Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Leverte før normert tid: Eg kom raskt ut av startblokka Eivind Elvestad synest det er nyttig å ha vore nokre år i arbeidslivet før han tok doktorgrad.
Mener universitetet må beklage til russlandsfarerne Ledelsen ved UiT bør legge seg flate og be om unnskyldning, mener jussprofessor Mats Andenæs.
Siri har fagbrev som produksjonselektronikar. Og doktorgrad i juss Seksuelle krenkingar av barn er eit ubehageleg, men viktig emne, seier Siri Bernssen. Ho gjekk frå fagbrev til doktorgrad — utan at det eigentleg var planen.
Vil ha omkamp om utvekslingsavtale med israelsk universitet Enten må vedtaket om å si opp utvekslingsavtalen med Universitetet i Tel Aviv oppheves, eller så må utvekslingsavtaler i alle land som ikke lever opp til standardene man setter for Israel sies opp, mener jussprofessor Eirik Holmøyvik.
— Kjerkol utviser dårlig dømmekraft ved å velge Klausen som sin advokat Helseminister Ingvild Kjerkol har valgt tidligere leder av Felles klagenemnd Marianne Klausen som sin advokat i fuskesaken. — Dårlig rolleforståelse å takke ja, sier jussprofessor Tarjei Bekkedal.
Krev munnleg forsvar av alle masteroppgåver Snart må alle masterstudentane i rettsvitskap ved Universitetet i Bergen forsvare oppgåvene sine munnleg.
Foreslår å la studenter bruke kunstig intelligens på eksamen En rapport fra Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, konkluderer med at det vil være nyttig å legge til rette for forsvarlig bruk av KI-verktøy.
Avslutter samarbeid med israelsk universitet Med knappest mulig flertall vedtok fakultetsstyret ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Bergen å avslutte avtalen med et israelsk universitet.
Karakterpress og usunn konkurransekultur Vi er bekymret av resultatene i den nylig publiserte læringsmiljøundersøkelsen ved Det juridiske fakultetet på UiO. Det er nødvendig å handle aktivt for å forbedre læringsmiljøet for alle jusstudenter.
Barnevernet er avhengig av jurister Den høye strykprosenten er bekymringsverdig. Dersom man virkelig ønsker å styrke rettssikkerheten i norsk barnevern må kommunene erkjenne behovet for jurister i sin barnevernstjeneste.
Halvparten strøk på juss i barnevern Nesten halvparten av studentene på master i barnevern strøk på eksamen i juridiske fag. — Strykprosenten er selvsagt altfor høy, sier Nokut-direktør.
Jussprofessor meiner rektor burde søkt råd borti gata Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen har forståing for at rektor Margareth Hagen har fått advokathjelp. Men jusskompetanse finst ved eigen institusjon, seier han.
UiT annullerte jusseksamen UiT annullerte mandag en eksamen i rettsvitenskap etter at studenter oppdaget at den var nesten lik en eksamensoppgave fra 2015.
Sykepleierstudenter innrømmer eksamensjuks med kunstig intelligens Sykepleierstudentene er nysgjerrige på kunstig intelligens og kan muligens få god bruk for det i sin utdanning, viser ny undersøkelse. Noen innrømmer også juks.
Juss-studenter ønsker mer om kunstig intelligens i studiet Nær tre av fire juss-studenter mener de ikke får en god forståelse av hvordan kunstig intelligens (KI) fungerer.
Flere hundre jusstudenter i opprop om Fosen-dommen — Vi står overfor et pågående brudd på menneskerettighetene, skriver 14 jusstudentforeninger. Oppropet har samlet over 800 underskrifter.
Han kunne vorte statssekretær. I staden driftar jussprofessoren meiningsmålingssida Poll of polls på fritida Han kunne vorte statssekretær. Men jussprofessoren vart ved sin lest — og driv heller med meiningsmålingar på fritida.
Kom inn på jussen på fjerde forsøket Bare halvparten får ja til sitt førstevalg innen høyere utdanning.
Professor Bernt fyller 80: Ingen planer om å pensjonere seg på heltid Politikerne må si noe om hvilken utdanning vi skal ha, og om hvor vi skal ha den, sier Jan Fridtjof Bernt. Jussprofessoren fyller 80, og har ingen planer om å bli fulltidspensjonist.
Sofie Høgestøl: — Like før jeg ikke leverte doktorgrad Førsteamanuensis Sofie Høgestøl opplevde at veilederen hennes ikke veiledet. — Jeg tok doktorgrad nærmest som privatist, sier hun.
Mer juridisk forskning er avgjørende for samfunnet Stortinget vil ha mer rettsvitenskapelig forskning, med særlig vekt på digitalisering og ny teknologi, EU- og EØS-rett. Dette vil gi Stortinget bedre underlag for å vedta lover, og samfunnet vil få verktøy til å bruke lovene etter hensikten, skriver Juristforbundet.
Saksøker Universitetet i Oslo for over en halv milliard kroner Mener at 2000 studenter kan ha fått feilaktig avslag på emner de har tatt i utlandet siste 20 årene.
10 000 ønsker å studere juss De tre nye studieprogrammene i rettsvitenskap ved BI, Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger har alle gode søkertall.
Jussprofessoren gir råd om hvordan land kan bli mer demokratiske Jussprofessor Eirik Holmøyvik er Norges medlem av Veneziakommisjonen. Mange land møter dem med rød løper, mens noen gir dem en kald skulder.
43 prosent fikk stryk på juss-eksamen Masterstudenter ved barnevern har hatt nasjonal deleksamen i juridiske fag. Mange strøk.
LO-sjef om Facebook-krangelen: — Pinlig, rett og slett Avdelingsleder Atle Johansen i LOs juridiske avdeling synes det er pinlig å lese, men bra at juridisk uenighet diskuteres offentlig. Dekan Karl Harald Søvig nøyer seg med å si at han gjør seg «noen tanker når man ser slikt som dette».
Professor skjelte ut ph.d.-student: — Livet mitt består ikke av å pleie ditt ego Stipendiat Eivind Helland Marienborg spurte professor Benedikte Moltumyr Høgberg om hun kunne sende han en rapport. Da smalt det fra professoren.
Vil ha øyremerkte midlar til forsking på påtalemakt Både Justisdepartementet og Forskingsrådet bør koma på bana med pengar til eit forskingsprosjekt som kan sjå på påtalemakta si rolle, seier forskar Katrine Holter.
Vil gjerne undervisa jusstudentar i bevisvurdering Det er ikkje slik at det har vore ei reform i politietaten og at jussfeltet har stått stille, seier professor Eivind Kolflaath.
Fikk nei til topputdanning i juss. Nå svarer de på kritikken De tre utdanningsinstitusjonene som har søkt om å få godkjent master i rettsvitenskap, mener de oppfyller alle krav og håper at det skal være godt nok for Nokut nå.
Jusstudenten likte faget så godt at han skrev fagbok Theodor Karlsen (22) har utsatt egne eksamener for å skrive bok som skal forberede andre jusstudenter til eksamen.
Kritikk av tidligere monopolister i Nokut-komité De tidligere monopolistene var mot at flere skulle få tilby full jussutdanning, men nå sitter representanter for to av dem i komiteen som skal vurdere søknadene fra de nye.
Trudde han las ny litteratur. Fann klipp og lim Boka vart presentert som ei ny bok for studentar, men førsteamanuensis Markus Jerkø kjende att mykje av teksten.
Er problemet forskningsetikken, forvaltningen eller lovreguleringen? Debatten om «jussifisering» av forskningsetikken er viktig, men vi må ikke kaste barnet ut med badevannet.
«Tverrfaglighet i Norge er for det meste et luftslott» Jussprofessor Malcolm Langford stiller seg tvilende til flere punkter i evalueringen av jussforskningen i Norge, men mener Forskningsrådet er blitt bedre.
Store nasjonale forskjeller i den juridiske forskningen Jussforskningen er lite synlig internasjonalt, men har stor samfunnsmessig verdi i Norge, heter det i en fersk evaluering. Det etterlyses mer publisering på engelsk.
Han skal kikke nærmere på reglene: — Ikke så sexy som mange kanskje tror Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Eirik Holmøyvik, sitter i utvalget som skal se på reglementet rundt Stortingets pendlerboligordning.
Tror fuskere kan ha blitt straffet for hardt under pandemien — Vi må passe på at vi ikke legger alt ansvar på studentene alene, sier instituttleder ved Høgskulen på Vestlandet, Tom Skauge.
Nokut tar ikke på seg en større rolle enn vi har Stortingets tilslutning til forslaget om at flere institusjoner kan tilby profesjonsutdanning i juss, psykologi og teologi, innebærer en forutsetning om Nokut-akkreditering for disse studiene.
Nokut skal godkjenne alle nye studier i juss og psykologi Både universiteter og høgskoler må gjennom nåløyet hos Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen før de får opprette nye psykologi- og jussutdanninger.
Klare for å etablere nye utdanninger etter frislipp Universitetene i Agder og Stavanger søker om å få godkjent både juss- og psykologiutdanninger etter frislippet som kom da gradsforskriften ble opphevet tidligere i sommer.
Professor om selvplagiatsaken: — Sett utenfra virker dette helt uforholdsmessig Jussprofessor Johan Giertsen mener klagenemndens vedtak om å utestenge sykepleierstudent Karina Roksvåg Skjold i et år, ikke gjenspeiler feilen hun gjorde på eksamen.
Jussprofessor kritisk til NTNUs begrunnelse for å gi Eikrem sparken En så begrenset sannsynlighet ville ført til frifinnelse i en straffesak, mener jussprofessor Johan Giertsen.
Fire viktige innsatsområder og ett viktig tema fra meldingen om arbeidslivsrelevans Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim løfter frem fire innsatsområder fra stortingsmeldingen om arbeidslivrelevans, som ble behandlet i Stortinget 11. mai.
«Alt tyder på» ulovleg drahjelp frå Forskerforbundet ved UiB i valkampen om styreplass Fagforeininga ga stipendiaten tilgang til å sende e-post til medlemmene for å sanke stemmer i kamp om verv til universitetsstyret. — I strid med personopplysningsloven, meiner jussprofessor.
Nokut bidrar til å sikre, utvikle og informere om kvalitet i utdanningen Dersom det åpnes for at flere høyskoler og universiteter får utdanne jurister og psykologer er Nokut godt faglig rustet, og har gode systemer og rutiner for å kvalitetssikre utdanningstilbudene.
Adjø, stud.jur-monopol Gradsforskriftens glansdager er omme. Utdatert, meningsløst og inkonsekvent å tviholde på den, skriver Ane Breivik og Alexander Sæthern.
Det er viktig å avvikle nasjonalt utdanningsmonopol Samfunnet er i rask endring med stadig nye behov for omstilling og nytenkning, skriver ni rektorer.
Juss: — Typisk at noen vil trekke opp stigen etter seg Jussprofessor Erling Hjelmeng ved UiO mener økt konkurranse vil være bra for jussutdanning i Norge. Eks-konkurransedirektør Christine B. Meyer er i tvil om flere tilbud vil bidra til økt studiekvalitet.
UiB-professor ønskjer fleire jussutdanningar: — Ein alvorleg «wake up-call» Professor Asbjørn Strandbakken meiner monopolsituasjonen har gjort jussutdanninga vondt verre. — Eg vert overraska om BI ikkje kan tilby eit betre opplegg enn det både Universitetet i Oslo, Bergen og Tromsø har.
Konservativt, sier UiS-studenter om jussopprop De har dårlige argumenter, sier jusstudent i Stavanger om bergensstudentenes opprop mot flere masterpogram i rettsvitenskap.
Det bør være kvalitet og behov, ikke monopol, som styrer utdanningen av fremtidens psykologer, leger og advokater Det bør være kvalitet og behov, ikke monopol, som styrer utdanningen av fremtidens psykologer, leger og advokater.
