Studentaktivister

Ti år med Students at Risk. Mener ordningen er viktigere enn noen gang

Det kommer langt flere nominasjoner til ordningen enn det Norge kan ta imot, forteller SAIH-lederen. Hun ønsker større bidrag fra regjeringen. 

Fra venstre utenriksminister Espen Barth Eide, leder av SAIH Selma Bratberg, rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen og direktør i HK-Dir Sveinung Skule.

Tidligere i uka feiret Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) tiårsjubileum for programmet Students at Risk (Star). Gjennom ordningen kan studentaktivister fra hele verden komme til Norge dersom deres aktivisme gjør at de står i fare for å bli nektet enten utdanning eller andre rettigheter i sitt hjemland. 

FAKTA

Students at Risk

Students at Risk, forkortet Star, ble etablert i 2014 på initiativ fra SAIH og Norsk studentorganisasjon. Studentaktivister fra andre land som står i fare for å ikke få fullført utdanningen sin på grunn av aktivisme, kan bli nominert for opphold i Norge.

Studentene får muligheten til å fullføre utdanningen sin i Norge, men det forutsettes at de returnerer til hjemlandet sitt når studietiden er over. 

Ordningen er et samarbeid mellom SAIH, Utenriksdepartementet og HK-Dir. 

Kilde: SAIH

— Students at Risk er viktigere enn noen gang. Ordningen har blitt mer kjent de siste ti årene, og det er stort behov for den. Vi vet at demokratiet er under angrep i mange land. Studenter som står i frontlinja for demokrati og menneskerettigheter er en gruppe som blir angrepet og slått hardt ned på, sier Selma Matsdotter Bratberg, leder av SAIH, til Khrono.

Star er et samarbeid mellom SAIH og Utenriksdepartementet, som finansierer ordningen, samt HK-Dir, som administrerer ordningen. 

Viktigere enn noen gang 

Selma Matsdotter Bratberg sier at antallet nominerte til Star går opp hvert år, og er langt flere enn de tjue studentene det er plass til. I siste opptak mottok HK-dir 75 nominasjoner.

— Vi har fått signaler fra Utenriksdepartementet og utenriksministeren om at ordningen er en prioritering for Norge. De ser på programmet som viktig, men vi ser ikke så mange konkrete tiltak, sier Bratberg. 

Statssekretær Andreas Kravik i Utenriksdepartementet sier at Star-programmet er et unikt program som bidrar til å beskytte unge menneskerettighetsforsvarere. 

FAKTA

Nøkkeltall

HK-dir fikk 75 nominasjoner til siste runde tildelinger. Det er 20 plasser.

Hvilke land som nominerer studenter varierer basert på verdensbildet. De siste årene har det kommet mange nominasjoner fra Zimbabwe, Myanmar, Belarus og Afghanistan.

Slik er fordelingen mellom nominerte og tildelte stipender de siste årene:

21/22: 50 nominerte, 17 stipend

22/23: 76 nominerte, 35 stipend*

23/24: 75 nominerte, 20 stipend

* Opptaket i 22/23 inkluderte et ekstraordinært opptak for Russland, samt flere stipend fra UD på det ordinære opptaket. 12 stipend ble tildelt russiske kandidater.

Kilde: HK-dir

— Støtte til deres arbeid er spesielt viktig i en tid hvor mange land går i en autoritær retning med omfattende brudd på menneskerettighetene. Star har hele tiden hatt 20 studenter som maks antall for opptaket. Budsjettsituasjonen tillot ikke en økning av dette tallet i 2024 selv om antallet nominerte studenter økte, sier Kravik. 

Ikke et vanlig stipend 

Bratberg sier at dette ikke er et vanlig utdanningsstipend, men også en menneskerettighetsordning. 

— Det er viktig at vi investerer i kunnskap, kapasitet og nettverksbygging blant studentene som deltar i Star. Vi trenger at ikke bare nye, men også tidligere studenter i ordningen, får delta i samlinger. Slik kan studentene bygge nettverk og utveksle erfaringer, sier Bratberg. 

I tillegg mener SAIH at antall plasser må opp.

— Det er 20 plasser i dag, og vi ser at etterspørselen er stor og vokser. 

I tillegg vil SAIH at ordningen skal spres til andre land. Bratberg påpeker at for å studere i Norge må mottakerne kunne enten norsk eller engelsk. 

— Det utelukker studenter blant annet fra Latin-Amerika. Å få til lignende ordninger i Spania og Latin-Amerika må være en prioritering. 

Under jubileet 1. oktober deltok blant annet utenriksminister Espen Barth Eide. I tillegg ble rapporten Activism under Attack lansert. Rapporten er basert på erfaringer fra over 200 studentaktivister i 36 land.

Powered by Labrador CMS