Topptung konferanse om Kinasamarbeid

Elise Lystad
universitetet i bergen kortnytt

I går gjennomførte Kunnskapsdepartementet den 8. rundebordskonferansen om Kinasamarbeid, med god tilstedeværelse fra akademia, melder de i en pressemelding.

Institutt for Energiteknikk (IFE) og forskningsinstituttet Norce var vertskap for Rundebordskonferansen i går, da akademia, myndigheter og næringsliv møttes for å utveksle erfaring og kunnskap. Der ble særlig dilemmaer rundt samarbeid med høyrisikoland, spesifikt Kina, diskutert.

Deltakerne fra universiteter og institutt var samstemte: de ser ikke for seg en fremtid der samarbeid med Kina kan utelukkes.

— Det handler ikke om hvorvidt man skal samarbeide med Kina, men hvordan, sier Nils Morten Huseby, administrerende direktør i IFE.

I tillegg til universitetsledere fra de største utdanningsinstitusjonene, kom også deltakere fra Kunnskapsdepartementet, Justisdepartementet, Forsvars­departementet, Energidepartementet, Forskningsrådet og PST. 

— Utviklingen i dialogene og forståelsen av hverandres perspektiver har vært enorm, og det er nå en dypere forståelse mellom akademia og sikkerhetsaktører, sier ekspedisjonssjef Anne Line Wold fra Kunnskapsdepartementet.

Camilla Stoltenberg, konsernsjef for Norce, syns dette var en svært lærerik dag med gode innlegg og utveksling av konkrete erfaringer.

Rundebordskonferansen arrangeres to ganger i året i regi av Kunnskapsdepartementet. Det var to spørsmål som var tema denne gangen. Det ene var hvordan norske forskningsmiljøer kan samarbeide med kinesiske aktører, samtidig som de ivaretar kravene til forsvarlig risikohåndtering. Det andre er hvordan Norge kan sikre tilgang til nøkkelkompetanse og ressurser i tråd med lovverk og sikkerhetsanbefalinger.

Fra venstre Camilla Stoltenberg, Nils Morten Huseby og Anne Line Wold på konferanse.



Powered by Labrador CMS