Far (64) og son (36) tar doktorgrad på same dag Far Egil Arne og sonen Martin Inge Standal disputerer ved høvesvis Universitetet i Bergen og NTNU 23.april.
Mangelen på jurister skyldes liten vilje, ikke få kandidater Regjeringen åpner for flere utdanningssteder for jurister, men det er ikke der skoen trykker.
Oppheving av gradsmonopolet? Det å oppheve gradsmonopolet på juristutdanningen er et feilgrep fra departementets side, skriver tre dekaner.
Skal jurister være generalister eller spesialister? Vil problemet med at for få søker seg til juriststillinger i små kommuner, avbøtes med å utdanne spesialister i forretningsjuss? spør leder av Høyres Studenter Kvinneforum, Kaia Bergeland Kjos.
Prorektor ved BI: — Kan ikke tillate oss å utdanne lavkvalitets-jurister Forrige uke la regjeringen frem forslag om at monopolbestemmelsene psykologi, teologi og rettsvitenskap tas bort. Flere institusjoner, deriblant Handelshøyskolen BI, har allerede lansert planer om nye utdanninger.
Manglet 0,3 poeng for å komme inn på juss. Nå frykter hun at drømmestudiet ryker Dersom det ikke blir eksamen for videregående skole i år heller, kan det få store konsekvenser for 2000-kullet.
Krav om at rektor Olsen i Bergen må gå av. Rektor sjølv seier nei Forskerforbund-leiar Steinar Vagstad ved UiB meiner Dag Rune Olsen må trekke seg frå stillinga etter at han har fått ny rektorjobb i Tromsø. Men Olsen sjølv vil verta sittande.
Lovløse Trøndelag? Trøndelag trenger – og fortjener – juss-studier. Det kan Nord universitet stå for, mener innleggsforfatterne.
– Folk jobber allerede 48 timer i uken i snitt Jussprofessor Malcolm Langford lurer på hvordan regjeringen kan forvente storstilt digital omstilling og høy kvalitet, når det ikke settes av noen penger til dette.
Flere har bestemt seg for hjemmeeksamen Det blir hjemmeeksamen og bokstavkarakterer for jusstudentene ved Universitetet i Oslo i høst. Også ved NTNU har noen fagmiljø bestemt seg for at det blir hjemmeeksamen denne høsten.
Reagerer på BI-plan om advokatutdanning: — Kjenner meg ikke igjen Instituttleder Morten Kinander understreker at BIs planer om å utdanne advokater ikke er ment som konkurranse til de etablerte jussutdanningene.
Det er nyttig å bli evaluert utenfra Forskningsrådets evaluering av norsk rettsvitenskapelig forskning skal ta større hensyn til institusjonens egne strategier og ambisjoner.
Retningsløs evaluering fra Forskningsrådet Det som gjør det hele ekstra spesielt denne gangen er at forskningsmiljøene langt på vei selv skal få definere de relevante kriteriene, skriver professor Hans Fredrik Marthinussen.
Hver fjerde jusstudent har opplevd diskriminering Nær 40 prosent av jusstudentene som oppgir at de blir diskriminert, blir det på grunn av etnisitet.
Hvordan skal man lære studentene å lære – hjemmefra? — I fortsettelsen må vi sikre at undervisningen blir studentaktiv, motivert og variert, sier førstelektor Kristine Korsnes. Her kan du følge lunsjdebatt om saken.
Anbefaler å ikke bruke bokstavkarakterer Ledelsen ved Universitetet i Bergen anbefaler at vanlig karakterskala ikke blir brukt ved digital hjemmeeksamen under koronakrisen.
Jodelstorm på juss: Frykter eksamensform vil føre til juks Jusseksamener ved Universitetet i Oslo gjøres nå om til hjemmeksamen. Flere reagerer på at det fortsatt skal settes bokstav-karakter, og tror det vil føre til at studenter får jukse-hjelp av foreldre.
