Styret ved UiT Norges arktiske universitet behandlet den mye omstridte faglige organiseringen på universitetet i formiddag. Bildet er fra et tidligere styremøte. Foto: Lars Åke Andersen

Enstemmig vedtak om 6 fakultet

Det juridiske fakultet ved UiT Norges arktiske universitet skal bestå som egen enhet, vedtok styret i dag. Rektor Anne Husebekk ønsket opprinnelig fire fakulteter, nå får hun seks. Plassering av kunstfaglig fakultet skal endelig vedtas til høsten.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sak om vedtaket: Juridisk fakultet består, kunstfag utsettes

— Det er vanskelig å se noen annen løsning enn å bevare dagens struktur. Jeg er overbevist om at prosessen har betydd mye, men dersom ikke styret med faglig overbevisning vil gjøre endring, så bør man ikke gjøre det, sa rektor Anne Husebekk før styret gikk til lunsj 12:15.

Men etter lunsj ble seks fakulteter endelig vedtatt. Det betyr at Det juridiske fakultet vil bestå som egen enhet også fra 2018. Og så skal det utredes hvor Det kunstfaglige fakultet skal plasseres. Her blir endelig vedtak gjort høsten 2017. 

Debatten om hvordan UiT Norges arktiske universitet skal organiseres har rast de siste månedene.

Den viktigste delen av debatten har handlet om strukturen på universitets fakulteter og hvor mange fakulteter man faktisk skal ha, mot dagens åtte fakulteter.

Følg styremøtet 29. juni videre fra cirka klokken 12:45 her:

Både fag og geografi

Debatten har både handlet om geografi, her har Narvik-saken spilt en vesentlig rolle, men også fag. Det juridiske fakultet har slåss med nebb og klør mot å bli innfusjonert i et annet fakultet, men det ligger nå inne i forslaget fra universitetets direktør.

Narvik på sin side ligger inne med eget fakultet i den samme direktørens forslag.

Universitetets rektor, Anne Husebekk, har på sin side signalisert at hun ønsker få sammenslåtte fakulteter.

Blant annet har man diskutert hvor mange fakulteter universitetet skal deles inn i. Bakgrunnen for dette er at en intern arbeidsgruppe har utredet en ny faglig organisering av universitetet.

Les også: 

22. juni kom universitetsdirektørens innstilling. Der foreslås det at universitetet omorganiseres til fem fakultet: 

  • Det helsevitenskapelige fakultet + Avdeling for vernepleie + Idrettshøgskolen
  • Fakultet for naturvitenskap og teknologi + fagmiljø i samfunnssikkerhet, sikkerhet og beredskap
  • Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
  • Det juridiske fakultet + Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi
  • Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning + Det kunstfaglige fakultet + Institutt for reiseliv og nordlige studier + Institutt for barnevern og sosialt arbeid

Mye debatt om Det juridiske fakultet

Særlig mye debatt har det vært om hvorvidt Det juridiske fakultet skal bestå som eget fakultet, eller slås sammen med Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Blant annet har dekanene ved de juridiske fakultetene ved Universitetet i Oslo, Bergen og Tromsø gått ut med et forsvar for fakultetets selvstendighet.

— Jus er et prestisjefag og et flaggskip for UiT. Å legge ned fakultetet vil være å nedgradere statusen til universitetet, og det ville vært en merkelig ting å gjøre, sa dekan ved Det juridiske fakultet på UiT, Asbjørn Strandbakken i et tidligere intervju i Khrono.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS