Lakseforskning er kun ett av områdene den nye institusjonen skal forske på. Foto: Dag Hellesund

Sør og vest kan få forskningsgigant

Uni Research AS, Christian Michelsen Research AS, IRIS AS, Agderforskning AS og Teknova AS kan bli slått sammen til ett forskningsselskap.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet er å gjøre Sør- og Vestlandet ledende på samspill mellom forskning, innovasjon og verdiskapning, skriver Universitetet i Bergen i en pressemelding, gjengitt i På Høyden.

En intensjonsavtale som kan gi Sør- og Vestlandet ett, samlet forskningsselskap er nå undertegnet. Avtalen åpner for at Bergens-baserte Uni Research AS og Christian Michelsen Research ASIRISAS med hovedsete i Stavanger og Sørlandets Agderforskning AS og Teknova AS kan slås sammen til ett nytt, stort forskningsselskap.

— Det nye forskningsselskapet vil med sin anvendte profil kunne bidra til innovasjon, verdiskaping og omstilling i privat og offentlig sektor i våre regioner, sier Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB.) til På Høyden.

Flere har fusjonert

— Det nye selskapet vil ikke bare være viktig for å konsolidere forskningsinstituttene på Sør- og Vestlandet, men for at de skal greie seg både nasjonalt og internasjonalt, fortsetter Dag Rune Olsen.

Jeg tror at vi gjennom en slik fusjon vil gjøre fagmiljøene sterkere og mer robuste, og det er det viktigste tiltaket for å sikre arbeidsplassene
i sektoren.

Dag Rune Olsen

Det nye selskapet vil få over ni hundre ansatte, og fagmiljøet innen helse, miljø, hav, klima, energi, teknologi, samfunnsvitenskap og humaniora.

Fusjonen er en reaksjon på endringer som har skjedd i sektoren, der flere mindre selskaper har fusjonert eller blitt en del av større enheter.

Sintef er giganten blant forskningsinstituttene i Norge, og de 2000 ansatte omsetter for mer enn 3 milliarder kroner årlig. Forskningsinstituttet har nærmest hatt hegemoni på teknologiske oppdrag, også på oljekysten i vest og sør. Institusjonene har lenge vært interesserte i å ta markedsandeler fra Trondheimsmiljøet. Iris i Stavanger har mye teknologisk virksomhet.

IRIS AS har hatt et utstrakt samarbeid med industrien i Rogaland og bidratt til en imponerende teknologiutvikling i mange år. Denne teknologikompetansen og styrken til et samlet forskningsselskap på Sør- og Vestlandet vil kunne gi nye muligheter også for næringslivet i regionen vår, ikke minst ovenfor det grønne skifte i energisektoren, sier rektor ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen til På Høyden. 

Må gi faglig synergi

Avtalen som nå er undertegnet er bare en intensjonsavtale, og det er et stykke fram til en eventuell ny selskapsstruktur.

— En modell er å etablere et nytt selskap der de underliggende selskapene fortsetter som før, mens man lager tematiske enheter under dette selskapet, forteller Olsen til På Høyden.

At det kommer faglige – og ikke bare organisatoriske – synergier er en forutsetning for prosjektet.

— Uten faglig synergi er dette selvsagt ikke interessant i det hele tatt, sier Olsen.

Noen står utenfor

UiB-rektoren har tidligere ønsket å slå sammen instituttsektoren i Bergen, der også stiftelsene Nansensenteret og CMI inngår. Han har ingen umiddelbare planer om å prøve å få disse inn i det nye selskapet.

— Det viktigste med Nansensenteret er vel at vi gir dem et godt tilbud, slik at de flytter inn i klimaklyngen neste år. Det er dessuten en stor jobb å avslutte en stiftelse, og få den inn i et aksjeselskap, forteller Olsen.

— Hva vil dette ha å si for arbeidsplassene i selskapene?

— Jeg tror at vi gjennom en slik fusjon vil gjøre fagmiljøene sterkere og mer robuste, og det er det viktigste tiltaket for å sikre arbeidsplassene i sektoren. 

Fakta om forskningsselskapene (konserntall):

Selskap

Eiere

Omsetning 2015*

Antall

ansatte

Uni Research AS

UiB (85%)

Stiftelsen Unifob (15%)

415 mill.

430

CMR AS

UiB (50%)

Uni Research AS (35%)

Øvrige (15%):

CGG Marine Resources Norge AS, Statoil Technology Invest AS g Sparebanken Vest

295 mill.

211

IRIS AS

UiS (50%)

Stiftelsen Rogalandsforskning (50%)

323 mill.

205

Agderforskning AS

UiA (50,1%)

Stiftelsen Agderforskning (49,9%)

43 mill.

43

Teknova AS

J. Ugland Holding AS (23,4%)

Agder Energi AS (17,7%)

Skeie Group AS (12,4%)

Stiftelsen Agderforskning (11,3)

Øvrige (35,2%):

UiA, MH Wirth AS, Elkem AS, J. B. Ugland Venture AS, Agderforskning AS, Sparebanken Sør

27 mill.

26

SUM

 

1103 mill.

915

*for Uni Research AS - estimert helårseffekt av datterselskapet Uni Research Polytec

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS