SVERIGE

Uppsalaforsker tiltalt for brudd på forskningsetikk i covidstudie

Men den svenske forskeren nekter straffskyld.

Den svenske forskeren som er tiltalt nekter straffskyld for brudd på forskningsetikk.
Den svenske forskeren som er tiltalt nekter straffskyld for brudd på forskningsetikk.
Publisert Oppdatert

En forsker ved Uppsala Universitet i Sverige er tiltalt for brudd på lov om etisk vurdering av forskning som omhandler mennesker (Lag om etikprövning av forskning som avser människor).

Det melder Upsala Nya Tidning og SVT Uppsala.

Ifølge tiltalen handler dette om en studie der forskere ved universitetet, ledet av den tiltalte forskeren, gjennomførte prøvetakning av antistoffer for koronaviruset. Det skal ha deltatt 450 personer.

Fare for smittespredning

Prøvetakningen skal ha skjedd i et borettslag i Upplands Väsby kommune, noe som kan ha medført fare for smittespredning.

Uppsala Universitet
Uppsala Universitet

Fordi det har vært involvert mennesker mener påtalemyndige at den tiltalte skulle ha informert Etikkvurderingsmyndigheten (Etikprövningsmyndigheten). Anklager mener dette handler om grov uaktsomhet.

Forskerens advokat, Hanna Lindblom, sier at hen nekter straffskyld, og viser til at påtalemyndighetene ikke har forstått materialet og innvendingene om at det ikke nødvendigvis var en studie.

På dette svarer påtalemyndighetene:

— Det er åpenbart at det må ha skjedd i forskningssammenheng. Det er vel generelt ingen som flyr rundt og tar prøver på 500 personer, sier viseaktor Michael Dahlberg til SVT.

Powered by Labrador CMS