PALESTINA

UiO tar imot ti medisin­studenter fra Gaza

I rekordfart har Universitetet i Oslo (UiO) koordinert mottakelse av ti medisinstudenter fra Gaza. Det eneste som mangler nå, er oppholdstillatelse. 

Kvinnene på bildet er Manar til høyre og Farah til venstre, som har fått opptak til utveksling på UiO, foran Al Azhar-universitetet, som siden har blitt bombet. Mennene på bildet er medstudenter som forblir i Gaza.
Publisert Sist oppdatert

Universitetet i Oslo vil ta imot medisinstudenter fra Gaza til et utvekslingssemester i høst ved Det medisinske fakultet. Etter planen skal studentene komme i august. 

— Mange i Norge ønsker å hjelpe i den forferdelige situasjonen som har oppstått i Gaza. Vi ser et økende behov for akademisk nødhjelp, for å bidra til å gjenoppbygge det palestinske samfunnet etter krig. Det er spesielt viktig for helsefeltet, sier professor Anne Kveim Lie ved Institutt for helse og samfunn på Det medisinske fakultetet ved UiO.

Over 200 medisinstudenter har kommet seg ut av Gaza og til Kairo. UiO vil gi ti av dem engelskspråklig undervisning gjennom en utvekslingsavtale med Al-Azhar-universitetet som har blitt signert på rekordtid. 

— Det er skrikende behov for helsepersonell i Gaza nå. Ingen legestudenter har fått fortsette sine studier etter 7. oktober, sier Kveim Lie til Khrono.

Legeutdanning på vent 

Til venstre Amal og til høyre Rozan, begge studenter har fått plass på utvekslingssemester ved UiO. Al Azhar University, Gaza.

— Studentene har fått hele sin legeutdannelse satt på vent, fortsetter hun. 

— I samtaler med ledelsen på Al Azhar-universitetet i Gaza fant vi ut at et første skritt for å hjelpe, vil være at vi allerede fra august inviterer ti palestinske studenter fra Gaza til Norge i vårt utvekslingssemester, der det undervises på engelsk, sier dekanen ved Det medisinske fakultet ved UiO Hanne Flinstad Harbo.

— Vi oppfordrer andre universiteter til å gjøre det samme. I tillegg bør vi arbeide med andre måter å gi akademisk nødhjelp på, blant annet legge til rette for deling av digitale ressurser, sier Harbo.

Studenter forteller om opplevelsene

Kveim Lie og Harbo har hatt digitale møter med studentene som skal komme på utveksling hos dem. De forteller om sine studier, men også om hverdagen i Gaza.

— Hvordan er møtet med studentene?

— Det er mektig. De forteller oss om hva de har opplevd, og de har vært gjennom mye tungt. De er alle er i gang med frivillig arbeid, enten på sykehus eller å bygge sivilsamfunnet blant flyktninger som har kommet seg ut av Gaza. I tillegg bearbeider de sine egne traumer. Det er kraftfulle og imponerende studenter, sier Kveim Lie. 

Kveim Lie er også imponert over at Al-Azhar-universitetet har fått ut administrativ informasjon om studentene, for eksempel informasjon om avlagte eksamener.

— Det er ingen universiteter som står igjen på Gazastripen. Å få oversendt dokumentasjonen er viktig, hvis ikke måtte medisinstudentene ha startet på nytt, sier Kveim Lie.

Alle universiteter på Gazastripen har blitt bombet. Medisinstudentene hadde praksis ved al-Shifa-sykehuset, som også ble bombet, noe man kan se i denne videoen fra Verdens helseorganisasjon.

Nesten alt er på plass 

— Det er en imponerende jobb ledelsen av Al-Azhar-universitetet gjør. De er selv på flukt og har blitt traumatisert, men de greier å jobbe for en fremtid i Gaza. De prøver hardt å få på plass et studietilbud for studentene sine fra neste vår av, sier Kveim Lie.

UiO har jobbet iherdig med å forberede studietilbudet som de palestinske studentene skal komme til. 

— Vi har nesten alt på plass, bekrefter dekan Harbo. 

Medisinstudentene i Gaza hadde akuttmedisinkurs med Mads Gilbert i fjor.

— Vårt fakultet har gitt garanti for at det skal skaffes finansiering til reise og opphold, som trengs når studentene søker oppholdstillatelse. Og vi har på rekordtid fått i stand en utvekslingsavtale der disse studentene slipper å betale studieavgift. Vi har skaffet boliger som står klare når de kommer. Det eneste som gjenstår er å få studieoppholdstillatelse, sier Harbo. 

— Vi håper disse studentene får oppholdstillatelse slik de fra Ukraina får. Det bør være en likhet for loven her, så vi forventer det, sier Kveim Lie.

Studiestart er 19. august, så UiO vil gjerne at studentene kommer senest 12. august.

— Disse studentene uttrykker et stort engasjement for å være med og gjenoppbygge Palestina. De har gitt klart uttrykk for at de ønsker seg tilbake, avslutter Kveim Lie.

Khrono skrev tidligere om Majed Abuawad, en palestinsk lege som har fått studieplass i Canada og forsøker komme seg ut av Gaza. Hans venner fra studietiden på OsloMet har opprettet en spleis for å hjelpe ham til Egypt, der universitetet i British Columbia sier de kan betale for resten av reisen hans. 

Powered by Labrador CMS