Nødvendige endringer i koronaloven Det er to hovedinnvendinger mot regjeringens forslag til «Midlertidig lov om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 mv. (koronaloven)».
Bernt om Aune-utvalget: «Man ommøblerer styrerommet i stedet for å fokusere på de store utfordringene» UH-lov. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt er sterkt kritisk til det ferske forslaget om styringsmodell til universitets- og høgskolelov. — Valgt rektor med ekstern styreleder er en underlig, nær sagt ganske suspekt, løsning.
Ragnhild Hennum: Ny dekan gleder seg til åpent landskap I ny jobb. Etter nyttår flytter Ragnhild Hennum som første kvinne inn i toppstillingen på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun skal inn i nytt bygg og jobbe i åpent landskap for første gang.
Vi oppfordrer Forskningsrådet til å anerkjenne rettsvitenskap som et selvstendig og viktig fagfelt Juridisk forskning. John-Arne Røttingen påstår at Forskningsrådet har en god dialog med de rettsvitenskapelige fagmiljøene. Dette er ikke uten videre riktig, skriver Alf Petter Høgberg og Malcolm Langford.
Tre jussdekaner: Forskningsrådet er lite interessert i juridisk forskning Juridisk forskning. For sjelden er juridiske problemstillinger fremhevet i utlysninger fra Forskningsrådet, skriver jussdekanene i Bergen, Tromsø og Oslo.
Utsikt over åpent landskap Kontorlandskap. Hvordan havnet vi i en situasjon hvor vi bygger arbeidsplasser som ser ut til å fungere dårligere for alle, spør forskningsrådgiver Jenny Graver.
Røttingen: Misforståelser om mangel på juss-satsing Forskning. Forskningsrådet tilbakeviser beskrivelsen av at det var bevilget penger over statsbudsjettet i 2018 til juss-forskning, og at denne satsingen siden ble bortprioritert av Forskningsrådet.
Jussprofessorer etter Nav-skandalen: Mener Forskningsrådet har sviktet Forskning. Siden 2014 har jussmiljøet i Norge jobbet for å få penger til et forskningsprogram, som blant annet ønsket å se nærmere på EU-rett og trygdeeksport. Pengene har ennå ikke kommet.
Juridiske fakulteter dropper karakter tidlig i studiet Karakter. Som et tiltak for å dempe karakterpresset, har de juridiske fakultetene i Bergen og Oslo vedtatt å fjerne karakterene tidlig i studieløpet. UiT Norges arktiske universitet kan følge etter på nyåret.
Ny bok om politivoldsaken i Bergen: Forfattere hevder at forskerne fusket Politivoldsakene. Var rapporten om den såkalte politivoldsaken i Bergen bygget på forskningsfusk? Ja, mener forfatterne av en ny bok, og kaller det landets største forskningsskandale. Professorens sønn reagerer sterkt.
Professor Jørn Øyrehagen Sunde byrjar i ny jobb i Oslo. Men timane hans vert att i Bergen Undervisning. Jørn Øyrehagen Sunde misser halvtanna år han kunne brukt til forsking når han byrjar i ny jobb ved Universitetet i Oslo. — Ordninga med undervisningsrekneskap hindrar mobilitet, seier han.
Skatteetaten går tungt inn i skatteforsking Forsking. Staten har rundt 1300 milliardar kroner i inntekter kvart år, det meste frå skatt og avgifter. Men juridisk forsking på skatt er i ferd med å døy ut.
Nytt samarbeid om rettsvitenskap på Storhove Samarbeid. Vi ser det som et kvalitetsstempel at det er Universitetet i Oslo som har kontaktet oss for å etablere samarbeidet om rettsvitenskap, skriver førsteamanuensis Bente Ohnstad ved Høgskolen i Innlandet.
Krevde Meteorologisk inst. for 8,8 millioner Rettssak. Den tidligere ansatte tapte saken fullstendig etter å ha saksøkt Meteorologisk inst.
