Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Sultestreikende student ble innlagt på sykehuset. Slik går det nå Tidligere NMBU-student Adam M. Farhi sultestreiket i 30 dager. Til slutt ba politiet ham om å fjerne seg fra Eidsvoll plass.
Bruker flere ikke-voldelige måter for å stilne studentaktivister — Vi vet at studentaktivister utsettes for tåregass, vold og brutalitet. Men det er bare toppen av isfjellet, sier leder i SAIH, Hector Ulloa.
Studenter skal få beskyttelse med diktatorkondomer Studenter trenger beskyttelse mot autoritære regimer, mener SAIH. Her er løsningen du neppe så komme.
En lav pris for solidaritet Organisasjoner som SAIH styrker debatter om den akademiske friheten og våre rettigheter som studenter, mener Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.
Mener det blir feil å støtte SAIH gjennom semesteravgiften — SAIH har en innkrevingsmetode som krever at det er bred enighet om standpunktene deres, sier professor Kristian Gundersen, som ikke er enig med organisasjonen.
Det er alltid frivillig å betale SAIH-tierne Vi er ikke uenige i at det finnes mange gode aktører å støtte for den som har solidaritet på agendaen. Men som studentenes og akademikernes egen solidaritetsorganisasjon tør vi i SAIH å påstå at vi er ganske unike.
Allerede to uker før studiestart møter jeg et politisk akademia Det er fortsatt sommerferie, og universitetene har allerede signalisert sin støtte til godt kamuflert politisk agenda med SAIH-tierne i semesteravgiften, skriver Jack Chen, som skal begynne å studere filosofi i høst.
Harvard-ledere holdt slaver på campus. Nå blar universitetet opp en milliard Det prestisjetunge Harvard University slapp nettopp en rapport som er både «disturbing and even shocking» om universitetets tidligere forbindelser til slaveri og menneskehandel.
Rapporten om akademisk ytringsfrihet går internasjonalt Rapporten om akademisk ytringsfrihet vil bli oversatt til engelsk. Anine Kierulf er allerede invitert til Sverige og Frankrike for å snakke om den.
Problematisk beskrivelse av «kanselleringskultur» i Kierulf-rapporten I rapporten om akademisk ytringsfrihet pekes det på «kanselleringskultur» som en trussel. Likevel bidrar Kierulf-utvalgets bruk av begrepet til en potensiell utdefinering av visse stemmer.
Ukraina i den akademiske blindsonen «Altfor ofte har Ukraina blitt forstått og forklart av Russlandforskere- og eksperter med et begrepsapparat og analyser som passer for og er hentet fra Russland, ikke Ukraina.»
Han er en av 72 studenter som har kommet til Norge gjennom Students at Risk 72 studenter har kommet til Norge gjennom Students at Risk. Nå ber Norge, Tyskland og Polen om europeisk koordinering for forfulgte studenter.
Ber Søreide bla opp ekstra midler for utsatte studenter fra Myanmar etter kuppet Studentene fortsetter protestene mot militærkuppet. Raftostiftelsen og SAIH ber nå om en ekstrabevilgning til Students At Risk for Myanmar.
Viderefører ordningen med «Students at Risk» Ordningen med å tilby forfulgte studenter mulighet til å fullføre utdanningen sin i Norge er videreført. Men fortsatt ikke gjort til en permanent ordning.
En digital utdanningskløft Pandemien har gjort at det er all grunn til å rope varsko for tilgangen til høyere utdanning. Men å heve stemmen er for mange vanskeligere enn noen gang.
Mener Students at Risk-ordingen må bli permanent I noen land forfølges studenter som engasjerer seg av myndighetene. En norsk ordning lar dem fullføre utdanningen i Norge. En ny anbefaling anbefaler at ordningen videreføres, og SAIH mener den må bli permanent.
Avkolonisering vil gi en mer robust vitenskap Vi er alle påvirket av strukturer i samfunnet som ekskluderer og skiller mennesker. I vitenskapen blir dette tydelig når man ser på hvem sin kunnskap som blir anerkjent og hva det undervises i. I vitenskapens navn er det berettiget å stille kritiske spørsmål til dette.
Students at Risk-ordningen blir bare viktigere Mange av studentene som har kommet til Norge siden 2015 har vært viktige ressurser og aktivister for kampene i sine hjemland også mens de har fullført studiene sine i Norge – med muligheten til å gjøre det uten frykt for represalier, skriver Sunniva Folgen Høiskar.
