 9. oktober.

    Kansellisjef Mette Tverli overrekker utmerkelsen til Inge Lorange Backer.
  • Ni søkere vil bli dekan i Agder

    Hege Larsen

    Universitetet i Agder (UiA) har fått ni søkere til stillingen som dekan ved Fakultet for teknologi og realfag.

    Stillingen er ledig etter at dekan Vikas Thakur sa opp stillingen sin av personlige årsaker, bare noen måneder etter at han tiltrådte ved årsskiftet. Han ønsket å returnere til NTNU der han er i permisjon fra en professorstilling.

    Syv menn og to kvinner ønsker å ta over stillingen, men en av mennene har trukket søknaden. Én kvinne har fått holde sitt navn unna offentlighet.

    Dette er søkerlisten:

    Michal Plawgo (47), mann – ingeniør, Kristiansand

    Charlotte Marie Wathne (30), kvinne – arbeidsledig, Kristiansand

    Zhiyu Jiang (39), mann – professor, Grimstad

    Geir Grasmo (64), mann – professor, Grimstad

    Thomas Gjesteland (43), mann – professor, Grimstad

    Eskil Sønju Le Bruyn (55), mann – professor, Tønsberg

    Grunde Jomaas (48), mann – professor, Italia

    Søker trukket, mann

    Søker unntatt offentlighet, kvinne

    Vikas Thakur tiltrådte som dekan i januar i år, men ønsker å returnere til NTNU og har sagt opp stillingen.
  • Bonuspraksis for ferske lærerstudenter

    Elise Lystad

    Nord universitet har denne høsten, i samarbeid med en rekke skoler i Trøndelag, innført bonuspraksis for lærerstudentene, skriver universitetet i en pressemelding.

    — Profesjonsmeldinga som kom i vår er tydelige på at det er et ønske om mer praksisretta undervisning, og sterkere kobling mellom teori og praksis. Denne bonuspraksisen er et svar på dette, sier Silje Dybdahl ved Nord universitet, som leder prosjektet.

    Studentene ved Nord universitet får nå allerede fra studiestart være ute i praksis fast en dag i uka. Vanligvis kommer ikke første praksisperiode før godt utpå høsten i det første semesteret av lærerutdanningen. Da sender ofte studentene i grupper og flere uker sammenhengende.

    41 ferske lærerstudenter får denne bonuspraksisen, og de er ute i praksis hver eneste torsdag. Det skal også forskes på effektene av den nye ordningen.

    — Hver student følger en fast lærer og klasse hver uke, så her er det mange lærere som også gjør en viktig og verdifull jobb for våre studenter, sier Dybdahl.

    Førsteamanuensis Ole Petter Vestheim skal forske på den ferske ordningen med bonuspraksis for lærerstudenter. Til høyre Silje Dybdahl, som leder prosjektet.
  • Fastrentene på studielånet går ned

    Elise Lystad

    Lånekassen melder om renteendring.

    Fra 1. november kommer nye rentesatser på den faste renten hos Lånekassen, skriver de i en pressemelding. Sist fastrenten var lavere var i juli 2023.

    Fastrentene som gjelder fra 1. november, vil være:

    • 3 års bindingstid: 4,371 prosent
    • 5 års bindingstid: 4,208 prosent
    • 10 års bindingstid: 4,275 prosent

    Fastrente må søkes om, og det kan gjøres ved seks faste tidspunkter i året. Da binder man seg til renten i tre, fem eller ti år. Det er 747 100 kunder som har flytende rente, mens 15 600 har fastrente.

    Fastrenten går nå ned fra siste søknadsmulighet som var i august.

    Fastrentene på studielånet går ned i november.
Powered by Labrador CMS