Departementet om Langeland-saken: «Uakseptabel oppførsel i en årrekke» Rettssak. Nedverdigende, trakasserende og uakseptabel oppførsel mot kolleger og studenter er nøkkelord i argumentene fra Kunnskapsdepartementets side før Langeland-saken går for retten. KD mener også at flere av Langelands ytringer er krenkende og dermed ikke vernet av ytringsfriheten.
Utestengte sykepleiestudenter trekker to universiteter for retten Rettssaker. OsloMet og UiT Norges arktiske universitet møter hver sin sykepleiestudent i retten etter å ha utestengt begge fra praksis. Den ene for alvorlig svikt i dømmekraft og den andre for to tidligere lovbrudd av seksuell karakter.
Gambler UiB med rettssikkerheten? Juss. For første gang i historien ligger det an til at Universitetet i Bergen går inn for å redusere antall vitenskapelig ansatte ved Det juridiske fakultet.
Jurister: Deling av varsler om trakassering kan være forbudt Varsling. Jurister advarer rektorer mot å dele opplysninger om hvem som er anklaget for seksuell trakassering. Det kan være lovbrudd.
Lettenprisen til indisk jurist Prisvinner. Den indiske juristen Tarunabh Khaitan tildeles den aller første Lettenprisen for unge forskere.
Stavanger vil ha juss, men departementet sier nei Juss. Universitetet i Stavanger har et sterkt ønske om å få tilby master i juss, men departementet sier nei.
De mest attraktive arbeidsgiverne krever A eller B fra jusskandidater Karakterpress. De mest attraktive arbeidsgiverne krever toppkarakterer fra landets jusstudenter. Studentene på Det juridiske fakultet i Oslo tror ikke at det å senke antallet ganger man kan ta opp igjen en eksamen, vil senke presset på karakterene.
Studentopprør mot nye jussregler Opprørte. Studentledere på de juridiske fakultetene i Oslo, Bergen og Tromsø uttrykker skepsis og motstand mot forslag til nye eksamensregler.
Felles tiltak for å dempe karakterpresset på juss Karakterpress. Under 20 prosent av jusstudentene i Oslo fullfører på normert tid. Karakterpresset på jusstudiene er stort. Nå skal landets tre jussfakultet samarbeide om nye eksamensformer og andre tiltak for å dempe presset.
Hva kan studenter og forelesere forvente av hverandre? Jusskonflikt. Studenter kan forvente et fakultet som brenner for bedre pedagogikk og en stadig fornyelse, mens ansatte kan forvente studenter som setter seg inn i pensum og stiller kritiske spørsmål.
Holbergprisen til Sunstein Pris. En brobygger og en av de store intellektuelle i vår tid, er noen av karakteristikkene på årets Holberg-prisvinner, Cass Sunstein.
Rapport: Kontroversielle sidegjøremål på jus i Oslo Jobb på si. Sidegjøremål er kontroversielt ved Det juridiske fakultet ved UiO, viser en rapport. Enkelte kan tjene opptil tre ekstra årslønner på oppdrag ved siden av jobben.
Rapport om makt, mannsdominans og manglende likestilling på jus i Oslo Kjønn og juss. I dag offentliggjør ledelsen ved Det juridiske fakultet ved UiO den ett år gamle rapporten hvor det påstås at kvinner har sluttet på grunn av sextrakassering. Mannsdominans, makt og manglende likestilling kan bli tema på et allmøte tirsdag.
Enstemmig vedtak om 6 fakultet Det juridiske fakultet ved UiT Norges arktiske universitet skal bestå som egen enhet, vedtok styret i dag. Rektor Anne Husebekk ønsket opprinnelig fire fakulteter, nå får hun seks. Plassering av kunstfaglig fakultet skal endelig vedtas til høsten.
Fraråder degradering av juridisk fakultet i Tromsø Dekanene ved alle de tre juridiske fakultetene i landet, Oslo, Bergen og Tromsø, går i dette innlegget sammen for å slå ring om fakultetet i Tromsø.
Nyeste artikler
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024