Passer man ikke inn i stereotypiene, eksisterer man plutselig ikke Avkolonisering. Avkolonisering av akademia er litt som å ta innover seg at mais ikke bare er mais, skriver leder av SAIH, Sunniva Folgen Høiskar og leder av den samiske ungdomsorganisasjonen, Noereh, Elen Ravna.
Vil stilne kritiske stemmer: Akademisk frihet er under angrep. Også i Norge. Akademisk frihet. I Brasil har Bolsonaro tatt opp kampen mot akademikere som er uenige med ham. Han er dessverre ikke alene i sin retorikk, og heller ikke i sine politiske angrep på den akademiske friheten, skriver leder av Studentens og akademikernes internasjonale hjelpefond, Sunniva Folgen Høiskar.
Et skritt mot global studentmobilitet og et stikk mot useriøse utdanningsaktører Student. Kommersialisering av høyere utdanning er en farlig trend som rammer studenter verden over, og utarmer kvaliteten i høyere utdanning, skriver Sunniva Folgen Høiskar som er ungdomsdelegat på Unescos generakonferanse.
Sier ja til studentenes Lånekasse for utvikling Bistand. Norsk bistand vil heretter tilby kompetansen til Lånekassen internasjonalt.
Årsmøtet i SAIH har valgt ny ledertrio Valg. Sunniva Folgen Høiskar er valgt til ny leder av SAIH og får med seg to nestledere.
Globalt forskningssamarbeid for å løse verdens utfordringer Globalt samarbeid. Holdninger om at lav- og mellominntektsland ikke kan prestere akademisk er arkaiske, og det finnes mange felles forskningsområder hvor samarbeid er høyst relevant og attraktivt også for norske akademikere, skriver Beathe Øgård og Peter Massen.
SAIH ønsker seg en lånekasse for utvikling Kampanje. — Dersom vi skal nå bærekraftsmålene trenger vi å satse på høyere utdanning globalt, mener SAIH.
Studentenes fredspris er 20 år. Vinnerne skaper stadig ny historie. Jubileum. Med lang tradisjon for å dele ut priser til modige aktivister er Studentenes Fredspris i sitt jubileumsår stadig relevant, skriver lederne av Studentenes fredspris.
Agenda 2030: Mot et paradigmeskifte, også for universitetene Meninger. Bærekraft. Når utdanning går fra å være en rettighet og noe alle skal ha lik tilgang på, til en vare som kun de få og privilegerte med midler kan oppnå, har det store negative konsekvenser, skriver SAIH-leder Beathe Øgård og førsteamanuensis Tor Halvorsen.
SAIH-leder kritiserer Nybø for instagrampost fra Sør-Afrika Radi-Aid. Statsråd Iselin Nybø er en viktig rollemodell og bør ikke bygge opp under stereotypiske framstillinger av det globale sør, sier SAIH-leder etter en instagrampost fra Nybøs delegasjonsreise til Sør-Afrika.
Studentytringer er ingen forbrytelse Ny rapport. 294 angrep på høyere utdanningsinstitusjoner i 47 land fra 1. september 2017 til 31. august 2018. Norske myndigheter må sende tydelige signal til autoritære regimer om at ingen skal trues til taushet, skriver SAIH-leder Beathe Øgård.
Studentenes fredspris til Fasiha Fredspris. Den sørafrikanske likestillingsforkjemperen, Fasiha Hassan, får Studentenes fredspris for sin ikke-voldelige innsats for lik tilgang til høyere utdanning og lederrollen i bevegelsen #FeesMustFall i Sør-Afrika.
Så mange lærere mangler verden Verdens lærerdag. 5. oktober feirer vi verdens lærerdag, men vi har altfor få lærere å feire. I løpet av de neste tolv årene trenger vi 69 millioner flere.
Veiden kritisk til rektor Rice' (av)kolonisering på OsloMet Avkolonisering. Rektor Curt Rice ved OsloMet roser krav om avkolonisering av akademia, skriver Minerva. — Feil, sier Curt Rice. — Tøysete og Trump-nivå av Rice, mener Pål Veiden.
Sitatfusk, manipulering og avkolonisering Avkolonisering. Først sporet den norske debatten om avkolonisering av akademia av. Så gjorde fem rektorer den enda verre med sitatfusk og omskriving av universitetenes historie.
