Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Klar for et kvantesprang? Et kvantesprang får vi når den teknologiske utviklingen tar sjumilsstøvlene på – er Norge beredt til å ta kvanteteknologispranget?
Helse og teknologi på Lillestrøm: En realitetsorientering Debatten i dag handler stort sett om studieplasser og kontorer, og lite om forskning, drift, laboratorier og verksteder, og langsiktig finansiering av drift på internasjonalt nivå. Vi trenger større visjoner.
Ingen kvantesprang uten problemer å løse For å utnytte kvanteteknologi fullt ut, må vi identifisere de konkrete problemene den kan løse. Dette krever tett forskningssamarbeid med næringsliv og offentlig sektor.
Kunstig intelligens er en avsporing Vi har lett for å bli blendet slik at vi glemmer å investere i de kjedelige fremskrittene hvis sum gjør livene våre stadig bedre. Vi trenger ikke pie-in-the-sky-KI, men heller et stort forskningsprogram for grunnleggende IT-løsninger.
Vi risikerer å få en generasjon studenter uten evne til å møtes ansikt til ansikt I en tid hvor teknologi stadig spiller en større rolle, må vi våge å fremheve verdien av det analoge. Kan vi oppfordre forelesere til å sette av tid til å øve på ukomfortabel småprat hver dag?
Rektor er sitert 113.000 ganger. Slik dyrker han fram nye superforskere — Jeg kom så langt jeg aldri kunne drømt om. Å bli rektor var et nytt eventyr, sier Anders Hagfeldt, rektor ved Nordens beste universitet.
25.000 studenter kontrolleres med GPS-sporing Opptil 25.000 studenter ved 13 universiteter og høgskoler blir GPS-sporet av en app når de registrerer seg for obligatorisk undervisning. Gode alternativer bør være på plass for at dette skal være greit, mener Datatilsynet.
Kvanteteknologi: USA, Kina og EU har milliard-satsninger som får KI-milliarden til å blekne. Hva burde Norge gjøre? Kvanteteknologier har potensial til å omvelte verdenssamfunnet på en måte som vil få inntoget av ChatGPT til å virke som en fis i vinden. Det er på høy tid at vi som nasjon tar del i den andre kvanterevolusjonen som verden nå er inne i.
Livslang læring for et aldersvennlig samfunn Alle, uavhengig av alder, bør ha muligheten til å studere og utvikle sine ferdigheter. Dette er også viktig for å skape et aldersvennlig samfunn.
Vil forby at teknologi erstatter undervisere California vil lovfeste at studenter ved lokale høgskoler får undervisning av mennesker.
28 søkere til stillingen som IT-direktør ved OsloMet OsloMet regner med å ansette ny IT-direktør etter Ketil Are Lund tidlig i august.
KI gjør oss mer kreative, men studenter ser baksidene Ungdommelig kreativitet styrkes av kunstig intelligens. Samtidig stiller studentene sunne, kritiske spørsmål til hva hjelpemiddelet gjør med utdanning og læring.
ChatGPT er bare starten Vi må jobbe enda mer tverrfaglig, og inkludere digital kompetanse tidligere og mer i utvikling av forskning og utdanning.
Lider akademia av teknofobi? En del av det å tenke selv og å være kritisk er nettopp å stille seg spørsmålet: «Hvorfor må jeg lære dette?». Hvorfor må man lære å transkribere, når transkriberingsverktøy kan gjøre det for deg?
Studere hudpleie på Harvard? Kunstig intelligens har ført til at bærebjelkene i dagens akademiske system er kommet i spill. Avskrift og plagiat er noen av dimensjonene. Nå som det er satt av en milliard kroner til dette, er det på tide at vi løfter blikket.
Forskere bidro til å få inn åtte samiske språk på tastaturene til Apple Forskere ved UiT Norges arktiske universitet har gjort en stor innsats for å gjøre samiske språk tilgjengelig i teknologiens verden.
Den nye assistentlæreren Studenter kan nå be sin egen KI-assistentlærer om oversikts- og dybdestoff, spørsmål og svar, og faglig veiledning. Vi er vitne til en dreining fra å «dytte tekst» på studentene til å lede dem i å utvikle — og praktisere — mer selvstendige og produktive læringsstrategier.
Sykepleierstudenter innrømmer eksamensjuks med kunstig intelligens Sykepleierstudentene er nysgjerrige på kunstig intelligens og kan muligens få god bruk for det i sin utdanning, viser ny undersøkelse. Noen innrømmer også juks.
UiA bruker 35 millioner på å utvikle egen kunstig intelligens 35 millioner skal gå til en femårig satsing på Universitetet i Agder (UiA) sin egen kunstige intelligens.
Å forby ChatGPT er som å kjøre baklengs inn i fremtiden Å forsøke å hindre studenter i å bruke ChatGPT kan sammenlignes med Don Quijotes kamp mot vindmøllene. Denne kampen er umulig å vinne. Her er tre tiltak som kan føre til kritisk og god bruk av den nye teknologien.
Digital undervisning gjør akademisk undervisning fremfor alt lesbar for maskiner Digitalisering av undervisningen dreier seg ikke bare om nye undervisningsformer og studenters behov, men også om sterke drivkrefter som utnytter de kommersielle mulighetene som oppstår når akademisk arbeid blir omgjort til data.
KI tar fart og regjeringen henger etter Høyres Studenter forventer at regjeringen jobber aktivt for å fremme Norges interesser i arbeidet med en felles europeisk regulering av kunstig intelligens.
Borten Moes stereotypier løser ikke realfagskrisa Skal vi lykkes med økt realfagsrekruttering må vi kvitte oss med stereotypiske holdninger og gjøre veien til arbeidslivet tydeligere. Vi må gjøre å gjøre mer av det som faktisk virker, skriver Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.
Til forsvar for mennesket i den digitale tidsalder Hva kan et fenomenologisk perspektiv tilby studiet av teknologiens påvirkning på mennesket, spør artikkelforfatterne, som i denne teksten gir en kort innføring i psykiater Thomas Fuchs' arbeid.
Teknologi for læring: Kost og nytte Utforsking av nye teknologier er essensielt for at akademia og dets studenter, og for at disse skal møte forberedt til arbeidslivet, skriver Cyvin og Mørtsell.
Når ytringsrommet kollapsar Ordskiftet rundt kjønn og identitet har gått av skaftet, meiner rektor Klaus Mohn. Han vegrar seg for å delta. Her svarar han Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.
Hva Helseplattformen lærer oss om digitalisering Hvordan kan vi utvikle teknologiske løsninger som fungerer både for dem som skal rapportere og dem som skal analysere og bruke rapportene. Andreas Ulfsten skriver om hvorfor det gikk galt med Helseplattformen.
Chatbot løste eksamensoppgave på få sekunder. Fikk karakter B En test viser at chatboten ChatGPT kan gi svar som løser oppgaver på høgskolenivå til ståkarakter. Prorektor Pinar Heggernes tror nye måter å gjennomføre eksamener på vil tvinge seg fram.
Kunstig intelligens: «En holdning som rett og slett kan være farlig» Teknologisk fremskritt går aldri hånd i hånd med moralsk fremskritt, skriver Anja Salzmann i et svar til Lars Nyre.
Kritisk til bergensk «hallelujastemning» for kunstig intelligens — Universitetet skal ikkje vere eit ekkokammer, seier forskar Anja Salzmann.
Mange utlendinger kan ikke sikkerhetsklareres. Nå vil regjeringen ha flere norske teknologer Norge trenger at flere norske statsborgere tar doktorgrad innen teknologi. — Vi er avhengige av at institusjonene utdanner flere doktorgradskandidater som kan sikkerhetsklareres, sier statsråd Ola Borten Moe.
Hverken tunnelene på E16 eller Apolloraketten er styrt av naturen «Jeg ville trodd en innovasjonsforsker ville bidra til å finne nye måter å bruke teknologi for å løse svære økologiske problemer. Men nei, hos Nyre er det teknologien som bestemmer og handler.»
Det har stor betydning om me snakkar om ei seljefløyte eller ei datamaskin «Humanistar er gode til å forklara dei situasjonane der mennesket har kontrollen, men fnyser av tanken om at det finst situasjonar der teknologisk determinisme kan vera ei like god forklaring», skriv professor Lars Nyre.
Teknologiens makt over menneskene Det er en forenkling å si at makten overføres en vei fra oss selv til teknologien og at vi mister kontroll, hevder stipendiat Kjetil Holtmon Akø.
Humanistens arroganse i møte med ny teknologi «Akademikarar med humanistisk bakgrunn bør bidra med nyanserte teoriar som torer å overskrida tradisjonelle tankegangar om mennesket og teknologiane», skriv professor i medievitskap Lars Nyre.
Kan teknologien redde oss? Før vi tar stilling til hva teknologi er, og hvorvidt den vil «redde» oss eller ikke, må vi også skjønne hva mennesket er.
Teknologien er ikke på sjølstyr «Igjen og igjen har det vist seg at teknologisk utvikling fremst er produkt av menneskers ambisjoner, ressurser, kunnskaper, prøving og feiling i forsøk på å nå et mål om å utvide menneskets muligheter», skriver Jostein Gripsrud.
Start jakten på innovasjon i teknologiens dødens dal Naboene våre knuser Norge på innovasjon, og gapet mellom hva næringslivet trenger og det universitetene leverer bare vokser. Hva gjør vi med det?
Staten får tommel opp til å fullfinansiere Ocean Space Centre Forskningssenteret til over 8 milliarder er et steg nærmere byggestart i 2022.
Ikke utrader storbypotensialet i Bergen campus — Ingen ønsker vel å assosiere campusen med en distriktscampus lokalisert midt i Bergen.
Avduket Norges første kvantedatamaskin Dette er det siste bidraget til en nesten 70 år lang datamaskinhistorie i Norge.
Vi er på god vei innen innovasjon og næringslivssamarbeid Eks-Google-sjef karakteriserer universitetene som middelmådige og irrelevante. Vi håper nå regjeringen vil bidra med bedre insentiver for forskere og studenter som vil drive med innovasjon.
I Hurdal diskuteres det. Høyre vil bygge ut på Nesna De kommende regjeringspartnerne diskuterer batterifabrikker, og på sakskartet over deres vanskelige saker står Nesna. — Man kan tenke større enn lærerutdanning på Nesna, sier Høyre-topp fra Nordland.
Skal være med på å utvikle et grønnere flytilbud I løpet av den neste tiårsperioden kommer det til å være en stor utvikling på elfly-fronten, tror professor Gisle Solvoll. Nord universitet er nå med på et prosjekt for grønnere flytilbud i nord.
Bitcoin-forsker mener flere bør tenke tverrfaglig. — Skivebom, svarer dekan — Skivebom, svarer NTNU-dekan.
Curt Rice fikk teste arkitekturmodell i virtuell virkelighet Studenter og ansatte ved OsloMet har produsert en arkitekturmodell av Pilestredet 35. Den finnes ikke bare fysisk.
Kanskje blir du den første som har akkurat det yrket Hvordan posisjonerer universitetene og høgskolene seg for fremtiden? I Stavanger satses det på framtidig relevans.
Eit nytt universitet i ei ny tid Aldri før har vel utdanning og forsking spelt ei viktigare rolle i samfunnet enn nett no, skriv Gunnar Yttri.
Gir Brussel økt makt til å blokkere USA og Kina Kamp om dominans innen teknologi er bakteppe for nytt grep fra EU.
Kriminelle bruker ofte studentene på veien mot hovedmålet En undersøkelse viser at stadig flere i utdanningssektoren opplever å bli utsatt for datakriminalitet. Studentene blir brukt på veien mot hovedmålet, ifølge teknologisjef Nils Ove Gamlem.
Ønsker å bygge et av Norges smarteste studiebygg Vi vet at bygg og rom har innvirkning på læringsformer og samhandlingsmønstre, sier NLA-rektor Sigbjørn Sødal.
«Zoom er trygt». Er det nok? Styrelederen i Schibsted stiller spørsmål ved internettgigantenes inntog i skole og akademia. Forsker Gisle Hannemyr mener Norge bør vurdere å forby Facebook.
Khrono søker prosjektleder Egenannonse. Brenner du for å knekke koden for god og nyskapende journalistikk i kunnskapssektoren? Da kan du være Khronos nye prosjektleder for digital utvikling.
Innovasjon: Universitetene med eierandeler i over 500 selskaper og fond Selskaper. Siden 2011 har de norske universitetene hatt eierskap i minst 526 selskaper og investeringsfond, gjennom sine innovasjonsbedrifter — TTO-ene.
Rapport: Her er teknologiene EU må satse forskningsmidler på Teknologi. En ny EU-rapport peker på fem teknologiområder forfatterne mener EU bør satse på i neste rammeprogram for forskning. Fra Forskningsrådet pekes det på to områder der Norge har en høy stjerne.
IKT-Norge vil ha mer samarbeid mellom utdanning og næring Teknologi. Basert på tall fra 2017 skal regjeringen utrede situasjonen for studenter som kommer ut fra teknologiutdanninger. Den gamle rapporten viste økende arbeidsløshet. IKT-Norge ønsker seg tettere samarbeid med næringen.
Frykter ikke møtenedrustning Virtuelle møter. Ledelsen ved universiteter og høgskoler er godt fornøyde med at flere og flere møter digitaliseres.
Vi styrker teknologiutviklingen Teknologisprang. Det er krevende å hente inn asiatenes teknologiske forsprang. Vårt beste kort er fortsatt opptrappingen av teknologi og kvalitet i hele utdanningssystemet, og massive investeringer i forskning og innovasjon.
Ingen jenter begynte på dataingeniørstudium i Ålesund i fjor. Torsdag vil NTNU lokke dem til teknologifagene. Rekruttering. For få menn vil bli lærere og sykepleiere, men tilsvarende er det altfor få jenter som søker seg til noen data og teknologifag. Jenter og teknologi-dagen markeres landet rundt torsdag. Her kan du følge arrangementet i Trondheim.
Holten ny generalsekretær i Tekna Ny jobb. Line Henriette Holten blir ny generalsekretær for teknologer, naturvitere og realister med master.
Er historiekunnskap tom kunnskap for ingeniørar og teknologar? Historie. I studieplanane til høgskular og universitet står det lite om teknologihistorie. Er læringsutbytet eit tomt mål som ikkje blir teke på alvor, spør Joar Sande.
Sørøst med student-app mot ensomhet Psykisk helse. Ved Universitetet i Sørøst-Norge har studentene fått et app-tilbud som skal gjøre hverdagen lettere og studietiden mindre ensom.
Kinesisk teknogigant henter norske studenter til Kina for «intensiv innføring i kinesisk språk og kultur» Kina-besøk. Et av verdens største teknoselskaper driver utstrakt sponsing av studentbesøk til Kina, også fra Norge. Informasjonssikkerhetsekspert minner på faren for overvåkning.
Teknologi og sanksjoner Tiden hvor man kunne hetse andre konsekvensløst er over, skriver universitetslektor Ronny Kjelsberg ved NTNU. Teknologien gjør at få med dårlig oppførsel møter veldig harde sosiale sanksjoner, mens de aller fleste ikke møter noen i det hele tatt.
Teknologistudenter løser globale helseutfordringer Studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus seiret i en internasjonal helseteknologi-konkurranse organisert av FN. Her konkurrerte de om å utvikle den beste digitale løsningen for urbane helseutfordringer.
Høyre sikter seg inn mot en ny forskningsmillard Høyre mener at Norge må forske mer og bedre, og vil bruke minst 1 milliard kroner på muliggjørende teknologi de neste fire årene. Arbeiderpartiet savner helheten, det samme gjør Forskningsrådet.
Vi trenger mer fokus på IKT-sikkerhet i akademia Vi må ha et bevisst forhold til sårbarhet i kritisk digital infrastruktur, skriver president i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg.
Teknologikompetansen som Norge trenger i framtida Prorektor og dekan på Høgskolen i Oslo og Akershus, Morten Irgens og Egil Trømborg, fremmer den teknoloigiske styrken på sin høgskole på veien mot status som universitet.
Nytale om nytt campus Hvor er profesjonsutdanningenes særtrekk, yrkesfaglig empiri og praksis, blitt av, spør professor emerita Inger Anne Kvalbein ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Ny lab for kunstig intelligens Kunstig intelligens vil drive Norge framover, skriver rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, SINTEFS konsernsjef Alexandra Bech Gjørv og Telenors konsernsjef Sigve Brekke. I dag åpnet de NTNU og Telenors nye lab for arbeid med kunstig intelligens.
HiOA og UiO samarbeider om å få jenter til teknologistudier For første gang samarbeidet Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo om å inspirere flere jenter til å ta teknologifag. Over 600 potensielle studenter hadde meldt seg på.
Omveltning på teknologi og realfag på Universitet i Oslo Det er en helt ny portefølje av studieprogram som møter studenter som vil søke seg til teknologi og realfag på Universitet i Oslo denne våren. — Den største omveltningen jeg har vært med på, sier dekan Morten Dæhlen.
Sør og vest kan få forskningsgigant Uni Research AS, Christian Michelsen Research AS, IRIS AS, Agderforskning AS og Teknova AS kan bli slått sammen til ett forskningsselskap.
Første skritt på veien er finansiering Vi får håpe at abisjonene følges opp med en endring i finansieringssystemet av teknologiutdanninger, mener Tobias Fredrik Lynghaug fra Norges ingeniør og teknologorganisasjon (NITO).
Nordiske studenter er mest tradisjonelle i Europa Norden er bant verdens mest likestilte land, likevel velger kvinnelige studenter her mer tradisjonelt enn sine medsøstre i ande europeiske land.
Ubesatte stillinger kan forklare svikt i vitenskapelig publisering Fra 2010 til 2012 er den vitenskapelig publisering på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) redusert. Fakultet har også gått fra å ha 14 prosent av høgskolens publisering ned til 10 prosent.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år