Palestina
Telter utenfor rektors kontor. — Vil ha handling, ikke dialog
Studenter ved Universitetet i Bergen (UiB) er ikke fornøyde med at dialog med rektor i vinter endte med en konsert. Nå krever de akademisk boikott av Israel.
Utenfor rektors kontor på Musèplass i Bergen er det slått opp flere telt. Palastinaflaggene vaier.
— Vi er her for å vise solidaritet med utdanningssektoren i Gaza, med studenter på Vestbredden som har fått ytringsfriheten sin kneblet, og med tyske og amerikanske studenter som blir møtt med reaksjonært politi. Vi har rett til å demonstrere, men vi kan ikke vite hvor lenge vi har den retten i Norge heller, sier talsperson Michel Schafstaedt.
Kravliste
Khrono skrev torsdag at det var satt opp teltleir ved Universitetet i Oslo. Schafstaedt forteller at studentene i Bergen har koordinert seg med studenter både i Oslo, Tromsø, Drammen og Ås.
— Hvorfor har dere slått leir her, ved rektors kontor?
— I vinter var vi også samlet her. Da ble vi invitert inn til rektor, og ble enige om å ha en dialog. Det endte med en veldedighetskonsert, sier Schafstaedt.
— Det er ikke dialog vi vil ha, det er handling, fortsetter han.
Studentene har følgende krav:
- At UiB fordømmer okkupasjon av Gaza og fordømmer apartheid i Israel
- At UiB innfører akademisk boikott mot Israel
- At det stilles ressurser til rådighet for studenter i Gaza
Vil ikke ha penger fra Equinor
I Bergen gikk over 250 studenter i tog i februar. Det er langt fra så mange studenter som nå har samlet seg i teltleiren. Der var det fredag formiddag mellom 10 og 20 demonstranter og tre-fire telt. Men talsperson Schafstaedt sier at han venter at noen flere telt skal settes opp.
Noen studenter bruker ropert for å få fram budskap om å ikke ta imot oljepenger.
— Hvorfor protesterer dere også mot olje?
— Equinor samarbeider med israelske Delek. Og UiB fikk nylig 80 millioner kroner fra nettopp Equinor. Vi mener dette er apartheidpenger, sier Schafstaedt.
Fikk tillatelse fra ledelsen
Som i Oslo har studentene hatt dialog med universitetsledelsen før de satte opp telt. Det skriver UiB-rektor Margareth Hagen i en e-post til Khrono.
— I en urolig tid er det viktig å verne om universitetscampusene som en arena for akademisk frihet og et mangfold av meninger. Vi har hatt en god dialog med studentene i forkant av markeringen og vi setter pris på at studentene har et så tydelig ønske om å samarbeide for å sikre at vi får en fredelig demonstrasjon. Studentene har fått tillatelse til å sette opp telt og demonstrere fremfor Museplass 1, skriver hun.
Hagen sier at universitetet i tillegg til konsert har arrangert en omfattende akademisk konferanse om Gaza.
— Det viktigste vi kan og skal bidra med er forskningsbasert kunnskap som kan bidra til en opplyst samtale og offentlighet om et komplekst tema, sier Hagen.
Hun sier videre at UiB har dialog og oppfølging med ansatte og studenter som er berørt av krigen.
Men akademisk boikott er ikke aktuelt, akademisk frihet er en rettesnor for UiB, sier rektor.
— Studentene protesterer også mot Equinor. Er samarbeid med og penger fra Equinor noe UiB-ledelsen vil drøfte når verden ser ut som den gjør?
— Jeg ser ingen forbindelser mellom disse to sakene fra vår side. Vi forutsetter at Equinor som et statlig eid selskap på samme måte som UiB overholder de rammene som staten gir for samarbeid med israelsk selskap.
Politikerbesøk i Oslo
I Oslo har studentene nå hatt flere netter i telt.
Fredag fikk Studenter for Palestina, som har organisert teltaksjonen utenfor Villa Eika, besøk av partileder Kirsti Bergstø i SV.
Hun kom i strålende solskinn, og delte ut is til studentene.
— Vi er her i dag for å gi varm støtte og kald is til aksjonistene. Vi vil si direkte til dem at aksjonen deres er viktig i den store kampen for å stoppe folkerettsbrudd, drap og krigen som har pågått altfor lenge, sier Bergstø.
— Vil du oppfordre flere studenter til å protestere mer?
— Jeg vil oppfordre absolutt alle som er opprørt over krigens herjinger til å gi tydelig uttrykk for det. Det trengs sterkt press både fra verdenssamfunnet og Norge. Jeg er glad for at den norske regjeringen fordømmer Israels folkerettsbrudd, men de kvier seg for å sette makt bak krava. Vi vet at nesten halvparten av alle nordmenn støtter at det gjøres mer i form av boikott. Regjeringen må lytte til folk nå og gjøre mer fra Norges side, sier Bergstø til Khrono.
— Vi kan ikke ha doble standarder når det gjelder alvorlige og grove folkerettsbrudd der noen land blir møtt med massive internasjonale sanksjoner, mens Israel får gå fri når de vender det døve øret til FN og verdenssamfunnet.
Jihad Al-Mahdi, en av koordinatorene for aksjonen ved UiO, sier til Khrono at det har vært «bare kos» i leiren de to siste dagene. Litt varmt, men godt at sola titter frem. Det gir energi å få besøk av en partileder.
— Det viser at ikke bare studenter snakker om saken, men at det er bred enighet om boikott av Israel. Det ser vi i målinger også, at flesteparten av nordmenn er for boikott av Israel, og flesteparten av studenter er definitivt for akademisk boikott av Israel, sier Al-Mahdi.