Steile fronter i debatten om avkolonisering av akademia Avkolonisering. Debatten om avkolonisering av høyere utdanning splitter akademia. Tirsdag 18. september prøver SAIH seg på et seminar for å rydde opp i begrepsbruken på avkolonisering. Se debatt i opptak her.
Ja til kunnskap og flere perspektiver i norsk akademia Avkolonisering. SAIH ønsker en konstruktiv og mangfoldig debatt om avkolonisering av høyere utdanning, og synes det er uheldig om enkelte norske akademikere ikke kjenner seg igjen i den.
Slåss for ordning for forfulgte studenter Arendalsuka. Prøveordningen Students at Risk er ikke garantert videreført i 2019. Det bekymrer SAIH-leder Beathe Øgård.
Ja til en åpen og kritisk debatt om akademias Kina-samarbeid Kina. SAIH frykter at norske utdanningsinstitusjoner forskningssamarbeid kan gå på bekostning av menneskerettighetene.
Studentene betaler 108 ganger mer enn ansatte til hjelpefond Bistand. Studenter i Norge betaler over 11 millioner kroner i året til Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, mens de ansatte bare bidrar med en brøkdel.
Sør-Afrika går kanskje en skolepengefri fremtid i møte Skolepenger. Etter apartheid var ikke lenger høyere utdanning i Sør-Afrika bare for hvite, og antallet studenter økte kraftig. Det samme gjorde også skolepengene.
Ny ledelse i SAIH Studentvalg. Beathe Øgård går inn i tredje år på fulltid for SAIH når hun nå er gjenvalgt som leder. — Høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier hun.
University Inc. søker akkreditering om å bli universitet Kvalitetstunt. Er en universitetssøknad bestående av tusen blanke sider godt nok for å kunne bli universitet i Norge? Heldigvis ikke, sier NOKUTs Øystein Lund.
Vi støtter studentenes kampanje mot kommersialisering Kommersialisering. Kampanjen University Inc., som handler om at SAIH og NSO er mot økt kommersialisering av høyere utdanning, får støtte fra ni norske rektorer.
Barrierer i høyere utdanning må bygges ned, ikke opp Private universiteter. — Det som er problematisk er når eiere skal ta ut profitt, og fortjenesten er drivkraften til utdanningstilbudet, skriver Norsk studentorganisasjons Jone Trovåg.
University Inc. — Nei takk! Kommersialisering. Vi kjenner oss ikke igjen i påstander og argumenter som Andreas Gravdahl, fremfører, skriver Beathe Øgård i SAIH.
Et radarpar for høyere utdanning i utviklingspolitikken Utvikling. Beathe Øgård i SAIH ønsker de nye ministrene Astrup og Nybø velkommen med en oppfordring til bedre samarbeid mellom de to.
Ut på tur - men godt nok forberedt? Studenter som skal på utveksling, praksis og feltarbeid i utlandet – spesielt til utviklingsland – bør lære om gode prinsipper og verktøy for etisk bruk av sosiale medier.
100 flere angrep mot studenter og forskere Antall angrep mot studenter, forskere eller lærere innen høyere utdanning har nesten doblet seg på ett år. Schoolar at Risk har registrert 257 angrep i 35 land, 100 flere enn året før.
Vi er klare for å ta imot flere Rektorene ved tolv universiteter og høgskoler, og lederne i SAIH og NSO, mener Børge Brende må videreføre Students at Risk-ordningen.
Studentopprør i Zambia Den siste uken har det vært store studentopptøyer i Lusaka, Zambia. 150 studenter skal være såret, og studentorganisasjonens aktivitet har blitt forbudt. Studentene gir seg imidlertid ikke.
Kombinerar studia med å arbeide for FN Årets vinnar av studentanes fredspris har gått frå å vere medsinstudent i Libya til å arbeida for Kofi Annan. Hajer Sharief (24) meiner det er hennar ansvar som overlevande av krigen å kjempa for fred.
Akademisk ansvarsfraskrivelse Leder for SAIH, Inga Marie Nymo Riseth, skriver om universitetets etiske ansvar i forbindelse med NTNUs forespeilede tur til Israel til høsten.
Takk for at dere gir, studenter! Kjære student: Takk for tierne! Ditt bidrag har vært med på å forandre mange liv.
SAIH-kampanje for et mer etisk oljefond SAIH vil sette fokus på hvordan Oljefondets investeringer i Latin-Amerika bryter med urfolksrettigheter, og lanserer derfor kampanjen «Ta først, spørre etterpå».
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024